Feljelentés visszavonása hogyan lehetséges?


skrisz # 2009.10.27. 13:29

köszönöm a választ.
szóval ha jól értelmezem akkor nem megyek el ergo megszüntetik az eljárást így nincs és nem is lesz illeték.
Nem a pénz miatt szüntetném meg hanem belefáradtam már a vitákba így inkább visszavonulok.

még egyszer köszönöm.

Üdv:Krisz

ObudaFan # 2009.10.27. 13:23

Akkor illetékmentes, ha az eljárás még a személyes meghallgatás előtt szűnik meg.

skrisz # 2009.10.27. 12:00

Napot kedves fórumozók.

A kérdésem az lenne hogy ha visszavonom a feljelentésem azaz pontosítanék:nem megyek el a bírósági személyes meg hallgatásra és megszűnik a feljelentés akkor is ki kell fizetnem az 5ezer forint illetéket mint feljelentő?

A választ előre is köszönöm.

jack4 # 2009.10.11. 07:38

A könnyű testi sértés magánidítványra büntetendő, ami nem vonható vissza. Az eljárás azonban megszünik, ha a magánvádló a bíróság előtt nem jelenik meg. Ettől a hamis vád még megmarad. A hamis vád miatt (ha egyáltalán ez állapítható meg és nem hamis tanuzás), az eljárás befejezéséig az eljáró hatóság tehet feljelentést, nem a sértett.

mackoo # 2009.10.11. 07:19

Az öcséd mennyi idős? Nem kiskorú még véletlenül? Ha igen azaz nem múlt el 18 akkor nem büntethető...
Amúgy én is úgy tudom, hogy magánvádas eljárásban ha feljelentést történt akkor az már nem vonható vissza.

febo # 2009.10.11. 07:02

Kedves Forumozok!
Konnyi testi sertes miatt tettem feljelentest a szommszedom ellen, mert az utcan nekem jott es elestem(kis veralafutas lett az alcsontomon, van orvosi igazolasom is), amikor az ocsemmel eppen beszelgettem. A rendorsegi kihalgatasok utan a szomszedom az ocsem ellen hamis vad feljelentest tett, mert az ocsem kisse eltulozta a tanuvallomasaban tett beszamolojat (azt mondta, hogy a szomszed utlegelt is engem).
A szomszed ugyvedje olyan alkut ajanl, hogy mindketten vonjuk vissza a feljelentest. Az en ismerosom, aki joghallgato, azt mondja, hogy nem lehet, mert a konnyu testi sertes "maganvadas", a hamis vad "kozvadas", es kulonben sem lehet feltetelhez kotni a visszavonast. Azon gondolkodtunk ocsemmel, ha visszavonjuk a konnyu testi sertest, akkor eltunik az ugy, amiben a hamis vad volt. Lehet ezt igy csinalni?

Feri29 # 2009.09.11. 18:15

Feljelentést ismeretlen tettes ellen is lehet tenni, illetve bármilyen konkrét személy ellen is.
Ha a büntetőeljárásnak feltétele lenne a magyarországi lakcím, akkor az összes külföldi bűnöző itt randalírozna.

frosch # 2009.09.11. 17:59

most vettem észre hogy nem fogalmaztam teljesen jól, tehát vki akar x ellen (tehát ismeri és tudja ki az) feljelentést tenni, de mondjuk x nem magyar, vagy nem rendelkezik állandó lakcímmel vagy hasonló lehet-e kizáró ok?

Köszönöm!

frosch # 2009.09.11. 17:51

Kedves Fórumozók!

Nekem magával a feljelentéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Ki ellen indítható feljelentés? Milyen követelménynek kell teljesülnie? (Magyar állapolgárság, állandó lakcímmel kell rendelkeznie stb)

Előre is köszönöm!

Hupikék # 2009.09.06. 14:50

A könnyű testi sértés csak magánindítványra büntetendő, és feljelentésed magánindítványnak minősül, ami, mint magánindítvány, nem vonható vissza.

De fontos: A könnyű testi sértés nem csak magánindítványra bünteetndő, hanem önmagában ún. magánvádas bűncselekmény. Vagyis, ha nem valósul meg közvádas bűncselekmény, pl.: nem az utcán ütött meg (garázdaság), vagy nem akart súlyosabb sérülést okozni (súlyos testi sértés kísérlete), hanem marad a könnyű testi sértés, akkor az eljárás rögtön a bíróság folytatja le, ahol van egy békítő személyes meghallgatás. Magánvádas eljárásban a feljelentés visszavonható. Ha nem akarsz ügyet: El se mész a szeméyles meghallgatásra-
  • megszünetik az ügyet.
Elmész, és kibékülsz vele ott is -
  • megszüntetik.
Elmész és szóban vagy előtte írásban kifejezetten visszavonod a feljelentést -
  • megszüntetik.

