Földhaszonbérleti szerződés szerint a bérleti díj a "búza intervenciós átlagára" alapján kerül megállapításra.
Kérdés: mit takar a fenti díjtétel és hol kerül meghirdetésre,közzétételre ?
Köszönöm a szakértői válaszokat !
földhaszonbérlet
Tisztelt ügyvéd Úr!
Árverésen vásároltam egy termőföldet, ami eredeti tulajdonszerzésnek minősül. Az árverést követően mikor a nevemre került az ingatlan derült ki, hogy a régi tulaj a saját cégének adta ki bérbe 15 évre. A cégét azóta átírta másra. Természetesen fel akarom mondani a szerződést, amit nem én kötöttem, és amiről a végrehajtó sem tájékoztatott az árverés előtt. Megtehetem?
Üdvözlöm. Segítséget szeretnék kérni. 2015 -2017 között földművesként vásárolt termőföldet szeretnék bérbe adni. (abba szeretném hagyni a gazdálkodást) A földhivatalban azt mondták, hogy amely területeket földműveskét vásároltam nem adható haszonbérbe. Mit tehetek ha már nem akarok tovább gazdálkodni? A családom sem akarja csinálni és nem vagyok nyugdíjas sem, de eladni sem szeretném.Köszönöm
Miért ne adhatnád? Csak be kell tartani a törvényi formaságokat.
epervt,
„A földhivatalban azt mondták, hogy amely területeket földműveskét vásároltam nem adható haszonbérbe.”
Ilyenkor jön a klasszikus válasz : ha ezt mondták, kérd meg szépen azt, aki ezt mondta, hogy jelölje meg neked a konkrét törvény konkrét paragrafusát, ami alapján ezt mondja.
Esetedben nincs ilyen.
Szerintem emiatt mondhatta. Az én olvasatomban a használati kötelezettségnek nincs lejárata... De lehet, hogy valamit kihagytam?
„ Földforgalmi törvény 13. § (1) * A tulajdonszerzési jogosultság feltétele - ide nem értve a 11. §-ban, a 17. §-ban, valamint a 36. § (1) bekezdés d) pontjában foglalt eseteket -, hogy a szerző fél a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződésben vállalja, hogy a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének, továbbá vállalja, hogy a földet a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig - a (3) bekezdésben meghatározott esetek kivételével - más célra nem hasznosítja.”
Hát ha művelésre adja bérbe akkor nem ellentétes a törvénnyel.
Kedves Forumozók! Földhaszonbérlettel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. 20 éves időtartamra kötöttem föld-haszonbérleti szerződést,de időközben megváltozott egykét körülmény körülöttem és nem biztos, hogy tudom vállalni a földterület 20 éves használatát. Van e lehetőségem bérlőként a lejárati idő előtt egyoldalúan a szerződést felmondani?
Lehetőség mindenre van. De ahhoz kell a bérbeadó beleegyezése is
.először vele beszélj.
Ugye tudod mit jelent a határozott időtartamu szerződés?
Aki az adásvételi szerződésben nyilatkozott arról, hogy a földet saját maga használja, azt másnak nem engedi át, az egy élethosszig tartó fogadalom. És ezt már az ajándékozással sem lehet kibekkelni, mert a megajándékozottnak is nyilatkozni kell erről.
Aki mégis köt használati szerződést, azt a földhivatal visszadobja, mert a szerződés semmis.
Fétv:
"11/A. § * A Földforgalmi törvény 13. § (1) bekezdése szerinti, a föld használatának más részére át nem engedése iránti kötelezettségvállalás megsértésével kötött szerződés semmis."
Az is hülye volt aki ezt kitalálta...
Magánszemély 2016-ban vásárolt az államtól egy földet (szántó) és a szerződésben ez szerepelt : "Az ingatlan mint föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének, továbbá vállalja, hogy a földet a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig a Földforgalmi tv. 13§ (3) bekezdésében meghatározott esetek kivételével - más célra nem hasznosítja."
