Tulajdoni Lap mennyire megbízható?


drbjozsef # 2024.03.20. 06:34

Egyébként, általánosságban az mondható, hogy az adásvétel pillanatában lekért TISZTA tulajdoni lap alapvetően megbízható, ha azonnal benyújtja az ügyvéd a szerződést, akkor a jóhiszeműen szerző vevő tulajdonjogát bejegyzik, nem lesz problémája.
Ha a tulajdoni lapon BÁRMILYEN bejegyzés van, akkor az a bejegyzés a BEJEGYZÉSKORI állapotot tükrözi, de a lényege a JELZÉS, hogy itt valami van, aminek utána kell járni, pontosan mi, mennyi, miért, kinek. Ha bejegyzés van, nem vesszük meg olyan módon, ahogy azt te leírtad, mert az butaság.

Az eladó tegye tisztává a tulajdoni lapot, akár előleg fizetésével is, ha eléggé bíztok egymásban. Ha nem, akkor meg ne vegyél tőle semmit, egy doboz gyufát se. Ennek is több módja van, különböző biztosítékokkal, de SOHA nem mehetsz ilyenkor sem 100% biztosra, ha az eladó link vagy rosszhiszemű (esetleg hülye).

drbjozsef # 2024.03.20. 06:30

így a jelzálog is el lesz rendezve.

Sokkal igazibb kérdés : az jelzálog, vagy végrehajtási jog? Nagyon nem mindegy, és ebből is következik egy csomó minden, főleg olyanok, amelyekben itt tévedésben vagy.

Péterkirály # 2024.03.19. 22:10

Az igazi kérdés: az egyik hogy házvásárlásnál a tulajdoni lap mennyire megbízható, ha nem naprakész?
Például előfordulhat, hogy egy végrehajtónál van egy ügy, de a tulajdoni lapot megnézve az még tiszta, és úgy vásárolom meg, aztán később kiderülhet, hogy van rajta már jelzálog, de a tulajdoni lap még nem volt naprakész, amikor az ingatlanos megmutatta?

A másik valódi kérdés, hogy mi van akkor, ha a tulajdoni lapon 700ezer van tartozásnak írva a 40%-ban tulajdonos nevén, és ez alapján a vevőink megvennék a házat (egyik tulaj se lakik benne amúgy, ezért eladó), a 40%-os tulajnak járó vételárból a 700ezret az eladás napján elutalnák a végrehajtónak, így a jelzálog is el lesz rendezve. Már le is van szervezve minden, megvan az energetikai tanúsítvány, már csak az adásvételire várunk, de aztán most az adásvételi előtt 1-2héttel derül ki, hogy a 40%-os tulajnak már több tartozás van a nevén, mint amire a tulajdoni lap alapján számítottunk. Annyi sok tartozás, hogy a vevőktől a 40% házrészéért kapott összeg messze nem fogja fedezi a végrehajtónál lévő tartozását. Úgy tűnik, hogy ez miatt bukni fog az egész adásvételi, és a többi tulaj is elbukja az eladást ezmiatt, vagyis csak azért bukjuk, mert a 40%-os tulajdoni résszel rendelkező tagnak a házrészére terhelt tartozásai vannak egy végrehajtónál.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.19. 21:46

De lehet hülyeséget kérdezek.
Igen.

Mi az igazi kérdés?

Péterkirály # 2024.03.19. 20:43

Értem.
Akkor az esetleg elképzelhető, hogy a tulajdoni lapon lévő 700ezer van csak rátérhelve jelzálogként a házra, a többi milliós összeg pedig, ami a végrehajtó igazolásán van az lehet, hogy esetleg még nincs ráterhelve a házra, és így akkor az eladáskor nem is követelheti a végrehajtó, mert az még nem jogerős? De lehet hülyeséget kérdezek.

Majordomus # 2024.03.19. 20:18

A tulajdoni lap megbízható,de nem naprakész adatokat tartalmaz.Ha időjözben az adós törlesztett vagy ujabb adósságokat halmozott fel,azt a tul.lap csak akkor tartalmazza ha jogerőssé vált a végrehajtás. Attól még a végrehajtó tudhatja hogy nála 2 ügy van folyamatban x millió ft értékben.

Péterkirály # 2024.03.19. 19:42

Kedves Hozzáértők!

Már hetek óta húzódik egy ház adás-vételije, mert az egyik tulajnak több jelzálog is van a 40%-os tulajdonjogán a házon. A Tulajdoni Lap szerint összesen csak 700ezer Ft ez a tartozása, de most az ügyvéd kért ettől a tulajtól igazolásokat a tartozásáról, amiket az a végrehajtóval egyeztet.
(Közben tavaly el akarta a végrehajtó árverezni a 40%-os tulaj házrészét, és küldött nekünk egy kimutatást a 40%-os tulaj tartozásairól ami összesen 1.7millió forint. De most az ingatlanosunk olyat is mondott, hogy 2 millió fölött vannak a tartozásai, de lehet, hogy még ennél is rosszabb a helyzet.)
Az ügyvéd már többször tett át adásvételi időpontot ez miatt, mert a tartozásokat egyeztetgetik. A 40%-os tulajtól most újabb igazolásokat kér, mert az eddig a végrehajtótól leadott igazolásai nem egyeztek teljesen a Tulajdoni lapon lévő adatokkal. De így én már semmit se értek.

Ettől felmerült bennem egy olyan kérdés, hogy mennyire megbízható a Tulajdoni lap?Általánosságban.
Pl. én amikor 2 éve vettem a házamat, akkor az eladó ingatlanosának amikor tettem az ajánlatot a házra, az ingatlanos vidáman mutogatta nekem a vásárolni kívánt ház Tulajdoni lapját, hogy nézzem meg, semmi teher nincs rajta.

Most akkor a fenti 40%-os tulaj esete alapján előfordulhatott volna az, hogy az én vásárolt házamról később kiderül, hogy van rajta mégis tartozás? Vagy ez most hogy működik? Mennyire lehet egy tulajdoni lapnak hinni?

Köszönöm szépen!