Gázszolgáltató + Szolgalmi Jog kérdés


gitron # 2007.05.12. 05:54

Nem a kisajátító folytatja le a kisajátítási eljárást, hanem a közigazgatási hivatal. Annak az eljárásnak pedig szigorú szabályai vannak, nemcsak értesítés, hanem helyszíni szemle, tárgyalás tartása, stb.
Ha jól értem a kisajátítást kérő tette közzé ezt a szándékát. Ez nem is kötelessége, tehát ez egy dicsérendő gesztus.
Egyébként: kisajátításnak kizárólag akkor van helye, ha az ingatlan adásvétel útján nem szerezhető meg. Ezt a kisajátítást kérőnek igazolnia kell, tehát mindenképpen meg kell keresnie minden érintettet, hogy megkísérelje a megvásárlást.

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2007.05.11. 19:45

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2007.04.07. 18:13

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2007.04.06. 18:27

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

Vadalma # 2006.08.27. 18:08

Kedves Thomas31,

nagyon helyes, szerintem nyugodtan írj levelet, nem kell az ő nyomtatványukat használni.

és a határjeláthelyezesék ügye: persze, az sincs rendjén. már csak azért is érdemes utánajárni, hogy nehogy elbirtoklás kerekedjen a dologból.

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2006.08.27. 17:36

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

Vadalma # 2006.08.27. 15:03

azért sajnos nem ez a szakterületem, hátha erre jár egy bánya-szakértő is :)

Vadalma # 2006.08.27. 15:02
  1. megnyitható mindkét fájl, semmi bajuk :)
  2. szolgalmi jog már van bejegyezve? hmm, ez érdekes, mert a megállapodásban alapítandó bányaszolgalmi jogról azt írják, hogy nem kerül majd bejegyeztetésre, ami elég különös (miért titkolnánk a földhivatal előtt), bár nem kötelező a Bt. 38./F § (5) alapján, vagyis ez egy újabb szolgalmi jog lenne.
  3. a megállapodásban hivatkozott Bt. 38. § (3) bekezdés a következő:

(3) Az ingatlan rendeltetésszerű használatát akadályozó bányászati létesítmények, szállítóvezetékek, a kutatási műveletekhez szükséges berendezések elhelyezése céljára - megállapodás hiányában - a bányavállalkozó az ingatlan használatára az építés, kutatás végzéséhez, annak befejezéséig, szolgalom alapítását igényelheti. Az okozott kárt a bányakárokra vonatkozó szabályok szerint kell megtéríteni. Az ingatlan rendeltetésszerű használatát akadályozó bányászati létesítmények és szállítóvezetékek üzemeltetése - beleértve az üzemelés megszüntetésével járó tevékenységet is - időtartamára a bányavállalkozó, az ingatlan tulajdonosának fizetendő kártalanítás ellenében, szolgalmi jog alapítását igényelheti. A törvény hatálya alá tartozó létesítmények rendeltetésszerű üzemeltetéséhez szükséges eszközök, különösen energiaellátó, adatátviteli, katódvédelmi eszközök (a továbbiakban: bányaüzemi kábel), technológiai célú csővezetékek és egyéb eszközök elhelyezése, üzemben tartása céljára a bányavállalkozó a biztonsági övezet mértékében, az ingatlantulajdonosnak fizetendő kártalanítás ellenében, szolgalom alapítását igényelheti.

egy nyikk nincs a konkrétan fizetendő kártalanításról a megállapodásban, nekem pedig az idézett jogszabályhely alapján egyértelmű, hogy ilyen szolgalmi jog kártalanítás ellenében alapítandó.

ua. „(5)... A szolgalom szerinti korlátozással megegyezően kell az ingatlanban keletkezett kárt megtéríteni. A szolgalom alapításáról, továbbá a kártalanítás módjáról és mértékéről a bányavállalkozónak az ingatlan tulajdonosával (vagyonkezelőjével, használójával) ajánlat megküldésével kell az egyezség létrehozását megkísérelnie.

szerintem eddig jutottak most. ez egy kísérlet. egy elég szemtelen méghozzá. nem kell elfogadjátok.

uo. „...Megegyezés hiányában a szolgalom alapítását és az annak fejében járó kártalanítást a bányavállalkozó kérelmére a megyei, fővárosi közigazgatási hivatal vezetője állapítja meg. A kártalanítást sérelmező fél a szolgalom alapítását elrendelő határozat megváltoztatását - annak kézhezvételét követő 30 napon belül - kérheti a bíróságtól.

nem tudom, természetben mekkora része válik érintetté az ingatlannak (de 20 m elég szép), ha nagy, javaslom, forduljatok ügyvédhez.

a paranoia egyébként takaréklángon nagyon egészséges.

