hétfőig választ kell adnomm


EMSZ # 2024.05.14. 15:37

Kedves Eulimen!
Köszönöm szépen a segítséget! Átgondolom amit írtál, és próbálok érzelem mentesen cselekedni.
Üdvözlettel: EMSZ

eulimen # 2024.05.14. 13:27
kedves EMSZ! „Munkája nem felel meg a szakmai elvárásoknak” - felülvizsgálva korábbi megállapításomat, ezzel az indoklással a munkáltató a munkavállaló képessége kártyát akarja kijátszani, ennél azonban kicsit bővebb ok-okozati indoklás volna szükséges a munkáltató részéről, hogy
  • álláspontom szerint -- a felmondás megalapozott legyen.
még az előző Mt.-ről lásd az alábbi összefoglaló II. pontját, illetve annak kifejtését. https://jogkodex.hu/doc/2891727

Kértem a munkáltatótól a minősítést, de azt megtagadta azzal az indokkal, hogy minden évben megkaptuk a minősítési lapot
Írásba foglalva a Mt. 81. § szerinti értékelést kérd [2 sor az egész, indigósan 2 példányban, saját példányodon a HR eredeti aláírással-bélyegzővel tanúsítja, hogy átvette] - és ezt írásban tagadja meg, ha meri. Az évenkénti minősítési lap ugyanis nem egyenértékű a kifejezetten munkaviszony végével kért működési bizonyítvánnyal.
(minderre azért van szükség, mert ha perre viszed és bizonyítod, hogy kérted a működési bizonyítványt, de azt nem adta ki a munkáltató, az legalábbis a munkáltató oldalán álló bizonyítékokat csökkenti).

Jómagam nem vagyok jogász (bár ismerősnek segítettem ügyvéd nélkül elindítani a munkaügyi keresetet és a jogerős döntésig fellebbezni), de még az itteni jogászok sem fognak jóslatokba bocsátkozni, hogy milyen döntést hozhat a bíróság. Az ugyanis a teljes tényállástól függ
  • a téged érintő rész bizonyos szeletei terjedelmi okokból talán kibontatlanok maradtak, ugyanakkor a munkáltató álláspontját nem ismerjük -- valószínűleg te is majd a kereset benyújtását követően fogod megtudni.
A bemutatott tényállás alapján a munkáltatónak mindenesetre elég nehéz dolga lesz megvédenie álláspontját.

Mindenekelőtt azt kell átgondolnod, mit követelsz a munkáltatótól. A munkaviszony helyreállítását csak akkor, ha tudod bizonyítani, hogy elbocsátásod az egyenlő bánásmód követelményeibe ütközik.
Anyagi követelésed lehet: elmaradt munkabér, sérelemdíj formájában (=pertárgy értéke) - ezt neked kell számszerűsítened (és indokolnod, hogy mi alapján, és mekkora összegben)

Az alábbi linken megtalálod a munkaügyi perekben használt formalapot, amelyet a kitöltési útmutató szerint kitöltve, a szükséges pótlapokkal és mellékletekkel együtt, szükséges számú eredeti példányban kell benyújtani a lakóhelyed szerint illetékes munkaügyi bíróságnak.
https://birosag.hu/…-perben-docx
(keresetigazolás, bérpapír, minősítés, szóbeli fegyelmi jegyzőkönyve,
a 2.3 pontban a tényállást részletesen és összefüggően add elő, és ütköztesd a munkáltatói felmondással és indokával (indulattól mentesen).

A formalapok az alábbi rendelet mellékletei, a 17. mellékletben hivatkozott pótlapra szerintem szükséged lesz, Wordbe átmásolhatod:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

