ÁLLATTARTÁS TÁRSASHÁZI LAKÁSBAN


ObudaFan # 2018.10.09. 11:42

Friss határozat a témában:

A társasházi törvény külön rendelkezik arról, hogy a szervezeti-működési szabályzatban meg kell határozni a külön tulajdonon belüli építési-szerelési munka, és a zajjal járó más tevékenység végzésének a lakhatás nyugalmát szolgáló szabályait. Abból azonban, hogy a fenti felsorolás nem említ más, a lakóközösség nyugalmát zavaró magatartásokat, a Kúria szerint nem következik, hogy azok nem szabályozhatóak. Bár az nem fér össze a tulajdonosi autonómiával, hogy valamely használati mód gyakorlásához a tulajdonosnak előzetes engedélyre legyen szüksége, de a használatot korlátozó szabályok akkor sem feltétlenül jogellenesek, ha a meglévő jogszabályoknál bizonyos kérdésekben szigorúbb szabályokat írnak elő.

Városi körülmények között nagyobb számú állat tartása már tipikusan meghaladja a tulajdonostársak tűrési kötelezettségét, szemben azzal, amikor valaki csak egy-két állatot tart a lakásban, ami még általában nem kifogásolható.

https://biroigyakorlat.blog.hu/…azi_lakasban

MajorDomus # 2015.09.13. 21:09

Neked nem, a kutyáidnak.

shrek76 # 2015.09.12. 14:13

Üdv.
Olyan problémám volna,h a mai nap 2 emelettel lejjebb lakó idősebb női lakó,megígérte h lépést fog tenni az ügyben hogy ne legyen 2 kutyám! Oka: a kutyák sétáltatása után megyünk fel a lakásba és a kutya rámegy a lábtörlőjére! 2 francia bulldogról szól a történet!De lényegében a kutyák nélkül is beleköt az emberekbe,stb....
Kérdésem származhat e ebből problémám??

MajorDomus # 2015.07.30. 20:17

,, éljen az ősi cirmos cica rend,,

Panna50 # 2015.07.30. 10:28

Kedves MajorDomus!
természetesen egyetértünk, hülyék, aljasok, hitványak és folytathatnám a sort mindenütt vannak...
szóval erre az én hozzáállásom a 3 lépés távolság tartása...
aminek természetesen volt előzménye.
korábban is laktunk már panelban, s ott volt egy túlzottan "barátkozós" szomszéd,(ilyenek mindenütt vannak) aki egyre több időt volt már nálunk, ami odáig fajult, hogy napi szinten ahogy hazaértem már jött is...
természetesen nem akartam megbántani, de egy idő után elviselhetetlenné vált.
ezt csak úgy sikerült megoldani, hogy elköltöztünk, akkor megfogadtam, hogy már az elején ezt a távolságtartást kell kialakítani mindenütt, megelőzvén az esetleges ilyen, vagy hasonló szitukat, mert ha már az ilyenekre utólag normális megoldás nincs.
csakis a megelőzés lehet a megoldás, mert utólag az az ilyen önkritikátlan személyeket egyszerűen nem lehet leépíteni békés úton.
én viszont alapvetően a békés megoldás híve vagyok, azonban nem minden áron, tehát ha másképp nem megy, akkor muszáj vállalni az esetleges konfrontációt, természetesen a civilizált keretek között.

Kedves vi555555!
igen a helyi rendeletben így van szabályozva, azonban ha visszaolvasod ezt a témát, ott látod, hogy az én problémám az, hogy a házirend sokkal szigorúbb szabályozást tartalmaz: háziállat, kutya, macska csak a lakótársak hozzájárulásával tartható.

köszönöm szépen mindenkinek a véleményét, a hozzászólását.

Sherlock # 2015.07.30. 08:32

és a jegyző engedélyezte mivel Ő volt az Állatvédelemmel foglalkozók Elnöke

Ez egy jogi fórum...

vi555555 # 2015.07.30. 08:28

Én úgy tudtam, hogy az áll a rendeletben, hogy lakásonként 2 darab engedélyezett, de egyébként ismerek olyat is akinek 4 volt, és megkérte a jegyzőt engedélyezi-e , hogy ő 4-et tartson, és a jegyző engedélyezte mivel Ő volt az Állatvédelemmel foglalkozók Elnöke. De én egyébként nem értem mit zavar egy lakásban tartott macska más emberek nyugalmát? Nekem is van, és szinte csak akkor látom, amikor éhes vagy szomjas.Egész nap alszik jóformán.