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2006.08.27. 07:26

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2006.08.26. 17:17

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

nefaria # 2006.02.23. 17:08

Szervusztok!

Olyan jogásztól kérdeznék, aki ért a vezetékekhez és a szolgalmi/vezetékjogokhoz.

Álláspontom szerint (:)) a vezeték ingatlanra történő elhelyezése miatti kisajátítás jogi helyzete rendezetlen. Olvastam is utána, és a kérdéseimre nem kaptam választ.

Tehát kérdésem:

Ha a vezeték lefektetése miatt a tulajdonos kéri az ingatlan kisajátítását (mint ahogy erre mindenfajta vezetéknél - feltételek mellett - megvan a jogi lehetősége) KI A KISAJÁTÍTÁST KÉRÕ? Merthogy a kisaj tvr. alapján kisajátítani csak a MAgyar Állam vagy Önkormányzat részére lehet.
Tehát pl. mondjuk legyen a MOL vezetéke. Mondjuk indokolt a kisajátítás. Ki terjeszti elő a kérelmet, kinek adja át az ingaltant a Közig Hivatal? Tulajdont így a MOL nem szerezhet, kezelői jogot meg nehezen.
Ki képviseli a Magyar Államot? a KVI?

Ha valaki foglalkozott már ilyennel, szívesen veszem a tájékoztatást.

Köszönettel

_Lala_ # 2006.02.11. 22:35

A családi ház vásárlása miatt lehet adókedvezménnyel élni, ha lenne jövedelem. Ekkor az adót nem kell befizetni, azonban adóbevallást kell készíteni és abban fel kell tüntetni a jövedelmet.
Lényeges, hogy a családi ház a tulajdoni lap szerint lakóház legyen (mert csak lakóingatlanra van kedvezmény).

seiko # 2006.02.11. 17:50

Tisztelt Fórumozók.
Zártkert eladásából szerzett jövedelmet családiház vásárlására fordítom.
Kérdésem az lenne, hogy az így szerzett jövedelem adóköteles-e ? A vásárolt ingatlan ára magasabb, mint a zártkert eladási ára.
Köszönöm a válaszokat.

balinov # 2006.02.10. 07:11

Értem,azért köszi minden infót,amit írtál tegnap.

Másvalakinek nincs ÉGÁZ-tól elsőkézből infója?

zozzy # 2006.02.09. 16:06

Nem tudok, mert már több mint egy éve nem ott dolgozom. Meg az ország teljesen más területén van ez a gázszolgáltató. De amúgy se lehetne összehasonlítani, mert sokmindentől függhet az ár.

amúgy nincs mit.

Üdv.:
zozzy

balinov # 2006.02.09. 15:02

Üdv Zozzy,köszi a választ,nekem ezt még meg kell emésztenem,olyannyira szakszerűen írtad le.
pereskedni,kekeckedni nem akarok.nem százezres tételü pénzre számítok, ~50k-s ajánlatra szó nélkül küldeném az aláírt szerződést vissza. a vezeték úgyis ottvan,pereskedni úgysincs affinitásom,pénz viszont nem jönne rosszul,így az esküvőmre készülve.

Köszi a választ még1x. (egy,általatok használt nm árat nem mondanál? csak viszonyításképp....

