Termőföld adásvétele kitűzés nélkül

eulimen # 2025.08.04. 11:54

ilyenkor (a kizárólag nem földműves) társtulajdonosok számára él az osztatlan közös tulajdonjogból eredő elővásárlási jog?
bár nem vagyok jogász, úgy gondolom, hogy ezzel a rendelkezéssel a Ptk. 5:81.§-a ezzel egyáltalán nincs felfüggesztve.
Ugyanakkor ahogy írtam, a nem földműves nem birtokolhat összességben egy hektárnál nagyobb földet, akkor sem, ha azok egyenként kisebbek egy hektárnál.
És akkor még ott van a földforgalmi törvény 18.§ (3) bekezdése is: "A közös tulajdonban álló föld esetében a tulajdonostárs tulajdoni hányada egészének vagy egy részének eladása esetében az (1) bekezdés b)–e) pontjában, valamint a (2) bekezdésben meghatározott földműveseket – az elővásárlásra jogosultak sorrendjében – megelőzi az adásvételi szerződés megkötésekor legalább 3 éve tulajdoni hányaddal rendelkező földműves tulajdonostárs."

Tehát ha a társtulajdonosok mindannyian nem regisztrált földművesek, akkor feltehetően a földszerzési egyhektáros korlát (földforg. tv. 10.§ (2)), mint objektív akadály miatt nem fogják tudni érvényesíteni a Ptk. 5:81.§ szerinti elővásárlási jogukat, amennyiben dologösszességként adod el az unokatestvérnek, mivel az egy hektáros korlát miatt nem fognak tudni beugrani elővásárlási joggal a nem földműves társtulajdonosok (az adásvétel tárgyát képező földegyüttes dologösszességként nem bontható meg, nem mazsolázható ki).

stellar124 # 2025.08.04. 11:27

egyébként amennyiben összejön ez a dolog és nem kell kifüggeszteni, ilyenkor (a kizárólag nem földműves) társtulajdonosok számára él az osztatlan közös tulajdonjogból eredő elővásárlási jog?

stellar124 # 2025.08.04. 10:11

Köszönöm a válaszokat,
igen, azt olvastam, hogy unokatestvér nem közeli hozzátartozó, és áttételesen részünkről sem működne a dolog. (egyébként egyenként 1ha-nál kisebb területek ezek) Az már jó hír, hogy nem kizárt a dolog, "csak" azt kell elérniünk, hogy helyi regisztrált földművessé tudjon válni, akkor ebbe az irányba mozgunk tovább, ha más jogi akadály nem merül fel.

eulimen # 2025.08.04. 09:02

bocs, az áttételes ajándékozás lehet hogy mégsem működik, ugyan nincs kifüggesztés, de a mezőgazdasági igazgatási szervnek jóvá kell hagynia, és náluk lehet hogy ez a tranzakciósor már fennakadna.

eulimen # 2025.08.04. 08:57

erre olvastam egy lehetőséget,
elnagyoltad ezt a egy pöppet. Unokatestvér nem közeli hozzátartozó, olvasd el alaposan a földforg. tv. 20.§ (1) i) pontját, hogy mi mindennek kell teljesülnie, mert csak így lehet elővásárlási jog nélküli adásvétellel.
Regisztrált földművesnek lenni ehhez követelmény.
Agrárvégzettséggel tudja magát földművesként regisztrálni (ha végzettsége szerepel az 504/2013. kormányrendelet mellékletében), és ekkor a 300 ha összbirtokméreten kívül már nincs szerzési korlát.
Keressétek fel a falugazdászt vagy menjetek be az agrárkamara ügyfélfogadására, mivel rengeteg kérdésetek lesz még.

A földforgalmi törvény az ajándékozást csak közeli hozzátartozók számára engedélyezi. Ha a felszármazók élnek még, akkor családi bizalom melletti többszörös ajándékozással, megkaphatja az unokatestvér a földet (Ptk. 8:1.§ (1) 1.közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér). Ha a föld meghaladja az egy hektárt, akkor még ajándékozással is csak regisztrált földművesként juthat hozzá.

Földforgalmi törvény 20. § (1) "Elővásárlási jog nem áll fenn
a) a közeli hozzátartozók közötti adásvétel,
b) az adott földben legalább három éve tulajdonrésszel rendelkező vevő által kötött, a közös tulajdon megszüntetését vagy a tulajdonostársak számának csökkenését eredményező adásvétel,
c) földnek gazdaságátadási szerződéssel történő átruházása,
d) a 11. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott célból történő adásvétel,
e) rekreációs célú földszerzés,
f) az állam szerzése,
g) a részarány-tulajdonost megillető vételi jog gyakorlása útján történő földtulajdonszerzés,
h) a bevett egyház vagy annak belső egyházi jogi személye részére temető létesítése vagy bővítése céljából, illetve hitéleti célból történő átruházás,
i) az adásvétel tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra levő közigazgatási határú településen legalább három éve életvitelszerű lakáshasználat helyével vagy mezőgazdasági üzemközponttal rendelkező földműves vevő által jelen szerzést megelőzően bármikor, bármilyen jogcímen megszerzett – függetlenül ezen szerzés vagy szerzések tulajdonjogának jelen szerzéskor való fennálltától vagy már fenn nem állásától – föld összes területével együtt összesen 10 hektár területnagyságot meg nem haladó, szántó, legelő (gyep), illetve rét művelési ágban nyilvántartott, valamint erdőnek minősülő, kizárólagos tulajdonban álló és a használati jogosultság harmadik személy javára történt átengedésével nem érintett földrészlet megszerzése
esetén."

stellar124 # 2025.08.04. 08:35

(kitűzés helyett természetesen kifüggesztést akartam írni, csak elírtam)

stellar124 # 2025.08.04. 08:11

Tisztelt Szakértők,

Hivatalosan művelés alatt álló (szántó, szőlő) földekben osztatlan résztulajdont örököltem. Szeretném ezeket eladni az unokatestvéremnek, akinek nincsen ezekben a földekben tulajdona.
Az adásvétel során szeretnénk a kitűzést elkerülni, erre olvastam egy lehetőséget, hogy abban az esetben is lehetséges ez, ha a vásárló olyan földműves, aki 3 éve legalább 20km belül lakik vagy gazdálkodik. (tekintsünk el most a lehetséges specifikus lokális szabályoktól).

Ezekből a 3 éve 20km-en belül lakik az stimmel, a gazdálkodó tevékenység nem: nem foglalkozik és nem is foglalkozott hivatalosan ilyen tevékenységgel, nincs hivatalosan művelésre alkalmas födje. de nem mellesleg van egy felsőfokú agrár végzettsége.
Az lenne a kérdésem, hogy az agrár végzettséget igénybe véve érdemes lehet-e elindulni ezen az úton? Illetve mi lenne a legegyszerűbb módja ennek? pl őstermelő tevékenységet kezdene úgy, hogy jogosultságot szerezne valamilyen föld használatára (bérlés), vagy akár a leendő megvételre szánt földre hivatkozva?

köszönöm