Munkaidő beosztás, pihenőnap, túlóra

eulimen # 2025.02.06. 15:52

Én azt szeretném megtudni, hogy a szombati munkavegzés rendkívülinek számít-e ez esetben (100 százalékos pótlékkal) avagy sem.
Akkor komám, rossz helyen kérdezed.
Ezt a munkáltatód fogja tudni megmondani, itt a fórumon senki; mivel attól függ, hogy 1) mi a munkabeosztás 2) mi a heti mumkamennyiség, amire szerződtél. Harapós nők dolgoznak a HR-en? vagy nem tudom mi az akadálya hogy bedugd oda az orrod...
Egy kicsit előremenekülhetsz, ha (a HR-en) a munkáltatóddal írásban közlöd, hogy a Mt. 108. szakasz (1) bekezdése alapján írásban kéred a rendkívüli munkaidő elrendelését.
Így időben tudni fogod, mikor dolgozol túlórapótlékért. Az viszont hogy ez 50 vagy 100%, csak abból derül ki, hogy mi a munkabeosztásod.
(Ami ugye nincs, csak a bozóthíradó susogja!)
Èn itt feladom, ha hozol nèmi èrtèkelhető infót, továbbmehetünk.
Egyébként meg kitartás, néma gyereknek a februári bérjegyzékéből minden ki fog derülni.

Szomorú örökös # 2025.02.06. 15:41

Kenderice

Ha abból indulok ki hogy a másik részlegben ahol szintén 3 műszakozás van csak hétfőtől péntekig dolgoznak, akkor nálunk is úgy lesz mostantól. Ez így logikus.

Mi pedig abból indulunk ki mostmár, hogy fáradj be a HR-es kollégához és ott kérdezősködj.
Attól, hogy itt harmadik hete kattogsz ezen a témán, semmi nem fog megváltozni.

Az esetleges szombati munkavégzés csak pletyka szinten van jelen.
Ehhez képest harmadik hete túrázol ezen. Nem kicsit vicces! :D :D :D

Kenderice # 2025.02.06. 08:20

@Szomorú örökös,
Ezt nem értem.
Két részlegben van munkavégzés.
Az egyik részlegben 3 műszakban, H-P között dolgoztak eddig is.
A másik részlegben, ahol én vagyok, eddig kétnapozás volt. Egyik nap nappal, másik nap éjszaka.
Ez változott most meg és ugyanúgy 3 műszakozás lesz nálunk is, mint a másik területen. Ott nem dolgoznak szombaton.
A munkaltató nem adott írásban munkaidőbeosztást.
Az esetleges szombati munkavégzés csak pletyka szinten van jelen. Munkáltató részéről nincs infó csak annyi, hogy melyik héten milyen munkakezdés van.
Ha abból indulok ki hogy a másik részlegben ahol szintén 3 műszakozás van csak hétfőtől péntekig dolgoznak, akkor nálunk is úgy lesz mostantól.
Ez így logikus.

@Eulimen
Nem, nem figyel semmi ilyesmi a HR-en. Két papírt írtunk alá.
Az egyik a munkaszerződés amiben nincs semmi olyasmi, hogy heti 40 vagy 48 óra a kötelező, a másik meg egy megállapodás a 250 órán felüli plusz 150 óra önként vállalt rendkívül munkaidőről szól.
Értsd meg végre, hogy nincs írásban sem 40, sem 48 órás munkahét.
Én azt szeretném megtudni, hogy a szombati munkavegzés rendkívülinek számít-e ez esetben (100 százalékos pótlékkal) avagy sem.

eulimen # 2025.02.05. 12:35

Ha szombaton 14-22 között rendes beosztás szerint van munka (nem túlóra), akkor a hétfő reggeli munkakezdésig nincs meg a 40 óra pihenőidő, csak 32.
hányszor idézzem még a törvényt, hogy nem minden hétvégén kell meglegyen a 40 óra, hanem elég, ha havonta 1x megvan?
Hányszor idézzem még, hogy akár ott figyelhet a HR-en az az általad is aláírt megállapodás, ami még ez alól a havi 1x 40 óra heti pihenőidő alól is felmentést ad a munkáltató számára? Megkérdezted már, hogy aláírtál-e ilyet?

