Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Elkésett gépjárműátírás

Tibor001 # e-mail 2009.06.26. 15:32

Üdvözletem Segítséget szeretnék kérni elkésett átírás ügyben , nos nemrégen vásároltam egy személyautót adásvételi törzskönyv stb, közben történt hogy önhibámból az autó váltója megadta magát jelenleg használhatatlan nos kimentem a 15 napból és az önkormányzat jegyzője már kiküldött egy 30 napos határidőt nos ebben az esetben mit lehet tenni hogy minél kevesebb bírsággal uszam meg mivel átírni nem tudom illetve egy ismerős megszeretné vásárolni ,ha készítünk egy adásvételit hogy eladtam az autót és leadom az okmányirodában abban az esetben mi történik ? illetve ha nem sikerül eladnom akor hogy úszhatnám meg ? válaszukat előre is köszönöm

honeybear45 #   2009.06.17. 09:19

"A kereskedő nem volt hajlandó adásvételit irni,csak megbizási szerződést.Ugy nyilatkozott,ha az autó elkel, értesit engem, és az okm.irodást is, ha nem tudja értékesiteni, akkor kivonatja a forgalomból."

Kivonatni gépjárművet csak tulajdonos tudja, vagy a tulajdonos által meghatalmazott személy, jogi személy teljesen mindegy.
Ha Ön kapott "összemásolt"adásvételi szerződést (ahol gondolom a vevő már nem a kereskedés)és azt leigazoltatta az okmányirodában, akkor az adásvételi szerződésen kell, hogy szerepeljen egy bélyegző lenyomat egy dátum és az a szöveg, hogy "bejelentve" vagy valami hasonló és egy ügyintéző aláírása.

"De továbbra is az én nevemen szerepel a mai napig...
És most követelik rajtam a sulyadót visszamenőleg, sőt azt hogy irassam át, vagyonszerzési ill. és hasonlók."

Elég zavaros, amit ír, hiszen Önnek nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, ha már a nevére szól a forgalmi engedély,gyanítom a törzskönyvön is ön szerepel, akkor miről beszél, miért kellene átíratnia??
A teljesítmény adót valóban jogosan követelhetik, hiszen vélhetően Ön nem jelentette be annak idején, hogy eladta a gépjárművét és minden év január 1-én, aki a rendszerben szerepel tulajdonosként az fizeti a teljesítmény adót.
Tanulság: ha ragaszkodik az adásvételi szerződéshez és időben a saját érdekében bejelenti a tulajdonos változást, akkor ez mind elkerülhető lett volna és sok pár ezer forintot megspórolt volna magának.
Ön is és az autókereskedő is hibázott, csak hát ki is fog fizetni, biztos nem az autókereskedő...

albérlő # e-mail 2009.06.17. 09:00

Nos.A kereskedő nem volt hajlandó adásvételit irni,csak megbizási szerződést.Ugy nyilatkozott,ha az autó elkel, értesit engem, és az okm.irodást is, ha nem tudja értékesiteni, akkor kivonatja a forgalomból.Én érdeklődtem, azt mondták az autót eladták, és jelentették az okm.irodának.Rá kb.3 évre ez a gépkocsi balesetet okozott, akkor derült ki, hogy még mindig a nevemen van.Akkor az autókereskedő elismerte a hibáját, és ő jelentette be az okm.irodának.Én akkor kaptam egy adásvételit, ami kicsit össze lett fénymásolva, de azért leadtam.
De továbbra is az én nevemen szerepel a mai napig,mivel átirás elmulasztása végett vonták ki a forgalomból, és most ugy néz ki a forgalmi, hogy én vagyok a tulajdonos, a vevő pedig üzembetartó.
És most követelik rajtam a sulyadót visszamenőleg, sőt azt hogy irassam át, vagyonszerzési ill. és hasonlók.
És ugy gondolom, hogy itt az autókereskedő is hibázott.
De már mindegy is, mert igyis ugyis az én saram.