EMSZ # 2024.05.14. 11:08

Kedves Eulimen!
Kérdésedre a válaszok a kövekezők: Rendes felmondással szünt meg a munkaviszonyom. Pontosan 2 év és 6 hónap után.
A 66. § 1 és 2 bekezdései alapján. "Munkája nem felel meg a szakmai elvárásoknak"
Adminisztrátorként nem voltam kötelezve semmilyen tanfolyamra, vagy egyéb oktatásra . Nem kaptam semmilyen teljesítményhez kapcsolódó bérpótlékot, jutalmat. Túlóráztam egy párszor, de azt nem lehetett beírni a jelenléti ívre, mert kötött munkaidőben dolgoztunk, 8-16 óráig. A túlmunkát pedig nem fizették. Ha túlóráztam azt a vezetőm engedélyével "csúsztatással" vehettem ki. (sajnos nem mindet, több mint 8 órám elveszett)
A munkaköröm sohasem változott, csak a helyszín, hogy hol kell a munkámat végeznem.
( Persze minden osztályon más feladatot kellett megtanulni, nem egységes számítógépes programban dolgoznak, és a szokások is eltérőek. Volt ahol az osztályos betegfelvételt, zárójelentést kellett készíteni, receptet felírni, máshol táblázatokat kellett "gyártani" feltölteni, mindenhol más volt a feladat.)
Ezt írásban nem, csak szóban közölték. Általában egy-két héttel az " áthelyezés" előtt.
Így nem volt az új helyeken újabb próbaidő.
(Bár lehet, hogy azért kerestek számomra új helyet, hátha megunom, és önként felmondok. Én pedig ehelyett megpróbáltam helyt állni, és minden körülménynek megfelelni. - erről most olvastam egy cikket, " csendes vágás"-nak hívják ezt a "műveletet" - de az is lehet, hogy rémeket látok)
Kértem a munkáltatótól a minősítést, de azt megtagadta azzal az indokkal, hogy minden évben megkaptuk a minősítési lapot. (528/2020 (XI.28) Kormányrendelet 4. melléklete)
Meg van mind két évi minősítésem, ahol "kíváló teljesítmény"-re (80-100%) értékeltek. Az első 2023. januári, a második 2024. februári keltezésű.
Nem kaptam semmilyen negatív visszajelzést sohasem. Sőt az áthelyezéseknél többször is mondták, hogy nem azért kell másik helyre mennem, mert rosszul dolgozom. Ezért is érintett rosszul a felmondás "stílusa".
Érdemes a "sérelért" pereskedni? Milyen döntésre számíthatok?
Előre is köszönöm a választ!

eulimen # 2024.05.14. 08:02
bár elég bő lére eresztettem, egy lényeges kérdés még szükséges a tényálláshoz (mivel az eredeti posztodban nem írtad, hogy pontosan hány hónapja dolgozol az új munkakörödben): mennyi a jelenlegi munkakörödre vonatkozó munkaszerződésedben kikötött próbaidő, és mi ennek lehetséges következménye? Ugyanis könnyedén előállhat az a helyzet is, hogy azért foglalkoztatnak a jelenlegi munkakörödben, mert a régi megszűnt. Így hiába van 2,5 éves munkaviszonyod, jelenleg megint olyan próbiadős vagy, amiből simán "kiejthetnek", mert a próbaidőből nincs hová "visszamenni"
  • ha érted, mit szeretnék ezzel mondani. A munkaszerződésed részleteteit kellene ehhez kibogarászni.
Bár próbaidő alatt azonnal megszüntethető a munkaviszony, a 30 napos felmondás nem épp erre mutat, de ezt a részletet is pontosan fel kell tárni.

Még egy kérdés: a munkáltató a Mt. pontosan melyik jogszabályhelyére hivatkozott a felmondólevelében a munkaviszony megszüntetésével?

eulimen # 2024.05.14. 07:53
kedves EMSZ! Megértem, hogy váratlan és nagyon rosszul esik a munkáltató döntése, azonban az emóciót teljesen ki kell zárni annak megítéléséből, hogy a felmondás jogtalan volt-e. Ha jól értem a tényállást, a munkáltató rendes felmondással szüntette meg a munkaviszonyodat, "alkalmatlanság" miatt. Tekintettel arra, hogy a munkáltató rendes felmondással 3 ok miatt szüntetheti meg a munkaviszonyt (-> Mt. 66.§ (2)), ez álláspontom szerint az eddig előadott tényállás alapján a ""munkaviszonnyal kapcsolatos magatartás"" kategóriába esik. (a 2. a mv. képességével összefüggő indok lehet: ilyen az egészségügyi alkalmasság, illetve képesítés megszűnése
  • vélelmezem, nem erről van szó; tehát valójában ugye nem fordult elő, hogy elmaradt volna egy kötelező tanfolyam, továbbképzés, kreditszerzés, szakmai kamarai nyilvántartásba vétel, stb.? -- ennek nagyon alaposan nézz utána légy szíves, mert igen nagy jelentősége van! A 3. ok, a munkakör megszűnése pedig teljes mértékben kizárható)
Mindenképp javasolt a munkahelyedtől a Mt. 81.§ szerinti írásbeli értékelés kérése. Ezt célszerűen a HR-en írásba foglalt jegyzőkönyvbe mondd, hogy kérted: ""81. § (1) A munkáltató a munkavállaló kérelmére, ha a munkaviszony legalább egy évig fennállt, a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) vagy legfeljebb az ezt követő egy éven belül a munkavállaló munkájáról írásban értékelést ad. (2) Az értékelés valótlan ténymegállapításainak megsemmisítését vagy módosítását a munkavállaló bíróságtól kérheti.""Általánosságban a munkaviszony rendes felmondással való megszüntetésekor is érvényesülnie kell a fokozatosság és arányosság elvének. A munkáltató fegyelmi szabályzata szerint biztosan vannak olyan fegyelmi vétségek, amelyek egyből elbocsátással járnak
  • de amennyiben tényleg csak egyetlen szóbeli fegyelmi "van a rovásodon", az bizonyosan nem alapozhatja meg a felmondást. A munkáltató szemmel láthatóan azon van, hogy "vétkes kötelezettségszegésed" miatt mondta fel a munkaviszonyt. Itt annak a feltárása szükséges, hogy a "vétkes kötelezettségszegés" megállapítása hogyan történt? Volt kivizsgálás, fegyelmi tárgyalás, meghallgattak Téged ezügyben? Ha semmilyen előzménye nincs, és gyakorlatilag a felettesedtől először kizárólag szóban, illetve írásban először a felmondóleveledben kaptad meg ezt a verdiktet, az bizonyosan szabálytalan.

