Élettársi kapcsolatból kilépve mire számíthat?


Zsuzsanna69 # 2021.06.09. 11:13

Tisztelt Fórumozók!
Egy barátnőm kért meg, hogy próbáljak itt segítséget kérni a nevében.
10 éve van együtt élettársával, ebből a kapcsolatból született egy gyermek, aki nemsokára már 9 éves lesz.
A ház ahol hármasban együtt laknak az élettársa nevén van. Hivatalosan egyikőjüknek sincs bejelentett munkahelye.
Annyira megromlott a kapcsolatuk, hogy a férfi megkérte a barátnőmet, hogy gyermekével együtt költözzenek el. Viszont ehhez semmilyen anyagi támogatást nem kíván nyújtani, legfeljebb valamennyi tartásdíjat a gyermek után.
Kérdése az lenne, hogy tarthat-e igényt valamilyen kompenzációra, tehát akár egy lakásvásárláshoz vagy albérlethez valami hozzájárulást.
Köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2021.06.09. 12:32

Zsuzsanna69,

Lehetséges.

Ennyiből körülbelül ennyit lehet mondani. Nem az számít, mi kinek a nevén van, hanem hogy ki milyen (tényleges, saját) vagyonnal indította az élettársi kapcsolatot, azalatt milyen jövedelmeket szerzett, mire hogyan költötték. Ezt nem lehet könnyen kiszámolni.

Ha az segít : az együttélés alatt az élettársak - a házastársakkal ellentétben - önálló vagyonszerzők, a kapcsolat végén az élettársi közös vagyon főszabály szerint ennek arányában kell megosztani. Nem élettársi közös vagyon az, ami már a kapcsolat előtt is megvolt, vagy a fél örökölte vagy ajándékba kapta. Ha közösen költöttek az egyik fél különtulajdonára (pl. egy 1/1 ingatlanra), akkor azzal összefüggésben a másik félnek megtérítési igénye lehet.

És ha van gyerek, főleg ha közös, akkor az aztán végképp elbonyolítja a helyzetet.

Jó családjogi ügyvédre lesz szüksége.

Zsuzsanna69 # 2021.06.09. 12:44

Kedves drbjozsef!
Köszönöm válaszát. Amennyit tudok, hogy a ház amiben most is élnek, az a férfi tulajdona, már akkor is az volt, amikor összeköltöztek. Gondolom ez akkor az övé marad. Egy autót vettek pár éve, de azt is a férfi nevére vették. A gyermek közös. Az egészet az nehezíti még, hogy egyiknek sincs bejelentett munkaviszonya. A férfi autószerelő, a családi házuk alsó részében alakított ki műhelyt, ott dolgozik...ezek szerint nem bejelentve. A barátnőm szeretett volna legalább fél állásban elhelyezkedni, azonban a gyerek miatt nem tudott, mert a férfi nem vállalta a gyerek felügyeletét, óvodából-iskolából való elhozatalát stb. A gyerek most is magántanuló. Így amennyire tudott otthonról dolgozott, viszont ő sem bejelentve.

drbjozsef # 2021.06.09. 12:50

Zsuzsanna69,

Pech. Vagy inkább sz*pás.

Bizonyítani nehéz lesz, pereskedhetnek, ha nem tudnak megegyezni, ami nem tart rövid ideig, és jó sokba fog kerülni. Mindkettejüknek.

De ezek szerint legfeljebb ha a házra költöttek, abból járhat neki vissza, más nagyon nem. Meg gyerektartás, ha ő költözik el a gyerekkel.

Sok jóra nem számíthat... :(

drbjozsef # 2021.06.10. 04:01

Zsuzsanna69,

Egyébként a háztartásban végzett munka főszabály szerint beleszámít a vagyon elosztásába. A gyerek nevelése főleg az.

Próbáljanak megegyezni. Egy per így, hogy a férfi feketén dolgozik, neki se lenne túlságosan előnyös...