Majd írd meg, mi lett!

vivien018 # 2009.09.06. 12:11

Július 15-én könnyű testi sértést okozott nekem az egyik ismerősöm és mostanra megbeszéltük a dolgokat. Viszont azon a napon (júli.15) feljelentettem. Lehetséges még a feljelentés visszavonása? Vagy mit kell az érdekében tenni hogy a feljelentést megszüntessék és ne kerüljön az ügy bíróságra?

Főlökött # 2008.06.08. 05:45

Tisztelettel

A teljesség kedvéért :

Garázdaság -
Btk. 271. § (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot

  1. csoportosan,
  2. a köznyugalmat súlyosan megzavarva követik el.

(3) Mellékbüntetésként kitiltásnak is helye van

Testi sértés -
Btk. 170. § (1) Aki más testi épségét vagy egészségét sérti, ha a sérülés vagy a betegség nyolc napon belül gyógyul, a könnyű testi sértés vétségét követi el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(7) Az (1) bekezdésben meghatározott vétség elkövetője csak magánindítványra büntethető.

Hozzáteszem, hogy volt olyan ténykedésem alatt, hogy kihívóan közösségellenes magatartás megvalósult, amely alkalmas lehetett volna riadalom és megbotránkozás keltésére, de nem volt az esetnek tanúja, aki megbotránkozott volna, a résztvevő két félen kívül, így a nyomozó hatóság tényállási elem hiányában a nyomozást megszüntette. Természetesen a sértett magánindítványt nem terjesztett be, kts. vonatkozásában.

------------------
  • Lökött
guba # 2008.06.05. 13:24

Az pedig, hogy egy bűncselekmény (egység) vagy két bűncselekmény halmazata valósult-e meg, nem annak a függvénye, hogy a passzív alany kéri-e az elkövető megbüntetését, hanem a garázdaság szubszidiaritásának (látszólagos alaki halmazat) figyelembe vételével a történeti tényállás vizsgálata útján (ti. hogy valósult-e meg súlyosabb bűncselekmény) dönthető el.

A garázdaság szubszidiaritása ellenére (egyébként logikátlanul, de mégis) valóságos alaki halmazatot képezhet a könnyű testi sértés vétségével. Persze, még véletlenül sem azért mert – ahogy Löki írta – sérülést és megbotránkozást okozott, hanem azért, mert esetleg kihívóan közösségellenes magatartás volt, amely objektíve alkalmas lehetett riadalom és megbotránkozás keltésére.
Így viszont van jelentősége annak, hogy a sértett kéri-e az elkövető megbüntetését, mert ha nem, akkor nyilvánvalóan nincsen mód halmazat megállapítására.

ObudaFan # 2008.06.04. 14:52

Nagyrészt helyesek a leírtak, de az nem igaz, hogy a feljelentés visszavonása nem létezik. Szűk körben létezik.

Be. 500. § (3) Ha a bíróság által elrendelt nyomozás során a feljelentő a feljelentést visszavonta, az addig keletkezett iratokat és a feljelentés visszavonására vonatkozó nyilatkozatot a bíróságnak vissza kell küldeni.

Nagy Sanyi # 2008.06.03. 16:07

Mikorra várható papír, beidézés, stb?
Pontosabban mi várható ilyenkor?

Traffic # 2008.06.03. 14:42

Az, hogy ittas voltál csak kis mértékben számít. Szonda alkalmazása nem lett volna jogszerű.
El lehet mondani, hogy nem kívánod az elkövető megbüntetését, de véleményem szerint te ott a helyszínen joghatályos magánindítványt tettél azzal, hogy kérted a srác megbüntetését... Azaz visszavonni nem lehet.

Nagy Sanyi # 2008.06.03. 14:38

Szóval akkor mindenféleképpen beidéznek tanunak. Ott megint el kell mondani mindent.

  • hogy nem akarok semmit, és akkor részemről le van zárva? Vagy még lesz folytatása?

Kicsit ittas is voltam, de szonda nem került elő. Ez is benne lesz a jegyzőkönyvben?