""56. § (1) A munkaviszonyból származó kötelezettség vétkes megszegése esetére kollektív szerződés vagy – ha a munkáltató vagy a munkavállaló nem áll kollektív szerződés hatálya alatt – munkaszerződés a kötelezettségszegés súlyával arányos hátrányos jogkövetkezményeket állapíthat meg.
(2) Hátrányos jogkövetkezményként csak olyan, a munkaviszonnyal összefüggő, annak feltételeit határozott időre módosító hátrány állapítható meg, amely a munkavállaló személyiségi jogát és emberi méltóságát nem sérti. A vagyoni hátrányt megállapító jogkövetkezmény összességében nem haladhatja meg a munkavállaló – a jogkövetkezmény megállapításakor irányadó – egyhavi alapbére összegét.
(3) A hátrányos jogkövetkezmény alkalmazása során a 78. § (2) bekezdését megfelelően alkalmazni kell. [ez az azonnali hatályú felmondásra hivatkozik, esetedben nem ezt alkalmazta a munkáltató - eulimen].
(4) Hátrányos jogkövetkezmény nem állapítható meg olyan kötelezettségszegés miatt, amelyet a munkáltató a munkaviszony megszüntetésének indokaként is megjelöl.
(5) A hátrányos jogkövetkezménnyel járó intézkedést írásba kell foglalni és indokolni kell.""

Fontos, hogy a felmondás kézbesítésétől számított 30 napon belül kell előterjesztened (=postára adnod) a munkaügyi keresetet. Célszerű lenne mielőbb kipréselned belőlük a hivatkozott jogszabályhely szerinti írásbeli értékelésed, hogy ezt is bizonyítékként csatolhasd. A keresethez teljes tényállás felállítása szükséges, így minden, a magatartásoddal összefüggésbe hozható tényt össze kellene szedned (éves értékelések; kaptál-e olyan jutalmat v. mozgóbért, ami nem alanyi jogon jár, hanem teljesítményt honoráltak vele, mennyi elrendelt túlmunkát végeztél; vállaltál-e önként vállalt túlmunkát).

EMSZ # 2024.05.14. 06:11

Kedves Eulimen!

Elnézést kérek, teljes mértékben igazad van. Rosszul esett az igazságtalanság.
Nem értem, hogy ha az év eleji
(2024. február) értékelésben minden tételnél "jól megfelelt" értékelést kaptam, akkor most miért nyilatkoznak így a munkámról.
A felmondás oka: alkalmatlanság.
A leírás szerint veszélyeztettem a betegellátást.
Felmentettek 30 napra.
Köszönöm, ha válaszolsz!

eulimen # 2024.05.13. 17:28

Hàtrább az agarakal!
Ez nem bűncselekmény és nem büntetőügy. Vád mint olyan, nincs!
Mi àll a felmondás okaként megjelölve? Szó szerint.
Felmentettek a munkavégzés alól a felmondási időre, vagy annak legalább felére?

