Tartozással terhelt ingatlan elajándékozása


Majordomus # 2024.03.02. 22:05

Társtulajdonos vagy egy ingatlanban ahol a tulajdonostárs tulajdoni hányada neg van terhelve adósságokkal,és a saját részedet szeretnéd elajándékozni?

drbjozsef # 2024.03.02. 18:22

gabor kovacs

Help az lenne a kérdésem hogy el lehet e ajándékozni egy adóságokkal terhelt ingatlan tulajdonrészét?

Ez a kérdés így pongyola. Mit jelent nálad az, hogy "adóssággal terhelt" ?

Önmagában a legtöbb teher nem akadálya az ingatlan elidegenítésének. A jelzálogjog és a végrehajtási jog is olyan, hogy a bejegyzése ellenére el lehet adni, vagy el lehet ajándékozni az ingatlant, de a terhek fent maradnak az ingatlanon, a vevő/megajándékozott annak tudatában szerzi meg a tulajdonjogot, hogy azt simán el is veszítheti, ha a jelzálogjog jogosultja érvényesíti a zálogjogát, vagy a végrehajtási eljárásban elárverezik az ingatlant.

Mondjuk a banki hitel jelzáloga mellett terhelési tilalom és elidegenítési tilalom is felkerül az ingatlan tulajdoni lapjára, na az utóbbi már megakadályozza az eladást, elajándékozást. Valamint a szerződésbe is bekerül, hogy végrehajtási jog bejegyzése esetén a bank azonnal felmondja a szerződést, és egy összegben kell a hátralévő tartozást megfizetni, ha ez nem történik meg, akkor érvényesíti a zálogjogát.

És zárójelben még azt is megjegyezném, hogy ha nincs is semmi bejegyezve a tulajdoni lapra, akkor is, főleg ajándékozás esetén, fedezetelvonó jellegűnek minősíthetik az ügyletet, és ha tartozása van az ajándékozónak, akkor a megajándékozottnak tűrnie kell, hogy az ingatlanból (is) kielégítsék a követelést (vagyis elveszíti az ingatlant).

gabor kovacs # 2024.03.02. 16:40

Help az lenne a kérdésem hogy el lehet e ajándékozni egy adóságokkal terhelt ingatlan tulajdonrészét?