Traffic # 2008.06.03. 14:11

T. Nagy Sanyi!

Feljelentés visszavonása, mint olyan, nem létezik. Magánindítványra büntetendő ügyekben az elkövetőt akkor büntetik meg, ha a sértett fél kifejezetten kívánja az elkövető megbüntetését. Szabálysértési ügyekben lehetőség van a magánindítvány visszavonására, bűncselekmények esetén azonban nincs.
A sérelmedre bűncselekményt követtek el (könnyű trsti sértés). Ha a helyszínen úgy nyilatkoztál, hogy kéred az elkövető megbüntetését, akkor a magánindítvány visszavonására nincs lehetőség.
Az idézésre köteles vagy megjelenni, ellenkező esetben rendbírsággal sújthatnak vagy akár az elővezetésedet is elrendelhetik. Tanúként fognak kihallgatni, ahol az igazat kell elmondanod.

Főlökött # 2008.06.03. 14:10

Tisztelettel

Btk. 271.§ garázdaság. Hivatalból üldözendő bűncselekmény. Nincs lehetőség a feljelentés visszavonására, a közeg jelentése alapján indul meg az eljárás. Tényállási elemek adottak. Sérülés, megbotránkozás okozása ( tanú révén ) és mindezt közterületen.

Btk 170.§ -a szerinti könnyű testi sértés. Magánindítványos, 30 napon belül a közeg nyilatkoztat, kívánunk-e magánindítvánnyal élni, azaz kérjük-e az elkövető megbüntetését, könnyű testi sértés vonatkosásában is!!!! Itt választhatunk, kérjük-e. Ha nem, akkor egy bcs.-t valósított meg az illető, ha kérjük, kettőt.

Ennyi.

-----------------
  • Lökött
Nagy Sanyi # 2008.06.03. 13:44

Oké, megpróbálom, csak nem tudom a számukat még, 1 régit találtam meg, ami nem kapcsolható.

  • a srácnak mint ma kiderült(ismerősök által) nem rég volt 1 rendőrségi ügye, de azt nem vágom, hogy milyen.
_Wasp_ # 2008.06.03. 13:32

A fogletöréstől függetlenül még könnyű testi sértésnek fog számítani (ha jól emlékszem a minősítési szempontokra)
Inkább a garázdaság a kérdés. Hívd fel a rendőrséget, és tudakold meg, hogy milyen ügyben indítottak nyomozást.

Elfelejteni nem fogják.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Nagy Sanyi # 2008.06.03. 13:07

Könnyű testi sértés szerintem, de elülső fogamból letört 1 darab ott a helyszínen, azt is felírták szerintem a rendőrök.

És mennyi időm van kb, hogy visszavonhassam a feljelentést? Kihalgatáskor is visszavonhatom, vagy erre van egy meghatározott idő, míg megtehetem.

Ja és az nem fordulhat elő, hogy végül nem foglalkoznak vele, szóval "elfelejtik"?

_Wasp_ # 2008.06.03. 12:35

könnyű testi sértés, tettleges becsületsértés magánvádas, tehát elállhatsz.
súlyos testi sértés (vélhetően nem volt), garázdaság (ez inkább) viszont hivatalból üldözendő, visszavonásra nincs lehetőség.

Ki fognak hallgatni, ha beidéznek kötelező megjelenned. (mellesleg állampolgári kutya kötelességed segíteni a bűnüldöző szervek munkáját, akik a közhiedelemmel ellentétben nem csak azért vannak, hogy jól megbírságolják a kint felejtett 30-as táblánál 42-vel autózókat.)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Nagy Sanyi # 2008.06.03. 12:05

Vasárnap hajnalban egy disco előtt kaptam pár ütést az arcomra. Én nem viszonoztam. Rendőrök kijöttek a helyszínre. Feljelentést tettem a srác ellen. Felvették az adataim, övét, plusz egy tanúét is még.

A sérülésem elmúlt. Már nem látszik semmi.

Én ezt a feljelentést szeretném visszavonni, nincs kedvem tovább foglalkozni vele, semmi értelme se lenne, így utólag belegondolva, + nem nagyon tartózkodok azon a környéken(amúgy kb 20 kmre lakom), az ország másik felében tanulok főiskolán. Mit kell tennem, hogy ez megtörténjen. Elég, ha felhívom az ottani rendőrségi hivatalt, vagy személyesen kell bemennem?

Milyen következményekre számíthatók ezzel kapcsolatban? Meghallgatás, vagy bíróság? Kötelező-e megjelennem, ha beidéznek? Mindnet szeretnék megtudni.

Remélem jó helyre írtam.
Válaszokat várok, előre is köszönöm.V