Névváltoztatás következményei


hetesiedit88 # 2021.04.09. 16:33

Üdv!

Születési nevemet a házasságkötéskor változtattam meg "Z Edit Margit"-ról "XYné Z Edit Margit"-ra. Házasságkötéskor felvett nevemet megváltoztatnám "XYné Z Edit Margit"-ról "XY Edit"-re mondjuk a személyigazolvány lejártakor, hogy az új személyi igazolvány már az új névvel készüljön. Ennek oka, hogy egyszerűbb és rövidebb nevem legyen amellett, hogy a férjem nevét továbbra is viselném.

  1. Kell-e a többi személyi okmányomat is módosíttatni az új név szerint? Ha igen, melyeket?
  2. Van-e bármilyen következménye az eddig megszerzett diplomáimra nézve annak, hogy az előző néven szereztem meg azokat?
  3. Munkahelyen milyen teendők vannak a névváltoztatás kapcsán?
  4. Van-e bármi egyéb következménye a névváltoztatásnak?

5)Hogyan valósítható meg a névváltoztatás, illetve mennyibe kerülne?

Előre is köszönöm a válaszokat.

lajcsó # 2018.02.14. 21:17

Tévedés, mert a születési név is megváltozik!

gerbera317 # 2018.02.14. 21:06

A születési nevedet aligha tudod megváltoztatni. Legfeljebb a viselt nevedet. Értsd: most az áll az igazolványodban hogy Széchenyi István, születési neve Széchenyi István. Névváltoztatás után meg ez: Szaros Pista, született Széchenyi István. Eltitkolni nem fogod tudni, milyen néven születtél, mert az tény. Ugyanígy változtathatatlan a születés ideje, helye, anyádd neve, de a születési nem is. Mert ezek tények.
De ne csüggedj. Egy ellenpéldáról éppen tudok. Neki sikerült a születési nevét, és az anyja nevét is megváltoztatni. Hogy hogyan, az rejtély.

_kismano # 2018.02.13. 21:33

Kedves fórumozók!
Különféle családi okok miatt szeretném megváltoztatni születési családi nevemet (édesanyám nevét szeretném felvenni,ehhez ő, illetve a szülei is hozzájárultak,valamint én is nagykorú vagyok már). Rengeteget olvastam magáról az eljárásról,indoklásról és illetékről,viszont úgy hallottam az osztályfőnökömtől,hogy a névváltoztatásnak súlyos következményei vannak, ezek felől szeretnék érdeklődni.
Tényleg vannak súlyos következményei a névváltoztatásnak? Ha igen,mik?
Bonyolultabb egy hivatalos eljárás névváltoztatás után?
Előre is köszönöm.