Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szomszédommal közös telken fekvő ingatlant vásároltunk(1980-ban),amit felújítottunk és lakásként használunk.Ingatlanunk vízellátását is a Vízmű zrt.-vel kötött szerződéssel megoldottuk.Egy vízórahely lett kiépítve, a szomszédnál a befolyó vízmennyiséget külön vízórával mértük, minek alapján fizettük közösen a fogyasztott mennyiséget!Szomszédunk ingatlanát eladta (2008-ban) és az új "lakó" (tulajdon jog tisztázatlan)beköltözése után az ingatlant és a telket szabályosan elosztottuk, leválasztottuk.Jelen szomszédom, nehéz szociális helyzetére hivatkozva, alig vagy egyáltalán nem fizet vízdíjat.A vízdíj adósságát már többször kértem, amiből néha 1000Ft-ot fizetgetett.Jelen helyzetemben nekem is probléma a kifizetések eszközlése, és szomszédom még az idei vízdíjból egy fillért se törlesztett.Sajnálom és megértem helyzetét,
de nem vagyok olyan helyzetben, hogy az általa elhasznált vizet is fizetni tudjam.Szeretném kérdezni, mit tehetek? (2 kiskorú gyermeke van és egy élettársa akivel él.)
Víz szolgalom...???
Azért - ha a szolgáló telek birtokosa tagadja - az elbirtoklás ténye bizonyításra szorul.
KBS-nek igaza van!
Mindegy, hog milyen szolgalmi jogról van szó, elbirtokolható.
Elnézést, az első mondat is kérdés lett volna, csak a FREUD....:):):D:D
Valóban ilyen egyszerű, mert akkor nem értem az ügyvédet.:S:S:S
Akkor, amennyiben nincs meg semmilyen irat. Akkor is lehet hivatkozni arra, hogy több, mint 10 éve fennáll a jelenlegi állapot!
Azaz az Adáavételi Szerződésben rögzítjük, hogy;
"A Vevő az ingatlant, ismert és megtekintetben vásárolja meg.
Szerződő feleknek tudomásuk van arról, hogy az ingatlan vízellátása a szomszédos XY/1 helyrajzi számú telken keresztűl történik 1962 óta, de ennek a szolgalomnak a bejegyzése a Fővárosi Kerületek Földhivatalánál elmaradt."
Ennyi?
Ugyanaz. Nincs különbség az egyes szolgalmak elbirtoklása között.
Egy 5 hektáros ingatlant megosztottak, és egy kisebb 1385nm-es ingatlan is kialakításra került. Ennek a kisebb ingatlannak a tulajdonosa 850/1385 részben az eredeti nagytelek tulajdonosa maradt, míg az 535/1385 rész tulajdonosa egy Vendéglátóipari cég lett.
A vízellátás 1962 óta az eredeti 5 hektáros telken keresztűl valósul meg, mind a mai napig. A korábbi vendéglő, majd pizzéria és diszkó vízellátása is így valósult meg. A szolgalmi jog nem került bejegyzésre az eltelt fél évszázadban.
Egy ügyvéd azt mondta, hogy a tulajdonostárs -aki a nagy földterület tulajdonosa is egyszemélyben-, bármikor megszüntetheti a vízellátást, ha nincs meg az 1962-es megállapodás.
Azzal érveltem, hogy a vízszolgalom több mint 10 éve él, ezért egyszerűen nem zárhatja el senki, a vízátvezetés bizonyíthatóan, már az 1962-es évet megelőzően is létezett.
Átjárási szolgalmat 10 év után lehet elbirtokolni és bejegyeztetni, de mi a helyzet a vízszolgalmi joggal, ha nincsenek meg az eredeti megállapodást rögzítő iratok?
Sürgős, mert nem értem. Köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02