Talán az ajándék visszakövetelése...
Lakhatás megoldása
„a nevemen csak a határozott idejű haszonélvezeti jog maradt, aminek a visszaállítása most van folyamatban.”
Mit jelent az, hogy folyamatban van a visszaállítása? Ha lejárt a határozott idő, nincs mit visszaállítani.
Akkor a tulajdonos bármikor megszüntetheti az immár jogcím nélküli használatot.
„És a határozott idő lejárt?”
Igen.
„határozott idejű haszonélvezeti jog maradt”
És a határozott idő lejárt?
Nyugdíjas vagyok, 20 éve élek életvitelszerűen egy ingatlanban, amit a férjemmel közösen vásároltunk. Az ingatlannal együtt mindent mi vettünk (bútor, berendezés), illetve mi újítottuk fel.
A ház először az én nevemen volt, majd az unokám nevére írattam át, a nevemen csak a határozott idejű haszonélvezeti jog maradt, aminek a visszaállítása most van folyamatban.
Lányomat és unokámat 10 éve nem láttam, soha nem éltek itt, nem voltak bejelentkezve. A tudtomon kívül költöztek külföldre, nem kerestek, nem tartottuk a kapcsolatot.
Pár hónapja költöztek haza hozzám, de pénzük, sőt ruhájuk sem nagyon volt, azóta is én tartom el őket.
A lányom most "kilakoltatással" fenyeget, árulja az unokám nevén lévő ingatlant. Vitáink sajnos már tettlegességig is fajultak. A házat elkezdték átrendezni, az általam vásárolt bútorokat, személyes tárgyakat részben eltulajdonították.
Kérem tanácsukat, véleményüket, milyen lehetőségeim vannak a helyzet rendezésére.
Az egy dolog, hogy a "lakcímkártyája oda szól", de tulajdonos az ingatlanban vagy milyen jogcímen tartózkodik ott jogilag?
Egyébként a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 4:196. § szerint tartásra jogosult rokonától - elsősorban fel-, illetve lemenőitől - az, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani. Ezzel nyugodtan vissza lehet "fenyegetni", hogy akkor nagymama pedig tartásdíjat fog követelni.
Vagy pedig, ha szociális otthonba kerülne, megteszi az otthon, a járási hivatal jóváhagyásával... Illetve lehet fordulni a járási hivatalhoz is, ugyanis a jogosult nevében - jogai védelmében - az is perelhet.
Tisztelt Fórumozók!
Nagymamám a kisebbik lányával és annak családjával él. A ház a lánya és a veje nevén van. Azzal fenyegetik a nagyit, hogy kirakják, nem lakhat ott. A lakcímkártyája oda szól egyébként.
Kérdés, megtehetik-e, hogy kiköltöztetni, elküldik onnan? Félhet-e attól, hogy mennie kell?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02