A feleségemmel, már 3 éve elváltunk, azóta ő tavaly újra férjhez ment. Közös kislányunk, aki most 6 éves közös szülői felügyeletünk mellett az anyukájánál került elhelyezésre, vele él egy háztartásban.
Az anya megbetegedett, előre láthatólag nagyon rövid időn belül meghal. Nagyon sajnálatos ez így, de szeretném tudni, hogy ebben az esetben mi az én teendőm, illetve jogom, azzal kapcsolatban, hogy a kislányom hozzám kerüljön, és én nevelhessem fel.
Bonyolítja a helyzetet az, hogy az előttem lévő házasságából már két nagyobb gyermeke is született. Együttélésünk alatt kiváló szeretetteljes kapcsolat alakult ki velük is, mely még mindig fennáll.
Mennyire kötött dolog az, hogy a gyerekeket ne szakítsuk el a testvéreitől?
Lehetséges e az, hogy mindhármat én neveljem fel, amennyiben a két nagyobb gyermek édesapja ehhez hozzájárul?
Jogot formálhat-e a gyermekek nevelésére a jelenlegi, harmadik férj, akivel közös gyermekük nem született?
Gyermekelhelyezés, ha meghal az egyik szülő...
A közös gyerek hozzád fog kerülni. A testvérei is megoldható, hogy hozzád kerüljenek, ha az apjuk hozzájárul, ez ügyben egyeztess a gyámhatósággal.
Köszönöm a választ.. még az lenne a kérdésem, hogy amennyiben a volt feleségem úgy végrendelkezik, hogy a gyermekek nevelését illetve gyámságát a harmadik, jelenlegi férjére bízza... abban az esetben ez mennyire bírálhatja felül a helyzetet?
Semennyire. Gyámot rendelni csak akkor lehet, ha nincs élő szülő.
Köszönöm a választ!
(Egészen pontosan, ha 93. a kiskorú nem áll szülői felügyelet alatt. Nem teljesen ugyanaz. :) )
Jóvanna. Egyszerűsítettem.
Sajnos bármelyik nap bekövetkezhet a kislányom édesanyjának a halála... Így amikor tudomást szerzek róla, elhozhatom a kislányomat magamhoz? Hiszen a kislányunk kettőnk közös felügyelete alatt van, az anya halála esetén feltételezem automatikusan én vagyok a gondozásra jogosult. Így a jelenlegi férjnek elvileg - gondolom én - jogilag semmi köze, nincs a gyermekemhez.
El. De a gyámhatóságnak is haladéktalanul jelezd.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Eltelt egy kis idő...
A gyámhivatal hozott egy ideiglenes határozatot, mely szerint a kislányom a volt sógoroméknál kerül elhelyezésre ?!?!
A két testvére szintén náluk lett elhelyezve, bár ezt fellebbezni senki nem fogja, nem is baj, jó helyen vannak náluk.
Kérdésem, az hogy a határozat miért utal arra, hogy az anya halálával az apa szülői felügyeleti joga feléledt, mikor a bírósági végzés alapján a gyermekünket közös szülői felügyelet alatt neveltük az anyánál elhelyezve.
Ennek alapján nekem élő felügyeleti jogom volt, illetve nem értem hogy ezt a jogot miért kell "megversenyeztetni " más a gyermeket nevelni szándékozó hozzátartozókkal?
A másik kérdésem arra vonatkozik, hogy mivel a határozat indoklása teli van téves adatokkal, és teljesen szubjektív és egy esetben rosszindulatú feltételezésekkel...kérhetem-e elfogultságra hivatkozva hogy más személy foglalkozzon az ügyemmel? Az ügyintéző hölgy, és a volt feleségem baráti viszonyban voltak, és ez amikor még a volt feleségem élt, és a gyámügyre kellett mennem, mivel nem biztosította nekem a láthatást, már akkor el bagatelizálta a panaszomat, és többször is lekezelően és ellenszenvesen viselkedett velem szemben.
Ha nem fogadod el a határozatot, akkor fellebbezz ellene. Ha viszont elfogadod, akkor ne érzékenykedj.
Természetesen fellebbezek, azt hiszen nem utaltam semmiben arra hogy ne tenném. A kérdéseim nem erre vonatkoztak. Köszönöm a választ.
Ha a nevelési alkalmasságod ellen nem szólnak súlyos érvek, mindenképpen fellebbezz a határozat ellen.
A Gyvt., és a különböző gyermekjogi egyezmények egyik fő alapelve - amihez a gyh-nak tartania kell magát -, a gyermek saját, vér szerinti családjában való nevelkedésének a joga, azaz, a szüleitől megfelelő indok nélkül nem szakítható el.
A harmadik személynél történő gyermekelhelyezés csupán másodlagos megoldás, nem úgy szól a törvény, hogy a gyermek érdekében, a kedvezőbb fejlődését biztosító személynél helyezhető el, hanem a törvény a gyermek érdekének kifejezett veszélyeztetettsége esetén ad csak lehetőséget arra, hogy az őt nevelni kívánó és nevelésére alkalmas szülőjétől elszakítsák.
