Elkésett gépjárműátírás


marsu # 2011.02.19. 06:39

Olyan kérdésem lenne, hogy vennék egy autót, az a probléma, hogy a mostani tulaj amikor megvette nem íratta át a saját nevére.
nekem úgy adná el, hogy a kereskedő ad neki egy adásvételi szerződést, ő pedig nekem ad egy adásvételit.
tehát én két adásvételivel állítólag áttudom íratni az autót??
És milyen következményei vannak, vagy lehetnek ennek???

monalisa1 # 2011.02.19. 20:52

Írassa a saját nevére és fizesse ki a késedelmes átíratás miatti büntetést, tehát ez nem a te gondod, dolgod.

A "laza" kereskedő még csak-csak kiállít egy valótlan dátumú adásvételi szerződést, de a bank nem fog neki partner lenni a csalásban, mert napra pontosan kell dokumentálni a vételár banki kivételét, betételét.

Gabicsek # 2011.02.22. 20:12

Nem tudod két adásvételivel a kocsit megvenni. (keress másikat!) Csak a törzskönyvbe bejegyzett személytől lehet megvásárolni. Márpedig a törzskönyv nem a mostani tulajdonos nevén van, mivel nem íratta át.
Tehát: Ahogy monalisa1 írta: Először írassa a nevére (de nem fogja, mert nemcsak átírás, hanem eredetiség-vizsgálat, törzskönyv átírása, stb. is kell), és majd akkor vedd meg, ha a törzskönyv a nevén van. Ez a tiszta ügy, minden egyéb hamisításokkal szokott működni.

guba # 2011.02.23. 08:35

Meg lehet venni két adásvételivel is, majd az okmányiroda elindítja az eljárást a korábbi tulajdonossal szemben a mulasztása miatt.

Monalisa attól még ez nem lesz valótlan tartalmú szerződés, és végképp nem lesz csalás. Azalatt a száz év alatt, amióta írogatsz ide, már ennyit megtanulhattál volna a jogászoktól.

hóvirág2 # 2011.03.03. 14:44

Kedves fórumozók!
Eredetileg a válás-vagyonmegosztás rovatban tettem fel a kérdésemet, de azt a tanácsot kaptam, ide is írjam meg. Szitu a következő: 2009-ben vagyonmegosztó szerződést írtunk, az autó a férjem nevén volt, de én használom és átírathatom. 2010-ben kimondták a válást, 2011-ben írattam át. Most az okmányiroda a vagyonszerzés időpontjának a 2009-et írta be, a biztosító meg vissza akarja utalni az azóta eltelt időre vonatkozó KGFB díjat a volt férjemnek. Oké, de akkor nekem több mint egy évre Mabisz díjat kéne fizetnem a hirtelen támadó fedezetlenség miatt (mondanom sem kell, rendesen fizettünk mindig, és évek óta ugyanott volt a biztosítás), és a fedezetlenségi díj oly hatalmas összeg, amit nem bírok kifizetni. Emellett igazságtalannak is érzem. Volt valakinek már hasonló esete? Mi történik ilyenkor?
Válaszokat köszönöm!

kvalter # 2011.03.27. 17:37

Hello!

van egy viszonylag ritka régi autóm, és alkatrészre volna szükségem azonban, nem lehet hozzá már kapni semmit...a minap találtam egy eladót amit bontásra ajánlanak, nekem tökéletes lenne, de kiderült, hogy csak adásvételivel eladó, mert az autónak még vannak papírjai, de állapota már nem teszi alkalmassá a műszakiztatásra.

vagyis adásvételivel elhozhatnék egy alkatrészbázist, a jelenlegi tulaj azt mondja, hogy mulasszam el az átírást...és akkor kitiltják a forgalombol...

tényleg így van? Vagy van más jogi következménye is, ha nem íratok át egy autót a nevemre... milyen más módon lehetne az autót végleg kivonatni a forgalomból, anélkül, hogy bontóba vinné a jelenlegi tulaj?

Gabucika # 2011.04.04. 19:56

Szia Kvalter!

A legjobb ha a tulaj vonatja ki a forgalomból az autót véglegesen. Bemegy az okmányirodába és kér egy GÉPJÁRMŰ FORGALOMBÓL TÖRTÉNŐ VÉGLEGES KIVONÁSA BONTÁSI ÁTVÉTELI IGAZOLÁS BECSATOLÁSA NÉLKÜL nyomtatványt. 2300Ft-ot be kell fizetni csekken,leadni a rendszámot,törzskönyvet és a forgalmit. Ennyi.Te elhozhatod bontott alkatrésznek.Ha nem íratod át és megvan az adásvételi,akkor is az illetéket meg kell fizetned,mert a nevedre kerül.Az Apeh számládra. Beszéld meg a tulajjal,hogy ő vonassa ki vagy kérjél egy engedélyt tőle,hogy kivonathasd. A legegyszerűbb ha kinyomtatsz egy okmányirodás meghatalmazást azt kitölti a tulaj és te leszel meghatalmazva,hogy a xy rendszámú autó ügyében eljárj.Aláírjátok plusz két tanú az fontos,mert nem fogadják el másképp. Még annyit,ha a bontási becsatolás nélkül kéred,még egyszer visszalehet helyezni a forgalomba az autót.
T.Gabucika

hóvirág2 # 2011.04.13. 12:42

Hát, azóta csekket is kaptam, meg levelezgetek, semmi reményem nincs, és úgy látszik, itt sincs aki ötletet adhatna...

