Nem írták át - rendszámlevétel


K_Gábor # 2004.01.23. 16:51

Tanácsot szertnék kérni az alábbi ügyben:

A cégem egyik autóját eladtuk, még 2002.novemberben. Megírtuk az adásvételit, de sajnos dátumot nem írtunk rá, mert még nem volt meg a törzskönyve. A törzskönyvet kiváltottam, de sajnos nem küldtem el a vevőnek mert elfelejtettem, csak augusztusban, amikor küldtek egy levelet az okmányirodából, hogy nincs biztosítás az autón, igazoljam hogyha mégis van, vagy leveszik a rendszámot.
Ekkor küldtem el a törzskönyvet,meg a levelet a vevőnek, hogy rendezze le a biztosítást és írja át az autót. Sajnos az adásvételire ekkor sem írtunk dátumot.
Most kaptam egy levelet az okmányirodából, hogy adjam le a rendszámot 8 napon belül, mert nincs rendezve a biztosítás, amit már augusztusban is megírtak.
Felhívtam a vevőt, mondta hogy még mindig nem írta át és nem is rendezte a biztosítást, sőt eladta az autót, igaz a bátyjának.
Javasolta hogy írjunk egy új adásvételit mostanra a bátyjának. Mondtam hogy ez nem okés, majd még gondolkodok.
Sajnos én sem tudok mit csinálni, mert az eredeti adásvételin még mindig nincs dátum.
Most akkor mit lépjek, írjak rá egy dátumot, és jelentsem be, hogy már 2002.nov-ben eladtam? Akkor meg megfogják kérdezni hogy miért nem jelentettem le...
Vagy kérjem vissza az autót, mondván hogy nincs érvényes adásvételi (hiányzik a dátum) és adjam le a rendszámot ??

SOS ! Köszi
Bocs hogy ilyen hosszú lett

K_Gábor # 2004.01.23. 16:53

ááá, 2x copyztam, sorry

(javítva, Sz.K.)

Béres-Deák Attila # 2004.01.23. 18:12

A személygépkocsira- lévén ingó dolog- vonatkozó adásvételi szerződésnek nem érvényességi kelléke az írásba foglalás. Amikor az autót átadtad , a vételárat megkaptad és a konszenzus létrejött érvényes szerződés született. A biztosítás az új tulajdonos gondja. Az okmányiroda nem tagadhatja meg az átírást arra hivatkozva, hogy nincs dátum. Legfeljebb kérheti, hogy a tulajdon jogot igazoljátok. Elég, ha elmentek mind a ketten és ott szóban kijelentitek a tulajdonjog változást, ő meg ezt jegyzőkönyvbe veszi. Bár nyilvánvaló, hogy elküldenének melegebb éghajlatra, de a jog az jog.


attika

K_Gábor # 2004.01.23. 19:22

Köszönöm a választ, de itt nem teljesen (nemcsak) erről van szó, hogy átírják-e 2002.novemberi dátummal, illetve ha nem írják át akkor büntetnek-e engem azért, mert nem jelentettem hogy eladtam, tehát velem fizettetik ki a több mint egy évi kötelező biztosítást ?
Meg ha át is írják 2002. novemberi dátummal, gondolom jól megbüntetik a vevőt, mert nem íratta át.
Ráadásul határozat van arról, hogy kivonják a forgalomból, le kell adni a a rendszámot. Ezt ezesetben visszavonják, ha én igazolom, hogy eladtam ?

Pavel # 2004.01.30. 11:42

Én már az elejét nem értem, ha az autónak régi forgalmija volt és ezért nem volt törzskönyve (nem átütött motorszám, stb miatt) attól az még simán átírható, majd a vevő az átírásnál kap új törzskönyvet.

Én a te helyedben nem csinálnék semmit. Maximum bemennék személyesen az okmányirodába és elmondanám mi a helyzet. A biztositási díjat nem hajtják be rajtad, legfeljebb nemfizetés miatt megszüntetik a szerződést és elvész a bónusz fokozat. Bár ha 2002 nov. óta nem fizetsz ez már szerintem megtörtént.

Az okmányiroda kivonja a kocsit a forgalomból. Na és? Téged ez nem érint, a vevő fog szívni ha fennakad egy igazoltatásnál, de ha nem iratta át a kocsit és nem kötött rá biztosítást akkor meg is érdemli. Majd a fejéhez kap és rendezi ügyet.

Arra számíthatsz esetleg hogy behajtanak rajtad némi súlyadót.

K_Gábor # 2004.02.09. 19:26

Igen, valóban el lehet adni törzskönyv nélkül is - mint megtudtam (régi forgalmija volt).
Úgyhogy nem tököltem, bementem okmányirodába, bejelentettem, hogy már kb. 1,5 éve eladtam, törölték az ügyem, a vevőt meg felszólítják hogy irassa át, valamint kivonják a forgalomból 1 évre az autót.
Attól függ hány hónapja nem írták át, ha több mint 12 hó, akkor 1 évre kivonják, ha több mint 6 hó akkor 6 hónapra, a kisebb tételekre már nem emlékszem.
Ja, és a tavalyi súlyadót is jóváírják, mert közben azt én fizettem.

metal # 2005.02.10. 09:38

Szió! Azt szeretném tudni, hogy ha a cégautónál visszaadtuk a rendszámot, akkor számolható-e el utána értékcsökkenés?
FONTOS

the big cat # 2005.02.10. 10:14

A két dolognak nincs köze egymáshoz, ez üzleti döntés kérédése, az adó szerint meg úgyis csak az számolható el, ami van. De logikus lenne vagy terven felüli écs-ként elszámolni a maradékot, ha már soha semmire nem fogjátok használni, vagy leállítani az écs-jét addig, amíg újra forgalomba nem helyezitek.

metal # 2005.02.10. 12:31

Kedves bit cat!
Hogy érted, hogy az adó szerint csak úgyis az számolható el, ami van?

metal # 2005.02.10. 12:31

Kedves bit cat!
Hogy érted, hogy az adó szerint csak úgyis az számolható el, ami van?