Jó napot. 2 éve nem halad édesanyám ügye. Meghalt a férje, van az elhunytnak 2 fia Németországban. Akik szóban és írásban lemondtak az örökségről, viszont az egyik nem ment be a konzulátusra leadni a nyilatkozatot. A közjegyző nem csinál semmit, azt mondja tehetetlen. Mit tehenék hogy haladjon az ügy????
Hagyaték eljárás
tibiike,
Mit szeretnél?
Hogy lezáruljon az ügy mindegy hogy hogyan?
Mond meg a közjegyzőnek, hogy bár a Hetv.44.§(3) szerint meghosszabbíthatja a határidőt, és annak nincs is korlátja, most már tartson tárgyalást, mert a "lehetőleg 2 hónapon belül"-t ilyenkor ésszerű ideig illik csak meghosszabbítani, és két év már nem az.
Tűzze ki a tárgyalást, idézze a gyereket rá, ha nem jön el, úgy kell neki.
Igaz, ilyen esetben a törvényes öröklés rendje fog életbe lépni, és nem édesanyád örököl.
Hogy leadja a nyilatkozatot a konzulátuson végre?
Hát erre sajnos nem kényszerítheted. Kiutazol, kézen fogod, bementek, megköszönöd, hazajössz. Vagy legalábbis szépen kéred, hogy intézze el.
Ok, de meddig várjak??? Mi lesz ha soha nem megy be a konzulátusra??
Üdv Mindenkinek.
A nevelő apám örökölt egy ingatlant, tartozásokkal együtt, én vettem át, mivel idősotthonban lakik, kb fél éve kizáró gondnokság alatt áll. (én vagyok a gondnoka). Iszonyat sok pénzt levontak a nyugdíjából, hiába fellebeztünk, végül elérverezték az ingatlant is.
Most a MOKK küldött 2016-os gáztartozásokat kb 150e ft összegben. Az ingatlant én vettem át közjegyzői leltárral, amiben ez egyáltalán nem szerepelt. A fő kérdésem, hogy ez a leltár akkor mire jó, ha utólag bárki jelentkezhet valami tartozással? Köszönöm szépen előre is.
Nem jó a kérdés.
Csak az örökség erejéig feleltek a tartozásokért.
Ha az örökség ára nem fedezte a tartozásokat akkor további kötelezettségetek nincs.
Egyáltalán mi a fenének kellett elfogadni az örökséget ha több a tartozás mint az örökség értéke.
Azért fogatuk el, mert a közjegyzői leltár alapján még így is maradt volna, gondolom, hogy ez evidens. Bocsánat, de nem ez volt a kérdés, hanem a közjegyzői leltár értelme.
Mint mondottam az örökség erejéig feleltek az elhunyt tartozásaiért.
Amig van az elhunytnak adóssága és telik az örökségből addig persze hogy megpróbálják behajtani.
Ha most kiderül hogy kapott kölcsön 4 milliót és nem fizette vissza,a hitelező póthagyatéki eljárást indit és benyujtja igényét az örökségből megmaradt 4.100.000 ft-ra.
Ezt pontosan tudom, hogy csak az örökség erejéig terjedhet, bár ez sem igaz. A törvény szerint igen, de valójában nem.
A levonások 2 évig zajlottak, áron alul elárverezték.
De nyilván nem volt teljesen érthető a kérdésem, miszerint a hagyatéki leltárban nem szereplő tartozást, nyilván nem vettem át, normál logika szerint a leltár alapján döntöm el az örökség elfogadását, vagy elutasítását.
Próbáltam ennek utána nézni, de csak a jegyzői menetet írja le. Megköszönném, ha valaki olyan válaszolna, aki valóban tudja erre a választ.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02