Ha a szombatot túlóklraként kezelik, azt előre kéne közölni, nem?
Hát utólag elég nehéz lenne.... :S
Egyelőre még arról is vita van, hogy a szombatot bármilyen törvényes formában közölték-e.
Egyébként pedig igen, a túlórát (=rendkívüli munkaidő) előre kell közölni.
Mt. 107. § "Rendkívüli munkaidő
a) a munkaidő-beosztástól eltérő,
b) a munkaidőkereten felüli,
c) az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó
munkaidő,"

108. § (1) "A rendkívüli munkaidőt a munkavállaló kérése esetén írásban kell elrendelni."

No ezért kellene kiderítened, hogy heti 40 vagy 48 órára szerződtél-e.

elvileg szombatra nem lehet most beosztás...
Ha nem kérdezed meg a munkáltatódat, ez számodra sose fog kiderülni.

Szomorú örökös # 2025.02.05. 12:13

Kenderice

Ha ebből indulunk ki, akkor elvileg szombatra nem lehet most beosztás.

Akkor ne menj be! Van másik munkahelyed már? ;-)

Kenderice # 2025.02.05. 11:24

A szombati munhavegzéssel kapcsolatban.

1. Ha szombaton 14-22 között rendes beosztás szerint van munka (nem túlóra), akkor a hétfő reggeli munkakezdésig nincs meg a 40 óra pihenőidő, csak 32.
  2. Ha a szombatot túlóklraként kezelik, azt előre kéne közölni, nem?

Ha ebből indulunk ki, akkor elvileg szombatra nem lehet most beosztás...

eulimen # 2025.02.05. 05:18

@efi99
az még hagyján, de majd mire a 22-06 éjszakás jön, nem ártana azt sem időben megtudni, hogy a "H éj" H 22-kor, vagy V 22-kor kezdődik!

efi99 # 2025.02.04. 20:15

Kenderice
Most már az én pulzusom is kezd felmenni 40-ről 41-re.
Hát, hogy folyik nálatok a párbeszéd? Szóban kihirdetik, hogy 14-22, meg 6-14, aztán ugyan senki nem tudja, hogy ebben a szombat benne van-e, de ettől még mindenki hallgat, mint a sült hal és nem kérdez semmit?

Szomorú örökös # 2025.02.04. 16:59

Ezt a konfliktust Te tudod feloldani azzal, ha beballagsz a HR-re, előadod az aggályaidat,
és szépen kéred, hogy törvényes módon legyenek kedvesek kihirdetni a munkabeosztást.

És tuti meg is fogják tenni, csak hogy leállítsák végre a kérdező kattogását, azaz hiába lovagol rajta több mint két hete.
Magyarul ott lesz, ahol a part szakad. A munkaadó eldöntötte, hogy így lesz és soha nem fog visszaállni a régi rend,
hiába szeretné a kérdező ezt. Sőt feltehetően mindenféle 100%-os túlóra pótlék meg egyéb juttatás se lesz, hiába is szeretné.

eulimen # 2025.02.04. 11:16

@Kenderice
Az új munkaidőbeosztást nem tették ki sehova, csak szóban közölték.
OK, akkor citáltam lejjebb a Mt. előírásait, ami szerint a legutolsó írásban közölt munkabeosztás az érvényes. A szóban közölt ezzel ellentétes. Ezt a konfliktust Te tudod feloldani azzal, ha beballagsz a HR-re, előadod az aggályaidat, és szépen kéred, hogy törvényes módon legyenek kedvesek kihirdetni a munkabeosztást.
Vagy a másik lehetőség, hogy itt ógsz-mógsz tovább.
A harmadik meg, hogy otthagyod ezt a kócerájt.

Azért kérdeztem ïgy, hogy ez alapján a munkaszerződés alapján (amiben nincs leírva sem a 40 , sem a 48 óra) beoszthatnak-e rendszeresen szombati napokra
Igen. Sőt, a munkaadói tájékoztató szerint akár vasárnapra is.