üdv
Balinov

zozzy # 2006.02.09. 10:51

Szia! én egy másik gázszolgáltató ügyvédi irodájában dolgoztam, és személyesen is csináltam ilyen megkereséseket. A lényeg a következő. Azért most jelentkeztek a g.szolg.-tól, mert a nyilvántartás alapján észlelték, hogy az ingatlanodon gázvezeték megy át. Az új gáztörvény (2003-as) lehetőséget adott, hogy a tv. hatálybalépése előtt lefektetett gázvezetékekre még 3 évig be kell jegyeztetni a bányaszolgalmi jogot. Az újonnan épültekre már vezetékjogot kell bejegyeztetni. (Ez egy teljesen más jogintézmény, csak a lényefe uaz. Teher az ingatlanon.) Szóvqal ha nem fogadod el a Ft/m2 árat, akkor tehetsz ajánlatot. Azonban azt ha ők nem fogadják el, akkor kötelesek a megyei közigazgatási hivatal előtt eljárást indítani a szolgalmi jog alapítása végett. Ebben az eljárásban a közig. hivatal a kisajátítási kártalanítás szabályai alapján jár el, tehát igazságügyi szakértőt rendel ki, aki megmondja, hogy mennyi a Ft/m2 összeg. A közig. hivatal ezt megállapítja neked, plussz az ingatlanodra - mégha tiltakozol is - bányaszolgalmi jogot fog alapítani. Ez az eljárás eddig neked semmiféle költséggel nem jár. Viszont a közig hivatal határozatát megtámadhatod a megyei bíróság előtt, ha kevesled az összeget, vagy a szolgalmi jog alapítás tényét vitatot, mert az jogszerűtlen volt. (megjegyzem ez teljesen felesleges, mert a vezetéket úgysem szedik fel, és a szolgalmi jog ezáltal mindig alapításra kerül.) Ebben a bírósági eljárásban illetékfeljegyzési jogod van, tehát ha elbukod a keresetet, akkor kell illetéket fizetni, és van az igazságügyi szakértői költség, mert ebben az eljárásban a bíróság újabb szakértőt fog kirendelni. Ezt is neked kell fizetni, ha nem sikerül a pert megnyerned.

A kártalanítás összegéről pedig csak annyit mondanék, hogy elsősorban azt veszik figyelembe, hogy a szolgalmi jog alapításakor milyen művelési ágban van az ingatlan, és ha vezeték milyen mértékben korlátozza ezt a művelési ágat. És azt se hagyd figyelmen kívül, hogy a szolgalmi joggal érintett rész továbbra is a tulajdonodban marad.

balinov # 2006.02.09. 09:56

Tisztelt Fórumozók,
átolvasgattam a fórum szolgalmi joggal foglalkozó topikjait,de a kérdésemhez és/vagy problémához hasonló esetet nem találtam.
Tehát a problémám a következő:
"Ttegnap kaptam egy ajánlott levelet a tatabányai xyz Geodéziai Kft-től,hogy a győri ÉGÁZ megbízásából szolgalmi jogot kívánnak bejegyeztetni az én tulajdonomban álló (xyz hrsz ,szántóként nyilvántartott és szántóként ellenjuttatásért bérbeadott) ingatlanon (abdán van). Egy 277nm-es darab (7méter széles sáv) szolgalmi jogáért 16620Ft-ot (60Ft/nm) ajánlottak,ami szerintem finoman szólva is elég kevés. Levélben volt egy aláírandó szerződés,ill. egy olyan papír,hogy ÉN tüntessem fel az igényemet a szolgalmi jog árára (gondolom ez a kártérítést akarja lefedni)
Azt szeretném megtudni,hogy mennyire reális ez a 60Ft/nm ill. hogy mennyire lehet felsrófolni az összeget. 16,6k az bakfitty manapság,tekintve,hogy a földterületemen átmenő gázvezeték nem 2-évig,hanem évtizedekig ott fog ficeregni. Valszeg a falu a Mosoni-Duna felé,így pont az én földem felé fog terjeszkedni,így kb 5-10 éven belül várható a szántóföld belterületté minősítése,majd később telkek kimérése.Szóval nembiztos,hogy mikor értékesítem majd a telket x év mulva,akkor a telek alatt kb utcafronton haladó gázvezeték megdobná az árat.

Szerk: ügyvédtől származó infók szerint jelenleg a környéken a közepes minőségű szántóföld hektárja kb 1mFt körül mozog. A birtokomban lévő szántóföld ~3hektár terjedelmű.A gázvezeték meg 1998 óta ott figyel a földben.Az érdekes,nem,hogy 8év kellett ahoz,hogy vkinek eszébejusson,hogy hé,van szolgalmi jog is.

Várok minden infót,mire kell figyelnem,mit bukhatok,ha nekiállok felsrófolni az árat,nameg,hogy mennyi a reális ellenértéke a bejegyezendő szolgalmi jognak.

Előre is köszönve minden hasznos infót/tippet.

üdv
Balinov