Gabucika # 2011.04.14. 19:39

Szia hóvirág2!

Nem vagyok szakértő,de próbáld meg bebizonyítani,hogy az autó csak a válás után került végleg a tulajdonodba.Nincs ismerősöd az okmányba vagy a baráti körödbe? Akkor lenne tuti a dolog,ha az autót kivonták volna 2009 év végén a forgalomból,mert akkor a Mabisz különbözetet nem kellene megfizetni.Visszamenőleg egy év díját kell megfizetni,de ha kivonták akkor nem kell. Nekem is volt ilyen.A biztosító a törlési határozatot kérte,bemutattam és nem kellett fizetni. Tudom,hogy nagyon magas a különbözet,de próbálj még levelezni velük,ha nem megy,marad a részletfizetési kérelem.
Gabucika

hóvirág2 # 2011.04.20. 09:56

Köszi, Gabucika!
Szóval az okmányirodánál próbálkozzak, ne a biztosítóknál.

letsgo1487 # 2011.05.30. 17:02

Tisztelt Fórumozók!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, ha az okmányirodából kapok egy levelet, hogy átírás elmulasztása miatt adjam le a forgalmit azt bármelyik okmányirodában megtehetem vagy csak annál, amelyik kiküldte a határozatot? Köszönettel VL

Vanda555 # 2011.06.13. 13:30

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy van egy autó, amelyet eladtunk június 1-én, tehát az átírási kötelezettség 15 nap múlva jár le. Június 11.-én kaptunk egy levelet, hogy adó hátralék miatt az autót nem adhatjuk el június 7.-étől. Akkor ha estleg még az új tulaj nem iratta át, az utolsó napokra hagyva azt, nem is fogják az ő nevére bejegyezni?
Válaszukat előre is köszönöm.

Logi # 2011.06.23. 14:04

Sziasztok! Valaki kérem segítsen nekem. Vettem egy autót x.hó 1-én, innen számít a 15 napos átírási idő. A kérdé viszont, hogy a 15 napba beleszámít-e a vásárlás napja is? Röviden: meddig írathatom át: x.hó 15-ig, vagy x.hó 16-ig? Mielőbbi segítségeteket előre is köszönöm. Jövő hétre vagyok beidézve, és nem hiszem, hogy esetleg 1 nap csúszás miatt ilyen palávert vernének.

Catrine # 2011.07.13. 18:26

Szep jo estet Mindenkinek!
Tanacsot szeretnek kerni szemelygepkocsi atiras ugyeben.
2006-ban vettunk egy autot, amt a bankhitel es egyeb anyagi okok miatt nem irattunk at. Az elado neven volt a hitel, amit mi az o neven szepen kifizettunk az en bankszamlamrol. Kozben kulfoldre koltoztunk, az auto pedig otthon maradt.
Most azonban szeretnenk vegre kihozni es atiratni, de az eladot nem tudjuk elovadaszni sehonnan.
Kerdeseim :

  • At tudjuk-e iratni nelkule is az adas-veteli szerzodessel az autot vagy o is kell hozza szemelyesen ?
  • Milyen buntetesre szamithatunk?

A biztositast is az o neven fizettuk, mindig pontosan. Csekkek megvannak, csalad otthon feladta.
Minden eloirasnak eleget tettunk, vizsgaztatas, sulyado, stb. Szoval csak az atiras hianyzik.

Nagyon szepen kerem, aki tud jo tanaccsal segitsen, mert augusztusban szeretnenk kihozni a kocsit.

Koszonettel udvozlok Mindenkit!
Catrine

guba # 2011.07.13. 18:30

Át tudjátok íratni,ha van írásbeli szerződésetek,a mulasztás miatt bírságra lehet számítani.

ases # 2011.07.18. 14:54

Kedves fórumozók

A videó önmagáért beszél....

http://www.rtlklub.hu/…video/134151

Aki régebben segített annak nagyon köszönöm......de az adás-vételi szerződés sajnos semmit se ér hiszen ha a nevemen marad az autó a bm nyilvántartás szerint akkor nekem kell fizetni....

sztellina # 2011.08.01. 13:40

Valaki segítsen, teljesen el vagyok keseredve...

