Üdvözlet a fórumozóknak!
A segítségeteket/véleményeteket kérem.
Önálló bírósági végrehajtónál lévő ügy:
1. Folyamatban lévő ingóárverésnél, ha már meg lett tartva az első árverés, ám az árverezendő autót nem sikerült eljuttatni az árverés helyére, kérheti -e az (egyik) végrehajtást kérő, hogy az autó következő árverése elektronikus úton történjen (örömmel megelőlegezné a szállítási és tárolási költséget)?
A végrehajtó szerint nem, ám a vh törvényben (123B), azt találtam, hogy a végrehajtó elektronikus úton értékesíti a 100.000-ftnál nagyobb ingóságot, ha azt a vhajtást kérő kérelmezi és a szállítás/tárolás költségeit megelőlegezi.
2. Ingatlanárverésnél köteles -e a végrehajtó az elektronikus árverési rendszeren is lehetővé tenni az árverést? A végrehajtó szerint, - aki egyben a megyei végrehajtói kamara elnöke - csak a 2009 jan 1-e utáni ügyek esetén, ám forrásként csak a megyei végrehajtói kamara által kiadott irányelvre hivatkozik (azaz saját magára)!!! A vh törvény szerint 143L, 145A,145B,145C szerint írják ki az elektronikus árverést. 2008 novemberében indult az ügy.
Kérdéseim háttere:
Betegség miatt vállalkozásomon több millíó ft adó és járuléktartozást halmoztam fel. (Volt benne egy kis hanyagság is.) Van egy autóm és egy fél ingatlanom (nem lakás) amire lecsapott az APEH. Mivel néhány tízezer ft-tal adósa maradtam egy szolgáltatónak is, az ügy a szokásos fordulatok után önálló bírósági végrehajtóhoz került. Telt az idő - gyűjtöttem a pénzt.
Most a tartozásom kb 50%-t ki tudnám fizetni, de már árverezne a végrehajtó. Az első autóárverésre nem sikerült odaérnem a kocsival, ám a szomszédok szerint szerencsémre: 20-30 kigyúrt kopasz nepper beszélte nagyhangon egymás közt, hogyan viszik el negyedáron a kocsim. Negyedáron elvitetni a maffiával nincs értelme, hiszen ugranak a vagyontárgyak s az adósság sem csökken, lenyeli a végrehajtó a költségei fejében.
Ismerősöm hajlana rá, hogy segítsen nekem és fellicitálja a forgalmi érték közelébe az autót/ingatlant, de csak akkor, ha elektronikusan árverezhet - fél a maffiától.
Úgy érzem a végrehajtó ködösít, inkább a neppereknek kedvez, szomszédok szerint bratyizós hangulat alakult ki a végrehajtó és a nepperek közt.