és hogy ez a nap túlórának számít-e vagy sem
Ezt is már lerágtuk. Egyrészt attól függ, hogy heti hány órában vagy szerződve, másrészt attól függ, hogy a munkaidőkereten belül hogyan jön ki ezekkel a szombatokkal a teljesítendő (ledolgozandó) munka. De mivel abszolút kaotikus a munkaszervezés, nincs normális munkabeosztásod, ez számomra már teljesen követhetetlen. Egy normális munkaadó ha kéthavi munkaidőkeretet alkalmaz, akkor a munkaidőkeretet megelőző hétig közzéteszi a munkabeosztást a teljes keretre. Akinek heti 40 órás szerződése van, azt is beoszthatja szombatokra de úgy, hogy a teljes munkaidőkeretben a heti munkamennyiség átlaga 40 órát fog kitenni (tehát minden szombatért cserébe majd kap praktikusan egy hétfőt vagy pénteket). Akinek meg 48, annak meg aszerint osztja be.

A másik dolog meg az, hogy nem kérdezősködnöm kéne a HR-en, hanem a munkaszerződést kell alapul venni.
Segíts magadon, az Isten is megsegít. A HR-en majd megmondják
Úgy kellett volna szerződnöd, hogy ők írják bele. Nem szóltál, aláírtad, most meg nem mered megkérdezni. Ez kizárólag a Te bajod!
Meg akarod oldani, vagy jó így a bizonytalanságban?

Azonban ebből nem derül ki, hogy H-P vagy H-SZ között kell dolgozni.
Segíts magadon 2.

Kenderice # 2025.02.04. 10:28

Az új munkaidőbeosztást nem tették ki sehova, csak szóban közölték.
De csak annyit, hogy ezen a héten 14-22 között, a jövő héten 6-14 között dolgozunk.
Azonban ebből nem derül ki, hogy H-P vagy H-SZ között kell dolgozni.

A másik dolog meg az, hogy nem kérdezősködnöm kéne a HR-en, hanem a munkaszerződést kell alapul venni.

Azért kérdeztem ïgy, hogy ez alapján a munkaszerződés alapján (amiben nincs leírva sem a 40 , sem a 48 óra) beoszthatnak-e rendszeresen szombati napokra és hogy ez a nap túlórának számít-e vagy sem. Különösen a kéthavi munkaidőkeret tekintetében ami ugye a normál, törvényben meghatározott munkanapok száma szorítva 8 órával ha jól tudom...

eulimen # 2025.02.04. 09:42

@Kenderice
Én is összefoglalom.

1. Kérdezd már meg lszi a munkáltatódat, heti hány órában foglalkoztat!
  2. Kérdezd már meg lszi a munkáltatódat, hogy van-e általad és általa, kétoldalúan aláírt megállapodásotok a Mt. 106.§ (3) bekezdéstől való eltérésre! (->heti pihenőidő)

Tekintettel arra, hogy ez nincs benne a munkaszerződésedben, de jó lenne tudni, mert ettől függ minden más.
Kb. harmadszorra kérem! Addig itt fogunk körözni, megoldás és feloldás nélkül.

""(Az másik dolog, hogy még mindig nem kapott senki munkaidőbeosztást pedig tegnaptól már nem 12-24ben dolgozunk, hanem csak napi 8 órában, 3 műszakban és tegnap is csak szóban mondták, hogy a jövő héten 6-14 között lesz a munkaidő.)""
Ha a munkaáltató az ún. helyben szokásos módon, a faliújságon kiteszi, az írásban közölt módnak minősül, nem feltétlenül szükséges, hogy külön-külön mindenki kezébe nyomja.

Kenderice # 2025.02.04. 09:21

Kicsit összefoglalom.
Órabérben vagyok foglalkoztatva.
A munkaszerződésben annyi van csak, hogy teljes munkaidőben (napi 8 óra) és kéthavi munkaidőkeretben vagyok foglalkoztatva.

A kérdésem az lenne hogy ezek fényében megteheti-e a munkáltató, hogy H-Sz között minden napra beoszt napi 8 órában és hogy a szombati napot simán vagy túlóraként kell kifizetnie-e.

