Szavazossag vs. Autokereskedo

Anonim77 # 2025.05.22. 20:57

Sziasztok!
Világosítsatok légyszi fel jogilag az alábbiban: egy belföldi autokereskedes átvizsgálja szakszerűen az autómat, majd mond egy árat amiben megállapodunk és megveszi tőlem.

Tehát itt létre jön egy adásvétel - átszáll a tulajdonjog. Már nem az enyém az autó.

X hónap múlva a kereskedes sikeresen eladja a volt autómat. Az új tulaj viszont hamarosan visszafut a kereskedeshez, hogy ez meg ez a baja az autónak és szavatossági jogokért sikít.

Na, a kerdesem, a kereskedes utánam nyúlhat?
Vagy ő szavatol már teljes egészében, még akkor is ha amikor tőlem megvette benézett valamit az autó átvilágításán?

köszi előre is a válaszokat!

drbjozsef # 2025.05.23. 05:43

Anonim77,

Ha a szerződésben nem zártad ki a szavatosságot (te, mint magánszemély, megtehetted volna), akkor természetesen neked is felelősséged van az eladott termékre.
Ha a vevőd továbbértékesíti, akkor neki is szavatossági felelőssége van az ő vevője felé.
Ha valamilyen hiba derül ki, amelyik a "vásárláskor is fennállt", akkor az ő vevője érvényesítheti a szavatosságot. És ha te nem zártad azt ki, és a hiba olyan, hogy az már akkor is fennállt, amikor TE adtad el az autót, akkor természetesen ezért te felelsz a kereskedésnek.
Önmagában az, hogy átvizsgálták, nem jelent semmit.
Esetedben a kereskedésnek kell bizonyítania, hogy a hiba már akkor is fennállt, amikor megvette tőled az autót. Ha ezt tudja, akkor érvényesítheti a szavatosságot.

Boldogsag # 2025.05.23. 08:20

Aninim77,
Ha kereskedés nevére vette az autót, akkor onnantól nem te, hanem a kereskedés felel, szavatol érte! Jól nézünk már ki, ha korábbi (2.,3..,4.,,,) tulajdonosokat kezdjük már el szivatni, a jog erről nem így rendelkezik! Kereskedések tudjuk jól nagyon mélyen az ár alatt vesznek autót, hogy rátehessék a brutális nyereségüket. Hivatkozhatsz arra, hogy te ennek a hibalehetőségek tudatában adtad el mélyen az ár alatt és nyugodtan menjenek perre. Perelni bárkit bármiért lehet. Ha bizományba lett átadva az autó, amit a legtöbb kereskedés jellemzően így tesz, akkor te tartozol szavatossággal a friss vevődnek. Szavatossági kör is erősen kérdéses, mert nem minden tartozik bele, függ megtett km,, kor, stb . állapottól. Sok per ott bukik el, hogy pl. van egy 15-20 éves autó amiben van 300.000 km futás már lehetnek és törvényszerűek a nagyobb kopásbeli hibalehetőségek, amivel a vevőnek tisztában kellett lennie. Szóval ez egy igazságügyi szakkérdés kellene ,hogy legyen, de az is horror pénzbe fáj.

drbjozsef # 2025.05.23. 08:48

Boldogsag,

Ha a jog nem így rendelkezik, akkor megtennéd, hogy linkeled a jogszabályt, amely mentesítené az eladót a szavatossági felelőssége alól akkor, ha az ő vevője továbbértékesíti a dolgot?
Köszi.

Boldogsag # 2025.05.23. 09:31

drbjozsef,
Inkább fordítsuk meg a dolgot és a te idődet rabolja inkább, és keress rá, hol van az a jogszabály, hogy a járműnek a korábbi 2,3, 4,5,6 tulajdonosa vállaljon szavatosságot a friss vevőnek? Csak a korábbi tulajdonosa felel érte és nem a még korábbiak. Persze léphet fel perigénnyel ő is, mint ahogyan bárki, csak erre nincs sikeres bírói gyakorlat. Csak, hogy értsd, ha te eladod valakinek és átiratija a kocsit, majd az tovább értékesíti akkor még mindig te felelsz érte??? Ugyan már ezt te se gondolhatod komolyan :) Persze a veszteséget megpróbálhatod peres úton megtéríttetni, csak pici esélyed lesz rá. Alap védekezés ilyenre, hogy valaki biztosan belenyúlt, nálad patika volt a gép :) Persze lehet jönni a joggal, de van egy gyakorlati része is, és ott bukik el minden.

drbjozsef # 2025.05.23. 10:36

Boldogsag,

Nem kell rákeressek, megy az anélkül is : Ptk. 6:157-6:167.§.
Sehol nem ír olyat, hogy elévülési időn belül nem élhetek kárigénnyel, ha felém is érvényesíti azt a vevőm, de a hiba már akkor is fennállt, amikor én vásároltam.

drbjozsef # 2025.05.23. 11:15

Mellesleg nem, ne fordítsuk meg. Én azt állítom, hogy nincs olyan szabály, ami kizárja a korábbi tulajdonos szavatossági jogát. Egy nem létező dolgot én nyilván nem tudok bizonyítani. De ezzel szemben te állítottad, hogy van ilyen jogszabály. Ha van, akkor viszont azt te tudod citálni, és máris q.e.d.

drbjozsef # 2025.05.23. 11:17

Egy kis pontosítás :

a járműnek a korábbi 2,3, 4,5,6 tulajdonosa vállaljon szavatosságot a friss vevőnek

Nem, én ilyen nem állítottam, hiszen ez nem igaz. Teljesen más írtam : azt, hogy egy eladó akkor is felel a SAJÁT vevője felé szavatossággal, hogy ha hibásan teljesített (tehát már EKKOR igazolhatóan fennállt a kérdéses, szavatosság körébe tartozó hiba), akkor is, ha közben az ő vevője továbbadta azt a dolgot (és, nyilván, rajta kéri számon a hibás teljesítést az Ő vevője.)

drbjozsef # 2025.05.23. 11:18

Mindenki csakis attól követelhet szavatossági felelősséget, akivel jogviszonyban áll. Mástól nem.