A párommal 1 éve vettünk egy használt autót. Azóta sem átíratva, sem biztosítás fizetve és már ki is vonták a forgalomból. Természetesen én csak az átírás elmulasztásáról tudtam, mindig megígérte, hogy elintézzük, mert én a havi 40.000-es GYES-emből nem tudom megoldani... Pár napja leléptem a gyerekkel, az autót nem adja oda, nekem nem is kell, de nem akarom, hogy engem csukjanak le az ő hülyesége miatt. Az sem megoldás, ha leműszakiztatom az autót, átíratom, aztán eladom, többet fizetnék, mint amennyit az autó ér. Valaki segítsen, teljesen kétségbe vagyok esve. Tudom, hogy hülyeség volt ebbe belemenni, de amikor vettük nem voltak nála a papírjai, most már tudom, hogy nem véletlenül... De most már kár ezen rágódni, valahogy meg kell szabadulnom az autótól. Olyan megoldás nincs, hogy átíratom, befizetem a büntetést aztán leadom egy bontóban? Persze fogalmam sincs, hogy miből fogom kifizetni, de valahogy muszáj lesz. Nem értek hozzá, csak egy ötlet, már megbolondulok, egyszerűen nem tudom mit csináljak, valaki könyörgöm segítsen :((((((
Előre is köszi.

guba # 2011.08.01. 16:51

Ha attól félsz, hogy le ne csukjanak, akkor megnyugodhatsz, ezért nem fognak. Egyébként azzal, hogy hatóságilag kivonták a forgalomból, ilyen értelemben nyugvópontra került az ügy, ameddig nincs rendezve az átírás és a biztosítás ezzel közlekedni senki nem fog.

sztellina # 2011.08.01. 20:02

Épp ez az, hogy a "kedves" volt párom azóta is ezzel közlekedik, és ha rajta múlik akkor még 5 év múlva is... Ezért akarok minél előbb megszabadulni tőle, persze tudom, hogy előtte át kell íratnom + biztosítás, inkább bele sem gondolok miből fogom ezeket kifizetni a büntetéssel együtt, és még ha utána el is adom akkor is bőven mínuszban leszek...
Mennyi büntetésre lehet számítani átírás elmulasztás miatt 1 év után? Illetve milyen egyéb költségek vannak?
Előre is köszönöm, addig megpróbálok lottózni... :)

ati2 # 2011.08.16. 21:51

Segítséget szeretnék kérni!Adva van egy budapesti cég aki 2003-ban eladott egy toyotát egy magánszemélynek. Az új gazda nem íratta át és nem adott le adásvételit sem.2010-ben a budapesti cégen keresni kezdték a súlyadót,erre a cég leadta a 2003-as adásvételit.Megtalálták a vevőt aki be is fizetett bírságot illetéket stb. A nevére nem veheti,mert le van járva a műszaki így nem írhatják át.Viszont eladná nekem.Állítólag az okmányiroda szerint,hiába van adás vételim,eredetvizsgám és műszaki vizsgám addig nem írhatják át a nevemre amíg a 2003-as céges adásvételit nem adom le,amit az én eladóm már vagy nem talál hiszen ő nem adta le.A birtokomban van egy ideiglenes kivonásról szóló okmány 1 éve állították ki az én eladóm számára.Az indoklásában az szerepel,hogy a cég által leadott 2003-as adás vételi alapján találták meg az én eladómat.Ez a példány az okmányirodában van.Ha az én eladómnak a példány nem kerül elő, akkor én tényleg nem tudom a nevemre venni? Előre is köszönöm:Ati2

Syrakusa # 2011.08.17. 05:03

Sziasztok!
Segítséget kérnék olyan ügyben,h 2011.08.16/tegnap/ vettem egy autót,ugye akkor az átíratási kötelezetségemnek 2011.08.31.-ig eleget kell tennem.De ha ezt anyagilag nem tudom megoldani az okmányirodánál az átirási illetékre kérhetek fizetési halasztást vagy részletfizetést(két részletben)vagy esetleg vmi átírási halasztást(pl. 1 hónapra).Segítségeteket előre is köszönöm!

Zoli76 # 2011.08.29. 15:04

Szép napot!
Volna egy elég izgalmas kérdésem. Lett véve egy utánfutó amin nem volt műszaki .Műszaki eredet vizsga meg lett csináltatva . De miután átírásra került a só kiderült olyan dolog , hogy a futó ki lett vonva a forgalomból adótartozás miatt. ilyenkor mi a teendő?

végrehajtó1 # 2011.08.29. 16:56

Kérj becsértéket rá és vedd meg árverésen kivül.

Zotya38 # 2011.09.14. 05:12

Sziasztok. Van egy ojan problémám vetünk egy autot juliusban de ahogy megvetük elmentünk külföldre igy nem használtuk és nem iratuk át most szeretnénk eladni mi a tehendö, lesz-e büntetés?

Rexor # 2011.09.14. 07:46

Kedves Zotya,

Anélkül, hogy nem iratjátok át úgysem tudjátok eladni az autót így a kérdés meglehetősen költői...