MajorDomus # 2015.07.29. 20:33

Leszámítva a hülyéket, egyetértünk.

Panna50 # 2015.07.29. 07:55

összességében a panellakásokról az a véleményem, hogy minden szempontból abszolút kényelmes.
megvannak a hátrányai, de az előnyei is.
egyszer kell egy alapos felújítást elvégezni, s akkor egy értékálló ingatlan marad.

Mindenkinek szép napot kívánok!!!

Panna50 # 2015.07.29. 07:51

az lesz, beköltözünk, s akinek kifogása lesz a macska ellen, az indítson eljárást, állunk elébe.

MajorDomus # 2015.07.27. 21:47

Na, egyezzünk meg abban, hogy költözz oda nyugodtan, a Macsek javítani fogja a higiéniai átlagot!

Panna50 # 2015.07.27. 19:58

és többszöri ottjártamkor bizonyosságot szereztem, hogy főként azon szomszédok vannak az állalttartás ellen, akik az előbb említett igényt képviselik.
kb. 30-40 éve ott laknak, semmit nem újítottak a lakásukon beköltözésük óta, a szellőztetés a bejárati ajtó nyitva tartásával történik stb. stb.
kell az embernek lennie alapigénynek az ilyen dolgokra, s érzéke is, hogy azért mégsem egyedül lakik az egész tömbben. nem vagyok rá kíváncsi, hogy mit főztek, mit csinálnak éppen stb. aki kíváncsi, az majd bekopog, s megkérdezi.
ezáltal kéretlenül is időnként részeseivé válunk mások életének, pedig nem akarunk.
de a panel-élet olykor ilyen, főleg az ilyen régi őslakosokkal, akik annyira bekövültek már a 30-40 év alatt, hogy daruval sem lehetne kimozdítani.

az én véleményem az, hogy egyáltalán nem hitelesek az állattartási álláspontjukkal.
de nyilván ezt a véleményemet nem fejtem nekik ki, hanem tartva azt a bizonyos 3 lépés távolságot a ajtón belül a saját életünkre fordítom a figyelmemet.
én a "nem szomszédolós" emberek táborát gyarapítom.

Panna50 # 2015.07.27. 19:44

Kedves Kosztolányi!

én indítottam ezt a témát, ami minden irányból igencsak kielemzésre került.

mindenkinek köszönöm szépen a hozzászólását a véleményét, nagyon tanúságos.

Ön nagyon kerek egészben összefoglalta a lényeget, minden mondatával egyetértek.

remélem azért többségben vagyunk, akik ebből a szegmensből látjuk és értékeljük a mindennapi problémákat e meglehetősen elkajszult világban.

még nem tudok beszámolni a fejleményekről, az odaköltözésünk még odébb van.

azt már észleltem, hogy több szomszéd a meglehetősen bűzös igénytelen kategóriába sorolható, így okkal merül fel bennem is a kérdés, hogy vajon az alapvető higiéniás és hogy is mondjam önkritika normatívát miért nincs szabályozva?
nem akarok én senkin sem leszólni, vagy ilyesmi,de az biztos, hogy ezek kizárólag az egyéni igényből következő szintek.
nem lehet arra hivatkozni, hogy nincs pénzem, nincs időm rá stb.
a napi kétszeri szellőztetés, a megfelelő tisztálkodás úgy gondolom, hogy mindenki számára hozzáférhető és elérhető igények, akik lakásban laknak.
és sajnos pont az ilyen paneltömbökben fellelhetőek ezek a hiányosságok, ahol a kényelmes élet adott (melegvíz, fűtés, ablak stb.)
ezekkel is érdemes lenne legalább annyi hangsúlyt fektetni, mint a házirendben tiltott-szabályozott állattartásra.
pl. hogy az ablak nyitható és nem a tárva nyitott bejárati ajtó a módja az ételszag és egyéb szagok eltávolítására. talán a falak sem penészednének ha az ablakok kinyitásával történne meg a napi kétszeri szellőztetés.