luck66 # e-mail 2009.06.15. 13:08

csak az a furcsa,h az önkormányzat eddig,6 évig nem küldte,kérte az adókat a kocsira! Valószínűleg most már nagyon sokat kellene fizetni ezért keresi a kibúvót,ezt meg lehetett volna előzni,ha az első papirok után rendezted volna a kocsi státuszát a kereskedővel és az okmányirodánál,most már az adóosztállyal nehezebb lesz

Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

honeybear45 #   2009.06.15. 12:54

Igazán nincs mit

monalisa1 #   2009.06.15. 12:52

Köszönöm a pontosítást.

honeybear45 #   2009.06.15. 12:15

"Ha egy kereskedő minden egyes nála bizományba adott kocsira eleve adásvételi szerződést kötne, az átíratási, biztosítási stb. költségek miatt ugyancsak rámenne a gatyája."
:-)
Ha egy kereskedés megvesz egy autót kutya kötelessége a 15 napon belül nevére venni, a járműkereskedések vagyonszerzési illetékmentesek, ha továbbértékesítési céllal vásárolnak meg egy járművet.
Bejegyeztetés után ideiglenesen kivonatják a forgalomból a járművet, addig amíg nem értékesítik, de ezt nagyon jól tudják a kereskedők.

luck66 # e-mail 2009.06.15. 11:50

tulajdonképpen ő eladta a kereskedőnek az autót és a vett egy másikat,az már más dolog,hogy a többszöri átírást elkerülik az ilyen-olyan megbízási szerződéssel

Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

monalisa1 #   2009.06.15. 11:30

Ha egy kereskedő minden egyes nála bizományba adott kocsira eleve adásvételi szerződést kötne, az átíratási, biztosítási stb. költségek miatt ugyancsak rámenne a gatyája.

A megbízási szerződés nem több és nem kevesebb, mint a telephelyen egy placc Ft/nap "kibérlése" a kocsi kínálására.

Aztán ha x idő alatt se jön vevő az autóra, a bérleti díjat akkor is ki kell fizetni., a kereskedőnek jó kis pénz "a" semmiért...

honeybear45 #   2009.06.15. 11:28

Pozo79!

Önnek nem kell dupla vagyonszerzési illetéket fizetnie!!
Sőt, csak az Önre vonatkozó vagyonszerzési illetéket kell megfizetnie majd akkor, ha szaknyelv szerint"megleletezték", ami azt jelenti, hogy lejelentik az APEH-Illeték főosztályának és majd megy a csekkecske, minnél hosszabb az átírás elmulasztás ideje, annál magasabb a bírság amire számíthat.
Ne fizessen dupla illetéket, hiszen Önnek lesz egy kis bírsága az átírás elmulasztása miatt.

honeybear45 #   2009.06.15. 11:20

Albérlő!

"Irtunk egy megbizási szerződést, hogy eladhatják az autót."
Itt kezdődik a baj, hiszen a megbízási szerződés nem egyenlő adásvételi szerződéssel. A megbízási szerződést nem igazolja le egyetlen okmányiroda sem, hiszen ott adásvételi szerződéseket rögzítenek.
Sokan beleesnek ebbe a csapdába tessenek ragaszkodni egy adásvételi szerződéshez a járműkereskedésben és akkor elkerülhető ez a procedura. Vevőnek és eladónak kötelessége adásvételtől számított 15 napon belül lejelenteni az okmányirodának a tulajdonos változást.
Ezáltal Ön is felelős!

Tomi01 #   2009.06.14. 13:17

Milyen macerás ügyek... Ahol én lakom, ott egy gépjármű átíratása 10 Euro-ba kerül a postán.

