Tisztelt Fórumozók,
átolvasgattam a fórum szolgalmi joggal foglalkozó topikjait,de a kérdésemhez és/vagy problémához hasonló esetet nem találtam.
Tehát a problémám a következő:
"Ttegnap kaptam egy ajánlott levelet a tatabányai xyz Geodéziai Kft-től,hogy a győri ÉGÁZ megbízásából szolgalmi jogot kívánnak bejegyeztetni az én tulajdonomban álló (xyz hrsz ,szántóként nyilvántartott és szántóként ellenjuttatásért bérbeadott) ingatlanon (abdán van). Egy 277nm-es darab (7méter széles sáv) szolgalmi jogáért 16620Ft-ot (60Ft/nm) ajánlottak,ami szerintem finoman szólva is elég kevés. Levélben volt egy aláírandó szerződés,ill. egy olyan papír,hogy ÉN tüntessem fel az igényemet a szolgalmi jog árára (gondolom ez a kártérítést akarja lefedni)
Azt szeretném megtudni,hogy mennyire reális ez a 60Ft/nm ill. hogy mennyire lehet felsrófolni az összeget. 16,6k az bakfitty manapság,tekintve,hogy a földterületemen átmenő gázvezeték nem 2-évig,hanem évtizedekig ott fog ficeregni. Valszeg a falu a Mosoni-Duna felé,így pont az én földem felé fog terjeszkedni,így kb 5-10 éven belül várható a szántóföld belterületté minősítése,majd később telkek kimérése.Szóval nembiztos,hogy mikor értékesítem majd a telket x év mulva,akkor a telek alatt kb utcafronton haladó gázvezeték megdobná az árat.
Szerk: ügyvédtől származó infók szerint jelenleg a környéken a közepes minőségű szántóföld hektárja kb 1mFt körül mozog. A birtokomban lévő szántóföld ~3hektár terjedelmű.A gázvezeték meg 1998 óta ott figyel a földben.Az érdekes,nem,hogy 8év kellett ahoz,hogy vkinek eszébejusson,hogy hé,van szolgalmi jog is.
Várok minden infót,mire kell figyelnem,mit bukhatok,ha nekiállok felsrófolni az árat,nameg,hogy mennyi a reális ellenértéke a bejegyezendő szolgalmi jognak.
Előre is köszönve minden hasznos infót/tippet.
üdv
Balinov