Kosztolányi # 2015.07.27. 14:29

A macskák nem koszosak. A macskák nem büdösek (ki kell utánuk takarítani). Ha egy lakásban soha nem takarítanak-szellőztetnek-visznek le szemetet, az akkor is büdös (már kb. egy hét után), ha csak emberek lakják, nemde? A macska semmivel sem veszélyesebb, mint a kutya. A kutya is nyalja a fenekét is, a szőrét is, ráadásul a lábát is (amivel naponta többször sétál az utcán más állatok ürülékében - pl. a jó kis galambok, amik még TBC-t is terjeszthetnek - szemétben, porban, sárban, majd azt beviszi a lakásba), és nem is veszi le a cipőjét a bejáratnál, de lenyalogatja a lábait - majd azzal a szájával osztogat puszikat... Amúgy pedig számos orvosi, illetve laboratóriumi kísérlet bizonyítja, hogy a macska nem veszélyesebb más állatoknál. Már a sokat hangoztatott toxoplazmózis-hisztit (a macska végzetes a terhességre) is megcáfolták vagy százszor. Nem tudom, milyen forrás alapján ne lehetne gyerek közelében. Emellett számtalan módon megfigyelték, hogy állatok közvetlen közelében felnövő gyerekek egészségi állapota, immunrendszere, kedélye jobb, ritkábban allergiások, sőt, IQ-juk magasabb és EQ-juk is fejlettebb. Állatokkal is lehet lakásban élni. Semmivel nem boldogtalanabb az az állat, amelyik lakásban él, ha rendesen foglalkoznak vele. (A vidéki házak láncra kötött és egyedül a kert végébe lökött "házőrzőnek" csúfolt biocsengőinél pedig sokkal boldogabbak.) Normálisan kell őket tartani. Rendszeresen állatorvossal ellenőriztetni, oltatni, féregteleníttetni, tisztán tartani. Amúgy nem hiszem, hogy egy jogi fórum keretében kellene az embereket győzködni (így a XXI. században Európában), hogy "állatot tartani márpedig nem normális". Szabályozni kell a kötelezettségeit mindenkinek, ennyi. Takarítsa. Vigye orvoshoz és tudja bemutatni a papírt, hogy az állata egészséges. De nem hiszem, hogy olyan világot kellene teremtenünk, ahol meg lehet tiltani valakinek, hogy mit csinál a lakásában, amíg az mást nem zavar. Ja, és a panasztételhez ne legyen elég egy vagy 2 szomszéd a sokból. Ha 90% azt mondja, hogy gond van, akkor hihető. Ha egy mondja a pl. 5-ből vagy 10-ből, akkor nem hiszem el. Ha már itt tartunk, engem (panelház) a szemben lakótól folyamatosan kiáramló kajabűz zavar, ami olyan, mint egy huszadrangú lángossütő üstje mellett, meg a fölöttünk lévő lakásban a két degenerált gyerek folyamatos artikulálatlan üvöltése és dübörgése. Az ilyenek ellen nincs valami?

Egyjogász # 2015.07.27. 07:57

És úgy gondoljátok, hogyha a birtokvédelmi eljárás/bírság sem érdekli őket, akkor ha beleírjátok a házirendbe, hogy nem lehet macskát tartani a házban ez fogja őket érdekelni?

Egyébként sohasem szerencsés, ha egy jogszabályt/szabályozást kifejezetten egy konkrét probléma "megoldására" alkotnak meg, mert ezzel általában soha nem azt szívatják meg, aki miatt megszületettt (lsd. pl. 98%-os különadó törvény).

szodizs # 2015.07.27. 07:51

Nincs. + levelezésben vagyunk a polgármesterünkkel, aki sajnálja és nagyon megérti a helyzetünket, és újabb bírságot szab ki, de ha ez sem vezet eredményre, akkor fontoljuk meg a bírósági utat. Kb ennyi.

