@Bea36
a rendőrség mellett a közterület-felügyelet is bírságolhat megállás irányára vonatkozó szabályszegés miatt (Kresz 40.§ (1) ).
Ez a vázolt tényállásokból a menetiránnyal szemben való várakozásban kimerül. Az, hogy a házad elé szabályosan beparkolnak, ahogy Szomorú örökös írta is, egyéni szoc. probléma.
Próbáld meg szóban megoldani az illetőkkel, álljanak máshová, ahonnan kb. ugyananniyt gyalogolnak, viszont nem zavarnak (annyira) mást.
Parkolási problémák
Bea36
„Ki parkolhat előttem szabályosan? Aki hozzám jön vagy aki a szomszéd (előttem lévő ház) autók?”
A házad előtti utcarész közterület, nem saját, nem létezik olyan, hogy a házam előtti parkoló az enyém kizárólag. Nincs semmilyen parkolási jogosultságod ott. Ha szeretnéd, hogy legyen mondjuk egy autónyi parkoló helyed, akkor fizetned kell érte közterülethasználati díjat. De akkor sem lesz akadálya, hogy bárki odaálljon, viszont akkor már jogosan küldöd el onnan, de az mindig vitát fog eredményezni. Meg kell valahogy oldani, hogy aki hozzád érkezik, az az udvarodba beállhasson. Ezen kívül máshol meg tud állni még az utcában. Más lehetőség nem nagyon van rá.
„Többször lett a helyi polgárőrség már értesítve,de semmi nem történik!”
Nem az ő hatáskörük ilyen kérdésben intézkedni. Ha foglalkozik a rendőrség vele, akkor az övé. Ők is max. azért, mert nincs meg a kétoldalon várakozó autók között az előírt távolság, de valljuk be, ezért nagyon ritkán büntetnek.
Sziasztok!
Parkolási problémában szeretnék segítséget kérni!
Adott egy szomszéd,az előttem lévő házban úgy adott ki albérletet,hogy három autó van a bérlőkhöz.
az udvarra nem engedi beállni őket,az utca nem alkalmas a menetirány szerinti két oldalas parkolásra.
Így egy vagy több autóval mindig előttem, a másik oldalban parkolnak,van amikor a menetiránnyal szemben.
Mivel folyamatosan ott állnak,a hozzám érkezők nem tudnak előttem,a menetirány szerinti bal oldalra lehúzódva (árok az én oldalamon van) megállni,mert akkor nem férnek el az utcán közlekedő autók!
A párom sem tud megállni a ház előtt egy Iveco furgonnal,ami nincs kitiltva az utcából.
Többször lett a helyi polgárőrség már értesítve,de semmi nem történik!
Ki parkolhat előttem szabályosan?
Aki hozzám jön vagy aki a szomszéd (előttem lévő ház) autók?
Köszönöm előre is.
Bea36
Lianka,
Az illetékes : a társasház közgyűlése.
Közösen szabályozzátok a parkolást, megjelölitek a helyeket ahol lehet parkolni, és azt, ahol nem.
Akár azt is, hogy ki parkolhat bent, és ki nem.
Ha nem fér el mindenki, akkor az a szokás, hogy a helyekre lehet licitálni, aki akar saját parkolót, az fizet érte a társasháznak, ami a közös pénzetek lesz. win-win.
Ha pedig valaki nem tartja be, sajnos az igazi megoldás csak a fizikai akadályozás. Rendőr nem intézkedik ilyen esetben a magánterületen, ez a ti belső problémátok, az autójához meg nem nyúlhattok. De ha ez rendszeres, és nem hallgat a szép szóra, marad a zárható kapu, vagy sorompó, vagy legalább parkolásgátló felszerelése.
Ha esetleg azt rongálja, azért már lehet tenni feljelentést.
Lianka
„Elvitethető a kihajtást akadályozó autó (a társasház udvara magánterület, ha jók az információim)?”
Igen jól tudod, magánterület. Ezzel gyakorlatilag választ is kaptál a mondant első felére. Ami tudom, nem fog tetszeni.
Kedves szakértők! Társasházi parkolási probléma miatt szeretném a jogi érvekkel alátámasztott véleményüket kérni! A társasház udvarán garázssor található, amiben az én autóm is "lakik". Visszatérő probléma, hogy a szűk udvarban úgy parkolnak autók, hogy a hely szűke miatt a garázsokból nem minden esetben lehet kiállni. Mik a jogi lehetőségek? Elvitethető a kihajtást akadályozó autó (a társasház udvara magánterület, ha jók az információim)? A rendőrség az illetékes? Pontosan melyik jogszabály, mely része rendelkezik?
Edömér,
- Teljesen mindegy már?
