Tisztelt fórum!
Tisztelt ügyvéd urak és hölgyek!
Egy olyan kérdésem lenne 2013.szeptemberében meghalt nagymamám testvére akivel nem tartottuk a kapcsolatot majdnem hogy nem is tudtam róla. Hárman voltak testvérek,a másik húgát ismertük de akiről szó lesz azt sajnos nem. Ö volt a másik húga. Talán valami régi családi vita vagy egyéb miatt de ez már soha nem fog kiderülni. A lényeg hogy nemrég,2023.áprilisban felkeresték nagybátyámat hogy örökölt a neki néhai anyukájának a testvérétől. Az én apukám aki nagybátyám testvére volt már 3éve meghalt. Nagybátyám mondta azoknak akik felkeresték(Family Tree) valami családfa kutatoknak hogy volt egy testvére és annak van két fia. Erre közölték akkor mi is örökösök vagyunk. Voltam nemrég egy Közjegyzőnél és rákérdeztem erre az ügyre, azt mondta mivel 2013.szeptemberében halt meg a nagymamám testvére mi ugye oldalági rokonok vagyunk így nem vagyunk örökösök mert volt valami ptk változás ami szerint most azok lennénk de azt 2014 vagy 2015.ben hozták be. Mivel ez a hagyaték 2013.szeptemberében volt így mi a testvéremmel abszolút nem jövünk számításban mint örökös csak nagybátyám.
Szeretném tudni akkor most mi is ebben az ügyben az igazság.
Előre is köszönöm hogy utána néznek és kielégítő válasz fognak adni!
Üdvözlettel Tom
Nagymamám testvére
tomtom
2023.06.21. 12:31
osztap
#
2023.06.22. 07:36
tomtom,
Ha jól értem, nagybátyád is és Te is az elhunyt testvérének leszármazói vagytok. Ha az elhunytnak nem volt végrendelete, túlélő házastársa vagy leszármazója, akkor nektek kéne örökölni. Valami félreértés lehetett a közjegyzőnél.
2014. március 15-én lépett hatályba az új Ptk., de a régi Ptk. szabályai ugyanezek voltak. Olvasgasd a 608. §-t:
https://njt.hu/…1959-4-00-00
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Címkék
adatvédelem
adózás
alapjogok
Alkotmánybíróság
alkotmányjog
bíróság
büntetés-végrehajtás