Földhasználati jog kérdések


drbjozsef # 2020.03.10. 18:53

Enikő_MMM,

Mint örökösök, az örökhagyónak jogutódjai vagytok. Nemcsak a vagyonát és tartozásait öröklitek, hanem a kötelezettségvállalásait, szerződéseit is, természetesen bizonyos korlátok között.

A haszonbérlő fel sem mondhatja a szerződést pusztán az örökhagyó halála miatt - ellentétben te, mint örökös felmondhatod a Ptk. 6:354(3) szakasza szerint.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.10. 17:31

Nem.

Enikő_MMM # 2020.03.10. 13:59

És azt jól tudom-e, hogy most új tulajdonosok esetén (akik ugye mi vagyunk) újra kellene kötnie a "bérleti szerződést, haszonbérletit vagy szívességi földhasználati szerződést" (ha van neki egyáltalán olyan) neki velünk, hogy a földünket használhassa??

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.10. 11:18

Így nem.

Enikő_MMM # 2020.03.10. 09:51

Tisztelt Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni tőletek.
1 éve két húgom és én örököltünk édesapámtól egy osztatlan közös tulajdonban lévő szántó földet, amit szeretnénk most eladni.
Azonban a mi részünk szomszédságában van a másik tulajdonos, keresztanyám, aki mindenképpen maguknak akarja a mi részünket is, és természetesen ingyen. Azt kéri, hogy mi írassuk át a nevükre. Ezt mind arra hivatkozva teszi, hogy ők használja évek óta, ő bejegyzett földhasználó a földünkön, támogatást vesz fel rá minden évben (65 ezret emlegetett), és így el tudja tőlünk birtokolni a földet.
Tudtunk, hogy a földet eddig is használta, de bérleti szerződést édesapámmal nem kötött soha.
A kérdésem az lenne, hogy bérleti szerződés nélkül hogyan lehet ő bejegyzett földhasználó egy osztatlan közös tulajdonban lévő földön? Támogatást is vehet fel ebben az esetben rá? És valóban el tudja birtokolni tőlünk?
Nagyon köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.25. 11:46

Jobb lenne, ha elárulnád a konkrét tényállást. Parlagfű?

sonnenblume # 2019.08.25. 10:48

Tisztelettel kérnék segítséget a következőkhöz. Elég bonyolult ügybe keveredtem egy közös osztatlan tulajdon kapcsán, jelenleg hatósági vizsgálat folyik. Hosszú lenne leírni az egészet, ezért első körben csak annyit kérdeznék, hogy mit takar nagyon pontosan az a fogalom szántóföldnek bejegyzett földrész esetén, hogy igénybevevő? Bejegyzett tulajdonos? Bejegyzett tulajdonos bejegyzett bérlője? Bejegyzett tulajdonos nem bejegyzett bérlője, aki baráti alapon életvitelszerűen ott tartózkodik? Illegálisan a földrészt használó? Ki számít pontosan igénybevevőnek a földhivatal számára? Hogyan állapítják meg az igénybevevőt? Nem találtam erre vonatkozóan sehol információt, nekem pedig elég ködös így ez a fogalom. Köszönöm szépen előre is!

Parker_00 # 2012.07.10. 08:21

Tisztelt Kovács Béla Sándor,
köszönöm a válaszát.
Üdv,
Parker00

dorka333 # 2012.07.04. 09:21

Az állami apparátusban dolgozom.Érdeklődnék, ha eladjuk az ingatlant a munkáltatói kölcsönt vissza kell-e fizetni. Ez most a házra vagy a személyre vonatkozik? Az új törvények alapján. Ha vannak!
A választ előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.03. 12:52
  • Bizony.
  • A szerződéstől függ, de nem valószínű.
  • Az épület tulajdonosa az épület rendeltetésszerű használatához szükséges mértékben és módon használhatja a telket.
Parker_00 # 2012.07.03. 08:16

Tisztelt fórumozók,
nemrég vásároltam ingatlant egy önkormányzattól.
A telkemen áll egy szolgáltató épülete földhasználati joggal amit egy 20 évvel ezelőtt létrejött szerződés alapján jegyeztek be. Az adásvétel során a szolgáltatónak elővásárlási joga lett volna az adott területre, de nem élt vele.
Kérdéseim az alábbiak lennének:

  • Az új tulajdonos (jómagam) a telekkel együtt "megörökli" a korábban az önkormányzat és a szolgáltató által szerződésbe foglalt feltételek?
  • Van-e lehetőségem bérleti díjat, illetve egyéb kérni a földhasználatért?
  • Tűrnöm kell-e azt, hogy előzetes bejelentés nélkül a telkemre járnak a szolgáltató gépjárműveivel, mindenféle papír illetve igazolvány nélkül? Az épülethez nincs szorgalmi jog bejegyezve.

Előre is köszönöm válaszukat.