- Én a helyedben meghatároztatnám a kárt, mennyiért javítanák meg, és felszólítanám a társasházat hogy javíttassa meg, ha nem, akkor megjavíttatod te, és a javítási költséget fogod követelni a társasháztól. Ők rendelték meg a szállítást, ők állnak jogviszonyban a szállító céggel, ők szállíttatták az autódat, feléd ők felelnek. Tértivevényes levélben, hogy nyoma legyen, határidővel, mondjuk a kapcsolatfelvételre 3 nap, a javításra 15. Ha nem történik meg, megcsináltatnám az autót, és fizetési meghagyást bocsáttattnék ki a társasház ellen. Ha ellentmondanak neki, akkor bíróságon kell megindítanod a pert.
Nem érdekel, hogy "hallani sem akar róla". Majd fog, ha kell, bíróságon.
Azért elképzelhető, hogy a szállító cég alaposan körbefotózta az autódat szállítás előtt, szóval tényleg csak azt követeld, amiben teljesen biztos vagy, hogy nem volt rajta az autón, amikor elmentél.
Szép napot!
Érdekes szituációba csöppentem. Alapeset: társasházban élek, az udvaron a lakásokhoz tartozó parkolók, felfestve, lepapírozva, melyik kihez tartozik. A parkolósorok közt nagyobb fás-bokros terület van, rendszeresen öntözve és gondozva. Nemrégiben rendesen leparkoltam a helyemre, lezártam az autót és elutaztam nyaralni. Pár napra rá hívott a közös képviselő, hogy álljak el a helyemről, mert a mögöttem levő nem tud elállni. Nem értettem, hiszen mögöttem zöldterület van, ahol nem lehet parkolni, de aztán a következőről tájékoztattak: mögém, a zöldterületre egy vendég parkolt le (több napig ott volt valakinél rokonlátogatóban), viszont kiállni már nem tudott, mert közműcsere miatt felbontották azt a részt, ahonnan felhajtott a fák közé (oldalirányban fák, mögötte a felbontott terület, előtte az én autóm). Mondtam, hogy a legnagyobb jóindulattal sem tudok elállni, erre közölték, hogy akkor kiemelik/elvontatják az autóm. Nem igazán értékeltem a dolgot, elég kiabálós lett a vége. Az autómat természetesen máshova tették le, ráadásul kiemelés közben meg is sérült. Ami kérdés: 1., milyen jogcímen nyúlnak a teljesen szabályosan parkoló autómhoz? 2., a károkozást kivel kéne leboltolnom? A társasházkezelő cég nem akar hallani semmiről, az autószállító cégről pedig semmit sem tudok, hiszten nem voltam a helyszínen.
MAndrea
„Mit tehetünk elsősorban az üzemeltetővel szemben, aki a felvétel megtekintéséhez nem járul hozzá?”
Sajnos csakis hatóság teheti ezt meg, hogy kikéri és hivatalosan lehet kikérni, ha nyomozás indult.
MAndrea
„múlt éjjel dísztárcsákat loptak le autónkról, de az üzemeltető mindenféle eu-s jogszabályra hivatkozva megtagadta a felvétel megmutatását, hozzáférhetőségét, ugyanezt tette a kiérkező helyszínelő rendőrökkel is.”
Hogy neked nem adja ki, mert nem vagy hatóság, az még érthető.
Na de hogy ezt a rendőrségnek sem hajlandó kiadni, az felettébb furcsa.
Tettetek egyáltalán hivatalosan feljelentést? Lehet ennek hiányában valóban nem is tudnak nyomozni.
Tisztelt Szakértők, Ügyvéd Urak és Hölgyek!
tájékoztatásukat szeretnénk kérni az alábbi ügy miatt: társasházunk ingatlanának területén, de attól független kft üzemeltet felszíni parkolóhelyeket, melyekért bérleti díjat fizetünk. a parkolóhelyet kamera figyeli.....múlt éjjel dísztárcsákat loptak le autónkról, de az üzemeltető mindenféle eu-s jogszabályra hivatkozva megtagadta a felvétel megmutatását, hozzáférhetőségét, ugyanezt tette a kiérkező helyszínelő rendőrökkel is. Mivel az autó a telekhatár mentén, kerítésen belül parkol, kiváncsiak lennénk, hogy belső megközelítéssel lopták le az autó alkatrészeit, vagy kerítésen átmászva jutottak hozzá. Mit tehetünk elsősorban az üzemeltetővel szemben, aki a felvétel megtekintéséhez nem járul hozzá? egyáltalán nem együttműködő, noha kamerás megfigyelés van a parkolóhelyen és díjhátralékunk sincs....? Feljelenthetem az üzemeltetőt? Mert ma a dísztárcsát veszik le, legközelebb a kereket viszik el vagy megrongálják az autót....ilyenkor felelősségre vonható az üzemeltető? A parkoló területére távirányítós kapun keresztül lehet bejutni, a társasház ingatlanának területére - melyen keresztül akár a parkoló is megközelíthető - pedig proxy érintésével, de szintén kamerák mentén....