(Az másik dolog, hogy még mindig nem kapott senki munkaidőbeosztást pedig tegnaptól már nem 12-24ben dolgozunk, hanem csak napi 8 órában, 3 műszakban és tegnap is csak szóban mondták, hogy a jövő héten 6-14 között lesz a munkaidő.)

efi99 # 2025.02.03. 11:43

Hát igen, krampácsolás az van. Teljesen bevett gyakorlat, hogy ha valamihez van kivétel, akkor nem írnák ám oda, ahol a főszabály van, inkább olvasd végig az egészet, hátha 2 paragrafussal, 2 oldallal, urambocsá 2 törvénnyel odébb lesz egy visszautaló kivétel.

eulimen # 2025.02.03. 11:13

Márpedig a kötelező órákra felső határnak kell lennie
Igen, már ezen is rég túlvagyunk. Itt van, ni:

Mt. 99. § (1) "A munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje – a részmunkaidőt kivéve – négy óránál rövidebb nem lehet.
(2) A munkavállaló beosztás szerinti
a) napi munkaideje legfeljebb tizenkét óra,
b) heti munkaideje legfeljebb negyvennyolc óra
lehet.
(3) A 92. § (2) bekezdése alapján foglalkoztatott munkavállaló esetén – a felek írásbeli megállapodása alapján – a munkavállaló beosztás szerinti
a) napi munkaideje legfeljebb huszonnégy óra,
b) heti munkaideje legfeljebb hetvenkét óra
lehet."

92.§ (2) "A teljes napi munkaidő – a felek megállapodása alapján – legfeljebb napi tizenkét órára emelhető, ha a munkavállaló
a) készenléti jellegű munkakört lát el,
b) a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozója (hosszabb teljes napi munkaidő)."

A magyar munkajogi krampácsolás csimborasszója, hogy az egyik szakaszban lefektetett 12 órás maximumot egy másik szakasz 24 órára is emelhet, "felek írásbeli megállapodása alapján"

efi99 # 2025.02.03. 10:10

Szerintem van értelme anélkül is beszélni róla, pont azért, hogy tudja, mi a szabályos és mi nem. Márpedig a kötelező órákra felső határnak kell lennie, hiszen a túlórának is van. Ha előbbire nem lenne, az utóbbira is teljesen értelmetlen lenne, hiszen pont az a célja, hogy ne lehessen akármennyit dolgoztatni.

eulimen # 2025.02.03. 09:44

havibérnek (amiben a munkavállalók 99%-a dolgozik)
Na ez a világ legnagyobb tévedése!

úgy van értelme, hogy nem tetszőleges óraszám áll mögötte.
A mondat második felét illetően teljesen igazad van. Aki havibérben fizetett, annak minden valószínűség szerint szerepel a munkaszerződésében, hogy heti 40 (vagy akármennyi) órában foglalkoztatják.
A kérdezőnek ez hiányzik a szerződéséből. Tehát akkor ő valószínűleg nem havibéres.

munkaerőhiány esetén biztos, hogy ez lenne az első, amit csinálnának:
A meglévő dolgozóknak munkaszerződést kell ehhez módosítani. Az újfelvételis új szerződésével meg belépéstől fogva meg tudják csinálni. Lehet, hogy a kérdezőt is csőbe húzták.

Bocs, de nincs értelme ezeket a fölösleges köröket futni mindaddig, amíg Kenderice fórumtárs ki nem deríti a HR-en, hogy mire is szerződött.

efi99 # 2025.02.03. 08:30

eulimen
A jogszabályból elegánsan kihagytad az elméletedbe nem passzoló részeket: havibér, hetibér és napibér esetén is meg van határozva a minimum. Értelemszerűen havibérnek (amiben a munkavállalók 99%-a dolgozik) úgy van értelme, hogy nem tetszőleges óraszám áll mögötte. A hetibér sem 48 órához tartozik, ha a 66860-at elosztod az 1672-vel, csodálatos módon éppen 40 órát kapsz, nem 48-at, vagy bármi mást.
A 48 óránál is csúsztatsz, nem azt mondtam, hogy ne lehetne egy héten bárkivel 48 órát dolgoztatni, hanem azt, hogy az egymás utáni 48 órás hetekből kiadódó óraszám vége biztosan túlóra lesz. Egyáltalán nem azt jelenti, hogy erre alapozva állapítsunk meg magasabb kötelező óraszámot. Aki egyik héten 48 órát dolgozik (pl szombaton is), az hétfőn kap egy szabadnapot és akkor az a hét meg 32 lesz, ez így működik. Illetve így kellene, nem úgy, mint a kérdezőnél.

