Az eset:
Az a helyzet, hogy nagymamám meghalt. Gyomorfekéllyel került korházba megműtötték, de az altatásból már úgy ébredt hogy gyakran nem volt magánál nem ismert meg embereket. 88 éves volt.
Nagymamámék lakásáról lenne szó. Az a helyzet, nagyapám ¼ részét amit anyukám nagyapám halálakor megörökölt, anyukám amikor meghalt én örököltem. Ez sima ügy volt.
Na most nagymamám után is járt volna anyukámnak így nekem ¼ rész, de unokatestvéreim nagy valószínűséggel nagymamám betegsége alatt kötöttek vele egy ajándékozási szerződést, így anyukámat vagyis engem kisemmizve abból az ¼ részből.
Az én hátam mögött nem tudtam róla. Ma tudtam meg.
Az érdekelne, hogy anyukámnak vagyis nekem ez esetben is jár a köteles rész?
Érdemes-e megtámadni az ajándékozási szerződést, hogy nagymamám már nem volt beszámítható vagy egyéb indokkal?
Én egyébként a saját ¼-részen kívül csak a köteles részre a másik ¼ rész felére tartanék igényt.
Mivel anyukám betegsége idején eléggé megromlott mamával a viszony mivel semmiben nem segített. És én ennyit tartanék jogosnak. A viszony már korábban se volt jó mert nagymamám nem fogadta el Barbiet a feleségemet. Az eljegyzésünkre, esküvőnkre sem jött el. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy még a betegsége előtt kötötték volna meg az ajándékozást, a telefon beszélgetés is ezt erősítette meg mert nem mondták meg mikor kötötték ezt meg, pedig megkérdeztem.
S hogy anyukám halála után kisemmizhető-e megfosztható-e a teljes 1/2 résztől vagy jár a köteles rész.
Illetve hogy ez esetben lesz-e hagyatéki tárgyalás. Unokatestvéreim szerint nem mert nem volt már vagyona.
Lényegében mit csináljak.
Ha ügyvédhez fordulok, az milyen költséget jelenthet. Csak nagyságrendileg mennyit szoktak kérni?
Annyi még hogy unokatestvérem ügyvédi irodában titkárnő, tehát az ajándékozási szerződést ők csinálták így biztos formailag mert tartalmilag tökéletes.