Na most a tulajdonosnak korából és egészségi állapotából adódóan már nincs lehetősége tovább művelni a területet. Az ingatlantól nem szeretne megválni, de szeretné bérbe adni, művelésre. Van erre bármilyen megoldás?
Meddig szól a szerződésben a saját hasznosítási kötelezettség?
@Torpillacska
Lásd Quercus 2023-as bejegyzését.
Meg a Kúria Kfv.IV.37.278/2022/14. döntését, annak is kifejezetten a [33], illetve [39] bekezdését.
https://kuria-birosag.hu/…tsegvallalas
A mezőgazdasági hatóság a fenti ítélet alapján a haszonbérleti szerződést biztosan nem hagyná jóvá.
Hogy mit lehet tenni a földdel, ha nem akarja eladni?
Földforgalmi tv. 13.§
(2) "Az (1) bekezdés alkalmazásában nem minősül a használat átengedésének az, ha a tulajdonjogot szerző fél
a) a föld használatát valamely érvényes jogcímen
aa) földművesnek minősülő közeli hozzátartozója,
ab) a legalább egy éve legalább 25%-ban tulajdonában, vagy a közeli hozzátartozójának legalább egy éve legalább 25%-ban tulajdonában álló mezőgazdasági termelőszervezet, vagy
ac) olyan családi mezőgazdasági társaság, amelyben tag
javára engedi át;
- társult erdőgazdálkodást folytat, az erdőnek minősülő földet erdőkezelésbe adja, vagy osztatlan közös tulajdonban álló erdőnek minősülő föld használati jogosultságát tulajdoni hányadot meghaladó mértékű többlethasználati megállapodással másik tulajdonostársnak engedi át;
- vetőmagtermeléshez szükséges terület biztosítása céljából valamely érvényes jogcímen engedi át a használatot más személy részére;
- gazdaságátadási szerződés keretében engedi át a használatot;
- a gazdaságátadási szerződés keretében átengedett használat időtartamának lejártát követően, vagy a használati jogviszonynak a gazdaságátadási szerződésben rögzített időtartamot megelőző megszűnése esetén engedi át a használatot, vagy
- a rizstelephez tartozó föld használatát engedi át a rizstelep használója részére."
Köszönöm a választ!
Sajnos érthetetlen számomra, hogy mennyire elvárható egy idős, beteg embertől, hogy továbbra is művelje a földet. Ugyan pici földterület (0,4 ha), de a családja mással foglalkozik, tehát a közeli hozzátartozók sem fogják tudni művelni, meg sem élnének belőle.
Még a jogértelmezésben szeretném kérni a segítséget. A Földforgalmi tv. 13§ (2) c) pontja alapján mondjuk vetőmag termelésre is csak az aa), ab) és ac) pontok valamelyike esetében lehetséges? Tehát ha talál egy mezőgazdasági céget, aki vetőmagot termesztene benne, de nem tag ott, akkor sem lehet bérbe adnia nekik?
Torpillacska,
„Sajnos érthetetlen számomra, hogy mennyire elvárható egy idős, beteg embertől, hogy továbbra is művelje a földet”
Egyrészt, a "földet maga használja" nem azt jelenti, hogy a tulajdonosnak kell a földre kimennie földre kapával-kaszával. Annak semmi akadálya, hogy valakitől szántási szolgáltatást vegyen, vetési szolgáltatást vegyen, aratási szolgáltatást vegyen, stb. A lényeg, hogy ő hozza a döntéseket, és övé a gazdálkodás kockázata.
Másrészt, ezzel a feltétellel vette meg 2016-ban. Nem volt titok. Ő maga vállalta, hogy akár idősen, betegen is műveli, vagy eladja, vagy a kivételek szerint valakinek átengedi a művelést (pl. vetőmagtermelésre, ahogy írod. A 13. § (2) a) alpontjai és a c) pont vagylagosak.)
Mivel ilyen kicsi a föld, és a családját (jövőbeni örököseit) sem érdekli, szerintem azzal tenne velük a legjobbat, ha eladná.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02