TomSecret! #   2009.06.12. 13:08

albérlő: ha bizományosi szerződést kötöttél az autóra, akkor illett volna azért érdeklődni, hogy mi újság a kocsival, ha más nem pár havonta, ezt hívják együttműködési kötelezettségnek. Ettől függetlenül a kereskedés is megsértette ugyanezen kötelezettségét. Érdekes, hogy többen is megvásárolták később az autót, noha a forgalmi és a törzskönyv alapján nem is tulajtól vették az autót.. no comment..

azt nem írtad le, hogy mindebből károd is lett volna, és ha igen, miféle, ebből kifolyólag nem igazán tudni, miért szeretnél perelni. Aki hibázott, az sajnos részben te magad vagy.

jogvédö

monalisa1 #   2009.06.11. 15:33

Első körben próbálj egyezkedni velük, pl. a gépkocsidat kivételesen vizsgálják át ingyen és amennyiben szükség, a javítás munkadíjára és az alkatrész cseréjére adjanak x százalékú kedvezményt.

Szóval tudatosítani kellene bennük, hogy feledékenységük/hanyagságuk miatt x Ft összegű károd keletkezett a 6 év alatt át nem íratás miatt, és ezt csökkentendő bizonyos mértékben kártalanítsanak.

Egy udvarias kérés előbbre vihet a problémában mint az esetleges fenyegetés...

albérlő # e-mail 2009.06.11. 07:06

És akkor most pereljem be az autószalont?

monalisa1 #   2009.06.10. 22:03

Az autószalonnak kellett volna értesítenie, hogy x időpontban a gépkocsid eladásra került. Annak alapján a kötelező felelősségbiztosítást és a súlyadót "leírathattad" volna a nevedről. Ettől kezdve nyugodtan aludhattál volna...

A többiek, a későbbi tulajdonosok csak a saját felelősségükre cselekedték meg az át nem íratás dolgát...

Zárójelben: mázlid van, hogy mint a gépkocsi üzembentartója (...) éveken keresztül nem kaptad a rendőrségtől az ilyen-olyan közlekedési szabálysértések miatt a csekkeket, melyeket mások követtek el...

"Lisa"
laikus hozzászóló

albérlő # e-mail 2009.06.10. 21:49

Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni.
2003.08.01-én becseréltem egy személyautót egy szalonba egy suzukira, ill. ez volt a lo %.Irtunk egy megbizási szerződést, hogy eladhatják az autót.Nos ezután én teljesen nyugodt voltam, mignem most kiderült, hogy az autó a mai napig a nevemen van, mert az autószalon elfelejtette lejelenteni az okmányirodának,hogy eladta az autót, a tulaj meg elfelejtette átiratni.Azóta már volt pár tulajdonos, senki nem iratta át, kivonták a forgalomból az okmányiroda.Kérdésem, aki hibázott felelősségre vonható,biróságra menjek,vagy mit tegyek?
köszönöm

pozo79 # e-mail 2009.05.24. 15:44

Üdv mindekinek!
Látom nem vagyok egyedül ezzel az átírási hercehurcával :) Az én problémám az hogy idén januárban vásároltam egy autót ,amit ezidáig nem írattam át .Most viszont el szeretném adni,elmentem az okmányirodába megérdeklődni hogy mi a helyzet?Erre az ügyintéző azt mondta hogy nyugodtan írjunk egy adásvételit ahol én mint eladó szereplek ,az új tulaj minden gond nélkül át fogja tudni iratni az autót és nekem csak a vagyonszerzési illetéket kell majd kifizetnem.Hú de jó ,mondom akkor itt nem lesz semmi probléma.Már meg is történt volna az adásvétel ,amikor a vevőjelölt azt mondta hogy ő is utánakérdezett és hogy ez nem így megy ,nekem dupla átírást kell fizetnem ,sőt ha nem írtam az adásvételire árat akkor dupladupla átírás lesz... ?Most nagyon aggódom mert ez ma történt és mivel engem az ügyintéző hölgy megnyugtatott ,tegnap hasonló módon vásároltunk egy autót(tehát egy olyan adásvételivel ahol nem a forgalmiban szereplő ember az eladó)és félek hogy ez is valahogyrajtunk fog csattanni.Volt már vkinek hasonló tapasztalata?