MajorDomus # 2015.07.26. 20:03

Az önkormányzat ezt köteles rendeletben szabályozni. Tehát kell hogy legyen szabályozás.

szodizs # 2015.07.26. 18:22

Mi sem értjük. Helyi rendelet nem szabályozza az állatok számát...nincs erre vonatkozó helyi rendelet. Ja és ráadásul nem is egy öreglányról van szó, hanem egy 40 körüli nőről és az alkoholista férjéről+ időnként néhány hajléktalan is lakik náluk. A 25 macska mellett van két kutyájuk is. Sajnos az állatvédők örülnek ha le tudják valahova passzolni a védett állataikat, hogy az kinek milyen hátránnyal jár..nem érdekli őket...nem embervédők:(

szodizs # 2015.07.26. 09:10

Kedves Panni50!

Végig olvastam az egész topikot. Mi most készülünk házirendet létrehozni. Egy Belső-Ferencvárosi társasházban 514 napja szagoljuk egy "felelős állattartó" lakásából kiáramló 25 vagy több macska elviselhetetlen bűzét, dacára a birtokvédelmi eljárás második kiküldött büntetésére is.

http://www.tarsashazipolgar.hu/…-az-allatok/

oldalról idézem:Fontos tudni, hogy a társasház SzMSz-e és Házirendje lehet szigorúbb, de nem lehet engedékenyebb, mint a jogilag felette álló rendeletek és jogszabályok. Tehát, ha pl. a kerületi rendelet állattartás vonatkozásában tulajdonosonként egy állatot enged a lakásban tartani, akkor a társasházi házirend sem engedhet többet, viszont megtilthatja.

MajorDomus már egy másik topikban megismerte a problémánkat, ám rá kellett döbbennünk: nincs megoldás a jelenlegi jogszabályok figyelembevételével. A házirend megsértése is csak újabb büntetés kiszabását teszi lehetővé, amit persze az ilyen lakó figyelmen kívül hagy, mi pedig semmilyen pénzbüntetést /ami persze az önkormányzat kasszájába folyik be, ha.../ nem tudunk tiszta levegőre váltani....

Patt helyzet.

Ezért nyilván mi is minden eszközzel próbáljuk megtiltani az eszetlen állattartást.

Ja....még annyit..aki a házirendet megsérti szabálysértési eljárás keretében bírságra számíthat.
Ennyi.

wers # 2015.07.25. 20:25

Ki gondolna ilyen tökéletlen szabályra vásárláskor?

MajorDomus # 2015.07.25. 20:20

De lényeges.
Igaz, hogy sokan elfelejtik megkérdezni.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.07.25. 17:44

A vevőt max. akkor kellett volna erről tájékoztatni, hogyha ezt kérdezte. Az eladónak nem kell tudnia, hogy a vevőnek van-e kutyája, macskája, vagy hogy tervezi-e, hogy a jövőben legyen neki.

Azért a lakásvásárlóknál nem az az elsődleges szempont, hogy macskát tarthat-e majd a lakásában.

wers # 2015.07.25. 15:52

Kérdés merült fel bennem, eladáskor/vételkor előre kellett volna erről tájékoztatni a vevőt? Azért akinek van otthon házi kedvence, tudja, az általában családtag, és nem hiszem, hogy érdekli olyan lakás, ahová nem viheti magával. Ad kártérítést egy eladónak a társasház, mert csökkenti a keresletet a lakás iránt ill. a lakás értékét?

wers # 2015.07.25. 13:29

(A macskak nagyon furcsan esznek, es annyira idetlen a jatekuk.)” én írtam volna ilyent?

ius latratus # 2015.07.25. 11:21

A Macsek (nekem kettő van) a második legtisztabb állat a vilagon(az aranyhal után) soha nem bűdös, csak a gazdája lusta kitakaritani - levinni az almot.

Persze. A legtisztább. Ahogy a saját seggét nyalja, majd következik a szőrzet, amit annyira cukimuki simogatni...
Kisgyermek közelében kifejezetten "nem javallott" macskát tartani.
Persze, a kutyával sem kell minden nap csókolózni, de mindezt csak azért írtam le, hogy világos legyen: nem, nem 42 nm2-re való jószág.