„Akkor mindenki ezt csinálná az egész országban”
"Ez a feltételes teljes indukciós bizonyítás elég sánta lábakon áll"
Ó, dehogy. Ez az egyik legerősebb ellenérv. Ismerve a magyar munkaadók - beleértve az államot is - mocskos fantáziáját, munkaerőhiány esetén biztos, hogy ez lenne az első, amit csinálnának: Józsi, kevesen vagyunk, nem jelentkezik senki. 50%-kal többet jönnél 50%-kal több bérért, na? A helyzet viszont ez, Józsi: nem vagyok hülye, a kötelező órám marad, mivel ezt írja a törvény is, az 50%-ot meg fizeted túlórában, ahogy kell.

eulimen # 2025.02.03. 05:27

bocs, kimaradt egy nem
Hogyan értelmeznéd pl a minimálbér fogalmat, ha akármennyi munkaóra lehetne mögötte?”"
Akármennyi munkaóra nem lehet.

eulimen # 2025.02.03. 05:25

Nem lehet (folyamatos) heti 48 órára szerződést kötni senkivel, pontosabban az ebből kikerekedő havi mennyiségre.
De bizony jogilag lehet, korábban becitáltam az ezt lehetővé tevő passzusokat.
Persze csak azzal a munkavállalóval, aki erre bólogat!

Akkor mindenki ezt csinálná az egész országban
Ez a feltételes teljes indukciós bizonyítás elég sánta lábakon áll!

2 fél megegyezik, ahogy akar, tetszőleges óraszámban.
Írtam, hogy heti 48 óra a plafon, ennél több nem lehet. Milyen tetszőleges óraszámról beszélsz?

Hogyan értelmeznéd pl a minimálbér fogalmat, ha akármennyi munkaóra lehetne mögötte?
Akármennyi munkaóra lehet.
De pont úgy értelmezem, ahogy az a minimálbér-rendelet jogszabályban van:

2. § (1) "A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2025. január 1-jétől [...] órabér alkalmazása esetén 1672 forint"

https://njt.hu/…24-394-20-22

efi99 # 2025.02.02. 21:22

eulimen
Nem lehet (folyamatos) heti 48 órára szerződést kötni senkivel, pontosabban az ebből kikerekedő havi mennyiségre. Akkor mindenki ezt csinálná az egész országban és meg van oldva a munkaerőhiány, meg a túlóra (ki nem fizetése). Úgyhogy, még ha ilyesmi is lenne leírva, az semmis. Nem véletlen van az MT-ben is kipolírozva, hogy hogyan kell kiszámolni a havi plafont. Ha te gondolatmeneted szerint menne, akkor ilyesmire semmi szükség nem lenne (az MT-ben), a 2 fél megegyezik, ahogy akar, tetszőleges óraszámban. (Még a pihenők betartásával is ki lehetne így hozni havonta 300 óra felett). Hogyan értelmeznéd pl a minimálbér fogalmat, ha akármennyi munkaóra lehetne mögötte?

eulimen # 2025.02.02. 16:06

@kenderice
baszki, ennyire nehéz megkérdezned a munkáltatódat, hogy heti hány órában foglalkoztat?
Én nem tudom, hogy te mire szerződtél, de amíg csak a munkaszerződésed idézed, a heti 48 óra is kikerekedhet belőle.
Pont azért, mert definitíve a heti 40 óra hiányzik belőle.
Az enyémben speciel benne van.