Zoli18hu # e-mail 2009.05.13. 12:43

Jónapot! Segitségra lenne szükségem! 2009-04-01-én vettem egy autót! Egy motorsport eggyesülettöl! És még máig nem irattam át! Mert anyagi gonjaim adódtak! Június első hetében tervezuem az átirást mert addigra máér meg lessz rá a pénzem ! Azt szeretném megtudni hogy ezzel milyen szabályt sértettem és mennyire büntetik ezt vagy hogy! Elöre is köszönöm a segitségeket!

alkalmazott #   2009.05.11. 21:02

Bocsánat, még egy "apróság". Haza érve tűnt fel, hogy az adásvételi szerződésen nem szerepel a gépkocsi vételára, amit a helyszínen, készpénzben fizettünk ki. És persze "véletlenül" - utólag, telefonon történt kijelentés alapján -, a számlát is elfelejtette a kereskedő ideadni. Sorrx, gondoltam, így egész eddig a történet. Mi jöhet ezt követően, mi lehet a kereskedő célja?

alkalmazott #   2009.05.11. 20:47

Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni átíratással kapcsolatban. Autókereskedésből vett a fiam egy kocsit. Annak rendje-módja szerint adásvételi rendben, haza érve on-line biztosítás kötés, már küldték is a befizetési csekket és kötvényt. Azonnal kértünk időpontot okmányirodában, kaptunk is, adásvételhez képest egy hétre. El is mentünk, minden szükséges doksit vittünk. Szerintünk vittünk. Kezünkbe nyomták a befizetési csekket átírtáshoz és forgalmi-törzskönyvhöz. Befizettük. Ismét sorba álltunk, az ügyintéző elkezdte az átírás bonyolult műveletét, majd egyszercsak mogorván felnézett, és közölte, adjuk oda az eredetvizsga határozatot. Mondom neki, hogy minden a kezében van, amit kaptunk a kereskedésben. Közli, nem, az más, azt átíráskor az okmányiroda tudja - egyetlen egyszer - kinyomtatni, már pedig valaki, valahol, egy másik okmányirodában ezt a műveletet már elvégezte. Mondtuk neki, hogy mi ugyan nem, hisz amióta elhoztuk a kocsit, ki sem mozdultunk vele a garázsból. Kérdezte, honnan vettük, kérdezzük már meg az eladót, hogy hol van a határozat. Felhívtam, ott, azonnal a kereskedőt, kérdeztem tőle, hol a határozat. Annyit mondott, a főnöknél van, ha kell, átfaxolja. Okmányirodás közölte, nem jó, neki csak az eredeti felel meg, másodszori nyomtatásra a program nem ad lehetőséget, addig viszont nem írja át, amíg az eredeti nincs a kezében. Mondom kereskedőnek, hogy nem jó faxolva, megkérem, elsőbbségivel, ajánlva sos-ben, azonnal küldje el a nevemre. Kereskedő közli, rendben. Itt ügymenet megszakad, határozat nélkül nincs átírás. Ügyintéző közli, kérjünk újabb időpontot. Kértünk. Csakhogy újabb egy hét alatt sem érkezett meg a ki tudja melyik okmányirodában kinyomtatott, ki tudja milyen kérésre és milyen célra kinyomtatott eredetvizsga határozat, ami nélkül viszont nincs átírás. Minden nap hívtam a kereskedőt, minden nap azt mondta, már pedig ő tuti, hogy elküldte. Ma megkértem, faxolja már át az ajánlott levél feladóvevényt. Nemhogy faxolni nem faxolta, de közölte, hagyjam békén és lecsapta a telefont.
Valaki árulja el nekem, mégis mit tehetek? Ezek szerint ő kérte ki a határozatot bizonyára a gépkocsi kereskedés szerint helyileg illetékes okmányirodában, de hogy miért, rejtély, és az is, mit csinált vele. Mit tehetünk, hisz így nem írják a nevünkre. Van is kocsi, meg nincs is, át is van írva, meg nem is. Letelt a két hét, várhatjuk a büntetést, holott mi aztán végképp nem tehetünk róla, hogy itt tart az ügy.
Segítsetek legyetek szívesek, gyorsan kegyegnek a napok.
Köszönöm szépen előre is!
Minden jót Nektek!