EMSZ # 2024.05.13. 16:25

Kedves segítők! Megkaptam a felmondást, melybe leírták, hogy milyen rossz munkaerő voltam. Itt csak az az érdekes, hogy az évenkénti kiadott értékelés nem ezt mutatta.
Gondolom ebben az esetben megállja a helyét a személyemet ért hitelrontás, a megkülönböztetés, és még pár igazságtalan vád.
A felháborodásom megér egy munkaügyipert? Milyenek az esélyeim?
Előre is köszönöm a választ!

eulimen # 2024.05.11. 07:26
hol számít az, hogy miket ír és mond a munkáltató? Persze, kérheted az ún működési bizonyítványod kiadását (Mt. 81.szakasz), és ha abban valótlanság áll, a bíróságtól kérhető annak kijavítása. A Mt. 66. szakasz (2) bekezdése alapján a munkáltatói felmondás oka a munkavállaló magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Egyetlenszóbeli fegyelmi nem alapozhatja meg a felmondást, mást pedig elmondásod szerint nem tud az orrod alá dörgölni. Azt viszont megteheti, hogy azt mondja: megszűnt a munkaköröd. A munkaügyi per
  • amennyiben messziről is sima ügynek látszik -- annyiban olcsón megúszható, hogy nincs szükség jogi képviselőre, illetve az eljárás költségét és illetékét is megelőlegezi az állam, amit a per végén pervesztesen hajt majd be.
drbjozsef # 2024.05.11. 05:00

EMSZ,

Ami ebből jogi kérdés az ez :
Közös megegyezésnél (szinte) bármiben meg lehet állapodni, tetszés szerint lehet felmondási időd vagy sem. Amiben közösen megállapodtok.

Minden más már nem jogi kérdés.
A munkavállalónak nyilván akkor érdemes közös megegyezést kötnie, ha az előnyösebb, mint a munkáltatói felmondás. Többfelmondási idő, több pénz, bármi előny.
Esetedben, ahol egy negatív zsarolás már benne van, lehet, előny nélkül is jobb a közös, de ez már ilyen értelemben nem jogi kérdés. Nem ismerjük a körülményeket, nem ismerjük a preferenciáidat, nem ismerjük a helyzetet, nem tudunk ilyen értelemben tanácsot adni.

Te tudod, mennyiben érdemes és neked egészséges keménykedned, belemenni a perbe.
Ha nekem ilyet mondanának, én doszt is belemennék, de ez az én helyzetem...

EMSZ # 2024.05.10. 16:02

Kedves Fórumozók, Tisztelt Jogászok!

Több mint 2 éve dolgozom egy egészségügyi intézményben (kórház és szakrendelő) ahová adminisztrátorként helyezkedtem el. Ez idő alatt osztott munkakörökben voltam foglalkoztatva, mégpedig úgy, hogy délelőttönként a szakrendelésen az ambuláns betegekkel foglalkoztam, (8-12 óráig - betegfelvétel, beutaló, stb.) majd 12 órától egy kórházi osztályon betegfelvételt, zárójelentéseket készítettem. Most hónapja már nem osztott munkakörben, hanem a betegirányításra osztottak be, ahol adminisztrációs feladatom szinte nincs, csak telefonkezelés, és a belső betegszállítók irányítása. Két és fél év alatt, 5 féle munkakörbe kellett dolgoznom, és mindenhol megtanulni az adott program kezelését.

Hét elején szólt a főnököm, hogy nem felel meg a munkám, ezért egy hetem van eldönteni, hogy ő mond fel, vagy megegyezünk közös megegyezéssel. Ha ő mond fel akkor mindenféle rosszat leír a munkámról, de akkor kapok felmondási időt. Ha közös megegyezés akkor azt mondok amit akarok. Gondolom közös megegyezésnél nincs felmondási idő.

A kérdésem, hogy mit tanácsoltok mit tegyek, felmondjanak ők, valamilyen indokkal? Fogadjak ügyvédet és vállaljak be egy munkaügyi pert ? Úgy érzem több ponton is hibázott a munkáltatóm, ami esetleg a bíróságon a javamra szolgálhat. Írásbeli figyelmeztetés nem kaptam, csak szóbelit mivel az egyik beteg rossz TAJ kártyát adott én pedig arról vittem fel az adatot.
Vagy a közös megegyezést válasszam úgy, hogy még felmondási időt sem kapok, hogy másik munkahelyet tudjak keresni.
Közös megegyezésnél van egyáltalán felmondási idő?

Köszönöm szépen előre is a válaszokat!