Szakértő válaszukat előre is köszönöm!
M.Andrea
smallville80
„A fiam rossz helyen parkolt mozgás korlátozott helyen a kórház parkolójában. A közterület felügyelők megbuntették
Mire számithat? Esetleg jogosítvány bevonása ?”
Arra szinte biztosan nem, de komoly összegű pénzbírság és nagy valószínűséggel büntetőpontok kiszabása lesz.
Ha viszont még párszor ezt megteszi és összejön a 18 büntetpont, akkor az már a jogosítvány bevonásával jár.
Utánképzés, vizsga (méregdrágán) és máris visszakaphatja ismét. Ha esze van, nem kezdi elölről.
Tisztelt fórumozók!
A fiam rossz helyen parkolt mozgás korlátozott helyen a kórház parkolójában
A közterület felügyelők megbuntették
Meni kell neki a Rendőrségre közúti kozlekedési szabályok kisebb fokú megsértése.
2012 évi ll törvény 87,& 1 bekezdés.
Mire számithat?
Esetleg jogosítvány bevonása ?
Köszönöm a választ.
Tisztelt fórumozók!
A fiam rossz helyen parkolt mozgás korlátozott helyen a kórház parkolójában
A közterület felügyelők megbuntették
Meni kell neki a Rendőrségre közúti kozlekedési szabályok kisebb fokú megsértése.
2012 évi ll törvény 87,& 1 bekezdés.
Mire számithat?
Esetleg jogosítvány bevonása ?
Köszönöm a választ.
MD,
Mi ez a fasság? Közterületen, szabályosan, most nem parkolhat ott ahol akar?
Taktothnik,
Elsőnek annak jár utána, hogy BIZTOSAN szabályosan parkoltok akár a házak előtt, akár a kis utcában?
(A saját garázsotok elé odaparkolhattok, a kresz szerint kijáróba tilos, kivéve, ha hozzájárul a jogosultja, aki ti vagytok)
Irány, zöldfelület, utcaszélesség, miegymás.
Másodiknak nézd meg a környketek térképét az ingatlanhivatalnál (ügyfélkapuval a közműtérképen látod a helyrajzi számokat, az alapján lekérdezheted az egyes területeket), és nézd meg, kié az a kis utca. Ha közterület, akkor szabályosan (!!!) természetesen oda is parkolhat bárki.
Az a megoldás,hogy bemégy az önkormányzathoz, és kifizetsz egy darab parkolóhely megváltást.
.
Erről szóló igazolást kiteszed a szélvédőre,ettől kezdve ott parkolsz ahol akarsz közterületen.
Taktothnik
„Az a ház előtt található rész nem közterületnek számít?”
De igen.
„an egy, a két ház között található kis utca, mely a garázsokhoz vezet, ami a garázstulajdonosoké szerintük. Mivel két autónk van, bérlünk ott egy garázst, a másik autóval gyakran a kisutca mentén állunk le”
Miért nem a bérelt garázs elé álltok? Egyébként sem biztos, hogy az az „utcának” nevezett valami valóban utca.
„Rettentő bosszantó, nem lehet a környéken sehol megállni...”
Na most képzeld csak el, azoknak milyen pocsék lehet, akik egy belvárosi sétáló utcában laknak. :-O
Üdv!
Társasházban lakunk, és a szomszéd házban lakó egy pár vendettát indított a mi lakóink ellen. A ház előtt, az út mentén, a kerítések előtt találhatók parkolóhelyek. A mi házunk előtt mindössze 1 db kialakított hely van, a fennmaradó részen árok található. Erre az 1 db helyre jut 3 lakó, akinek autója van, így sokszor a szomszéd ház elé állunk. Az utóbbi időben elkezdtek cetliket kirakosgatni az autókra, ha az ő házuk elé állunk meg, hogy erre nem vagyunk jogosultak, álljunk el onnan. A kérdésem az lenne, hogy milyen szabályok léteznek erre? Az a ház előtt található rész nem közterületnek számít? Megjegyezném, hogy bőven van hely a ház előtt, ők is elférnek. Továbbá van egy, a két ház között található kis utca, mely a garázsokhoz vezet, ami a garázstulajdonosoké szerintük. Mivel két autónk van, bérlünk ott egy garázst, a másik autóval gyakran a kisutca mentén állunk le, de onnan is mindig elzavarnak. Nem lennénk jogosultak így bérlőként a közös területek használatára? A szabad kijutásban a kisutcan parkoló autók nem zavarnak. Rettentő bosszantó, nem lehet a környéken sehol megállni... tudna ebben valaki segíteni, kinek van igaza?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02