1/4 öröklés-másik örökös disszidens


dina08 # 2004.02.17. 10:53

Az alábbi örökösödési ügyben szeretnék segítséget kérni:
Keresztanyám miután megözvegyült, egyedül él abban a házban mely eredetileg férje és annak első felesége tulajdonában volt. Az első feleség halála után a tulajdonjog keresztapámra és annak fiára szállt (aki egyébként '56 óta Amerikában él, egyszer sem jött haza) fele-fele arányban. Keresztapám végrendelet nélkül halt meg, így a tulajdonjog most a köv. képpen áll: Háromnegyed rész a fiú öröksége, negyed rész keresztanyámé. A tulajdoni lapon özvegyi jog szerepel. Kérdésem, hogy ha ezt a negyed részt végrendeletben keresztanyám rám hagyja, milyen jogaim vannak (hisz a háromnegyed a fiúé, ténylegesen sosem fog itt lakni, a kapcsolat sem aktív vele)? Csak haszonélvezeti jog? a végrendeletet érdemes közjegyzővel hitelesíttetni?
A választ előre is köszönöm!

the big cat # 2004.02.17. 16:59

Biztos vagy benne, hogy van tulajdonjoga a keresztanyádnak vagy csak özvegyi haszonélvezete van?

Az első feleség halála után nem örökölhetett a férj, ha volt leszármazó. talán a tulajdonjoga a házassági vagyonközösségből származik. Õ utána is leszármazó örököl, tehát az egész ingatlan a fiué, a keresztanyádnak szerintem nincs tulajdonjoga, hacsak ő is házassági vagyonközösség címén nem szerzett egy negyedrészt. ha igen a tulajdonjogi helyzet tényleg úgy áll ahogy mondod. a negyedrészt rád hagyhatja, de ha végrendelet hiányéba volna törvényes örökös, akkor a negyed fele kötelesrész lesz. Ha nincs akkor nincs. Tehát kapsz egy negyed (vagy nyolcadrész) tulajdonjogot, haszonélvezetet nem, mert az özvegyi haszonélvezetet nem lehet örökölni.

Az öröklés után osztatlan közös tulajdon jön létre, annak minden szabályaival. Ha a lakást használni akarod pl. akkor a nem használó tulajdonostársnak használati díjat kell fizetned.

dina08 # 2004.02.18. 06:55

Szia big cat,
köszi a választ. Megnéztem a tulajdoni lapon: sajnos lehet, hogy igazad van! A házat eredetileg a keresztapám vette, ezek szerint az első feleségnek házassági vagyonközösség miatt volt 1/2 része, amit ezek szerint a fiú kapott. Viszont a keresztanyámmal is 20 évig voltak házasok, közösen bővítették a házat..ez nem számít házassági vagyonközösségnek? Vagy végrendelet hiányában ilyenkor is automatikusan a fiú örökölt, keresztanyám csak haszonélvezetet kapott? A tul.lapon özvegyi jog szerepel...Hiába nem jött soha Mo-ra, nem is akar, így is a fiúé az egész ház? A keresztanyám semmiről nem végrendelkezhet? köszi előre is...

the big cat # 2004.02.20. 12:22

Hát a tulajdoni lap alapján úgy tűnik, hogy a ház tulajdonjogáról, ami neki nincs nem végrendelkezhet.

Azért utána kéne nézni, hogy nem szerzett-e házassági vagyonközösség címén a 20 év alatt tulajdonjogot.

Zoltán György # 2004.02.24. 02:39

Dina! Ha te ott laksz mondjuk 18 éve, a tulajdonos pedig nem tett az ingatlannal semmit, akkor ha a saját birtoklásodat véglegesnek tekintetted elvileg a tulajdon jogod bejegyeztetheted... vagy nem?
A közösen való bővítés szerintem közös vagyont is eredményez, de nem vagyok jogász.
Hivatkozz arra, hogy több, mint 15 éve, sajátodként, háborítatlanul birtoklod az ingatlant. Bár tudod, hogy más tulajdonában áll, önmagad birtoklását véglegesnek tekinted. Nem próbáltad megvásárolni (ez kizáró ok). Kérd a tulajdonjogod bejegyzését.

the big cat # 2004.02.24. 03:25

Mivel az ingatlanon haszonélvezet van, ezért az ingatlant semmiképpen sem birtokolhatja a tulajdonos. Az elbirtoklást bizonyítani kell, nem elég egy sima kijelentés.

Zoltán György # 2004.02.24. 04:26

Ha a haszonélvező beleegyezésével és tudtával birtokolta? Ráadásul gondozza és ápolja? Van jelentősége, hogy a birtokos joga honnan ered, ha nem büncselekményből származik?

Zoltán György # 2004.02.24. 04:26

Ha a haszonélvező beleegyezésével és tudtával birtokolta? Ráadásul gondozza és ápolja? Van jelentősége, hogy a birtokos joga honnan ered, ha nem büncselekményből származik?

dina08 # 2004.02.24. 07:12

Sziasztok, lehet, hogy van egy kis félreértés. Én nem ott lakom, hanem a keresztanyám szeretné rám hagyni a házat, de úgy néz ki, hogy csak haszonélvezete van, tulajdonjoga nincs. A házat keresztapám házasságuk előtt vette, de 20 év alatt közösen költöttek rá. Ezt kéne megtudni, hogy ez elég-e a tulajdonjoghoz? Jól értem, kérhetné, hogy ilyen indokkal jegyezzék be a tulajdonjogát, noha a férje már nem él? Ha a mostohafiú 56 óta nem jött ide, amerikai áll.polgár, akkor is ugyanúgy övé a ház, csak mert az apja nem végrendelkezett? Semmit nem tehetek?

Zoltán György # 2004.02.24. 21:33

TE érted félre! Haszonélvezeti jogot nem lehet örökölni. A ház tulajdonjogát a keresztapád elhunytával megkapta.(PONT)
Az egyetlen lehetőséged, hogy elbirtoklásra hivatkozol. Csak TE! Haszonélvezőnek birtokjoga van, igy ez fogalmilag is kizárt! Viszont, ha te a haszonélvező tudtával és beleegyezésével birtokoltad az ingatlant, akkor a tulajdonjogot megszerezheted.
Egyébként semmi közöd a házhoz, ha jól értem.

Ehhez kapcsolódó kérdésem, ha a haszonélvező lemond a haszonélvezeti jogáról, és háborítatlanul birtokolja tovább az ingatlant 15 évig, Õ is elbirtokolhat?

Zoltán György # 2004.02.24. 21:34

Kersd meg a mostohafiút, hogy adja neked!

igen? # 2004.02.25. 08:21

Kedves Zoltán György!
Válasz a kérdésedre: igen.
Az elbirtokló akár tudatában is lehet annak, hogy a másét birtokolja, a lényeg a szándékban keresendő. Abban, hogy a birtoklást véglegesnek tekintse. Így az is lehetséges, hogy jogcímes birtoklás utáni, jogcím nélküli birtoklás is elbirtokláshoz vezessen.

the big cat # 2004.02.25. 08:40

Kizárólag jogcím nélküli birtoklás vezethet elbirtokláshoz, jogcímes birtoklás nem, hiszen ott van egy létező jogviszony, aminek lezárultával a birtoklás joga megszűnik.

Ha valaki szivességi lakáshasználóként a tuljadonos, haszonélvező belegeyezésével lakik ott, az nem vezet elbirtokláshoz, hiszen a szivességi lakáshasználati jog fenntartása a használatba adó részéről jogainak folyamatos gyakorlását jelenti.