ptcmike # e-mail 2009.05.09. 21:34

Üdv!
2009.április 19-én vettem egy Kawasaki motort 360 ezerért. Na most több gond is lenne vele. Akinek adtam a pénzt, nem ugyanaz azzal, akinek a neve az adásvételin és a törzskönyvön van.!!!?? A vételárhoz 100 000 van beírva (mert a pasi szerint mindegy mi van ide írva!). Most mit csináljak? Eleve már át kellett volna íratnom a motort, de eddig nem volt rá pénzem, úgyhogy majd kedden megyek! Eredetiség vizsgálat sincs még! Már tiszta ideg vagyok, jó nagy hülyeséget csináltam, de hát "beleszerettem" a motorba! Ilyenkor mit lehet tenni? Ha az előző "tulajdonos" (mármint akitől vettem a motort) nem fizetett biztosítást, akkor mi van? És ha így mondjuk vissza kellene vennie a motort, akkor csak 100 000-et fizet nekem vissza??? Légyszi segítsetek!

monalisa1 #   2009.04.04. 20:04

Szerintem senki nem fog téged semmiért megbüntetni - nincs ok rá.

Az előző tulajdonos menjen be a bankba és kérjen tőlük igazolást: a hitelezés ideje letelt és hogy a tartozásnak maradéktalanul eleget tett, vagyis kell egy zárási elszámolás. Azt követően kiadják a törzskönyvet.

Ha ez megvan, aktuálisan írjatok egy friss dátumú adásvételi szerződést, és onnantól valóban tiéd az autót. (Addig ha lehet ne törd ill. töresd össze...)

Az autóra már megkötött biztosítást változtatás nélkül viheted tovább, legfeljebb a március havi dijat "bevasalod" az előző tulajdonos.

Monalisa
laikus hozzászóló

KisMiki # e-mail 2009.04.04. 06:13

Jó napot!
Egy olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy március elején vettem egy kocsit és aznap meg is írtuk a szerződést. Az volt a próbléma hogy a hitel abban a hónapban járt le és még a bank nem küldte ki a törzskönyvet az előző tulajnak. Én viszont másnap kötöttem rá biztosítást amiből tisztán kivehető hogy én akkor már rendelkezte adás vételi szerződéssel. Milyen büntetésre számíthatok és ha számíthatok azt a büntetést rá tudom terhelni az elöző tulajra?
Válaszukat előre is köszönöm
KisMiki

vidamszabi # e-mail 2009.03.12. 17:06

Udv Mindenki!

Tanacsot szeretnek kerni.. a problemam hasonlo lenne egy korabban mar emlitetthez: nem iratta at az uj tulaj a kocsit mult ev majus ota. Mivel az okmanyirodaban csak mult heten jelentettem be az eladast, igy rendben van, hogy a sulyadot meg nekem kell iden fizetnem a torveny ertlemeben. De korabban jott egy parkolasi birsag is, es most ugy nez ki, a parkolasi tarsasag nem fogadja el az adasvetelit, mondvan miert nem mutattam be az okmanyirodaban az eladas utan. Lenyegeben ugyanarra a jogszabalyra hivatkozik, mint korabban a hivatal... Ahogy en (laikuskent) latom egy parkolasi tarsasag nem egyenlo a hivatallal, igy nem kovetelheti rajtam jogosan a parkolasi potdijat. Jol latom, vagy tenyleg nekem kellene fizetnem az uj tulaj helyett?

Koszonom elore is a valaszt!

Sza