Tehát bármennyi órát is dolgozok egy hónapban, egy órát sem kötelesek túlórában kifizetni?
Akkor sokadjára ismét: ha heti 40 óraban foglalkoztat, akkor az efölött teljesített munkaidőt köteles túlórában kifizetni.
Ha viszont 48-ban, akkor viszont nem fizet túlórát, mivel ez a munkaidőplafon, és ennél többre nem is oszthat be. Ne a teljes munkaidős szöveggel gyere, hanem azzal, hogy heti hány órában foglalkoztad a munkahelyed.
Aztán utána mehetünk tovább!

eulimen # 2025.02.02. 15:58

@kenderice
Ezek fényében egy olyan beosztás, amiben H-SZ között minden napra van írva 8 órás munkaidő és amely esetben a szombati napi munkavégzést nem túlóraként fizetik ki, az megfelel a jogszabályokban leírtaknak vagy sem?
Már körbejártam. Elfelejtetted? Akkor még egyszer:
Mt. 106. szakasz (3) " Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén

1. a több műszakos,

keretében foglalkoztatott munkavállaló számára havonta legalább negyven órát kitevő és egy naptári napot magába foglaló megszakítás nélküli heti pihenőidő is beosztható. Ebben az esetben a munkaidőkeret vagy az elszámolási időszak átlagában legalább heti negyvennyolc óra heti pihenőidőt kell beosztani."

Egyedül délelőttös hétről éjszakásra fordulva van meg a legalább 40 óra pihenőidő.
Mint a fenti kiemelésből láthatod, ez havonta egyszer mindig teljesül, tehát oké.
Ami viszont nem teljesül, az a munkaidőkeret átlagában a heti 48 óra.
Ez azonban az általános szabály. A Mt. lehetővé teszi, hogy a felek megállapodása akár a munkavállaló hátrányára is eltérhet.
Amit viszont még mindig nem tudunk: van-e olyan megállapodás, amiről most nem tudsz (de van), és esetleg pont a fenti törvényhelyre hivatkozva teszi lehetővé, hogy a heti pihenőidőd is szabályos legyen?
Nem biztos, hogy a munkaszerződésbe van foglalva, egy külön kétsoros megállapodás is pontosan megteszi, ha van ilyen.
Ha te biztosan nem emlékszel ilyenre, de a HR-en mégis van ilyen, meg kell tudják mutatni neked, ha kéred.
Ha nekik sincs ilyen megállapodás, akkor a beosztás törvénytelen.
Viszont épp az imént ismerted be, hogy ez a H-Szo beosztás nincs is írásban kiadva, tehát nen is minősül beosztásnak.

Kenderice # 2025.02.02. 15:40

@eulimen
"Engem meg az érdekelne (de csak azért, hogy segíteni tudjak), hogy amunkáltatód szerin t heti hány órában vagy szerződve.
Ezt már két hete kérdeztem, te meg azóta hergeled magad rajta."

Én meg már írtam neked, hogy ez így nincs benne a szerződésben.
Csak annyi szerepel benne, hogy "teljes munkaidő (napi 8 óra)" és "kéthavi munkaidőkeret".

A szerődés mellé adtak általános tájékoztatót is amiben szintén csak annyi szerepel, hogy "teljes munkaidő, napi 8 óra" és hogy a munkáltató rendes munkaidőt hétfőtől vasárnapig oszthat be.
Tehát bármennyi órát is dolgozok egy hónapban, egy órát sem kötelesek túlórában kifizetni?
Vagy hogy van ez?

eulimen # 2025.02.02. 15:06

@kenderice
a munkaidő-beosztást mennyi időre előre kell közölnie a munkáltatónak?

Mt. 97. szakasz (4) "A munkáltató a munkaidő-beosztást legalább egy hétre, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább százhatvannyolc órával korábban írásban közli. Közlés hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó.
(5)A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja. A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére is módosíthatja."

Az év elején kaptunk beosztást fél évre előre, de a februárban kezdődő 3 műszakos munkarendre nem kaptunk semmiféle időbeosztást.
Szóban ugyebár nem törvényes a munkaidő-beosztás. Hát akkor nagyon egyszerű: az írásban legutoljára közölt beosztás az irányadó. Azt meg június 30ig bezárólag ismeritek, ha jól értem.

Nincs nálatok amúgy senki, aki ügyfélfogadási időben be tudna menni a HR-re (vagy emailt írni) és megkérdezni normális hangnemben, hogy mi az akadálya annak, hogy törvényes módon határozzák meg és kihirdessék ki a munkarendet?