A gyámhivatal leírt tévedéseivel (soha nem szünetelő szülői felügyelet feléledése, stb.) ne törődj, a körültekintéssel – általában – nem sokat fáradnak. Elfogultságra hivatkozni - tapasztalatom szerint - fölösleges.
„A gyámhivatal leírt tévedéseivel (soha nem szünetelő szülői felügyelet feléledése, stb.) ne törődj”
Természetesen nem úgy értettem, hogy a fellebbezésedben ne térj ki minden tévedésükre (sőt! uis sokszor a II. fokon dolgozó ügyintéző sem sokkal alaposabb és okosabb a felülbíráltnál). Egyszerűen fölösleges rajtuk rágódni, és többnyire nem elfogultság miatt mondanak/írnak marhaságokat, egyszerűen csak a lustaság, az alacsony szakmai színvonal az ok. Aki beadványokkal bombázza őket az soha nem lehet számukra szimpatikus, pláne, ha még fellebbezget is.
Az eljárásban jó, ha magad figyeled a határidők betartását, és amint lejárt az ügyintézési határidejük, azonnal nyaggatod őket az eredményért, különben előfordulhat, hogy a gyereked felnő a döntésig.
Köszönöm a választ.
Úgy néz ki hogy az elfogultság kérdése is magától megoldódott, mivel én egy másik városban lakom, így a lakóhelyem szerinti gyámhivatalnak kell felülvizsgálnia a határozatot.
Szép estét!
Pont a lentiekhez hasonló kérésem lenne.
Volt élettársammal 2 évig neveltük a közös kislányunkat. 2 éves korától egyedül neveltem 5 éves koráig. Majd férjhez mentem és nagyon messzire költöztem.4 éve él a lányom teljes családban (vannak végre nagyszülei, "apja", unokatestvér), jó anyagi körülmények között. Az édesapja városában az apján kívül nincsenek rokonai. Az apja műszakban dolgozik, nehéz anyagi körülmények között él.Havonta, 2 havonta látja a lányát egy-egy hétvégére, nyáron 2 hétre. A lányom nemigen ragaszkodik hozzá....amióta emlékei vannak, a nevelőapját ismeri, szereti és az anyósomékat.
Haláleset fordult elő a környezetemben. Felvetődött a kérdés bennem, ha ne adja az ég, velem történik valami, a lányom 9 évesen visszakerülne az édesapjához??? Nem rossz ember ő, csak .....lehet, hogy magától is lemondana akkor a gyermek teljes felügyeletéről, de, nyugodtabb lennék, ha tudnám, hogy esetleg van olyan tényező, amit ilyenkor a bíróság vizsgál. A férjemnek nincsen saját gyermeke. Elvehetik tőle azért, mert nem a vér szerinti édesapja?
Mikortól van beleszólása a gyermeknek a saját lakhatásáról? Már látogatóba sem nagyon szeret menni az apukájához, ő csak magával és az új barátnőjével foglalkozik.
Tudom, hogy fikció, de szeretném tudni, hogy mi lenne, ha....
Az apánál helyeznék el.
16 éves korától gyámhatósági engedéllyel.
Köszönöm.
Remek:(
Leteszem a cigit...
Kedves ObudaFan!
Ez felveti azt a kérdést, hogy mi a férjemmel közös vagyonnal, vállalkozással rendelkezünk. Halálom esetén a kislányom örököl utánam mindent, ami a férjem vállalkozásából indult???
A gyári munkás gyermekem apjából egy vállalkozás boldog fél tulajdonosa lenne? Vinné az autóm és mindent, amit a gyermekem örökölne?
Ez lehetetlen!!! Vagy mégis?
Kedves Márta71, gondolom, ismered a mesét:
„Elgondolkozott a leány, hogy őérte most itt vannak a háztűznézők, ő most férjhez megy, lesz majd neki egy kisfia, annak ő vesz egy kis ködmönt a vásárban, a kisfiú egyszer le talál szökni a pincébe, csak ott ugrál, csak ott ugrál a káposztáskő körül, a káposztáskő eldől, a kisfiút agyonüti, kire marad akkor a kis ködmön? Ezen a leány úgyannyira elkeseredett, hogy leült az ászokra, ott sírt.”
(Egyébként, a volt férj miért lenne tulajdonosa annak, amit a gyermeke örököl, és amely örökségre – a gyámhivatal mellett – ezek szerint még egy nevelőapa és egy egész család vigyáz majd árgus szemekkel a gyerkőc felnőtt koráig?)
Kedves Kaméleon!
Ha ismernéd a pontos történetet (exem)és a vállalkozás helyzetét, valószínűleg nem lenne irónikus a helyzet részedről sem.
Semmi szükség arra, hogy a nevemen lévő autót - amit a gyermekem megörököl és amit nyilván a férjem vett - a gyámhatóság "kezelje", vagy az exem használja.Továbbá arra végképp nem, hogy a gyámhatóság és bármilyen hivatal belenézzen a vállalkozás ügyeibe, ne adj Isten,beleszóljon.
Nem árgus szemmel figyelné a lányomat a jelenlegi férjem, hanem továbbra is ő tartaná el...de ez hosszú történet.(mivel gyerektartást sohasem kaptam, sőt...szinte mi pénzeljük az exem.
Az esetleges jogi csavarok miatt gondolom, hogy nem akkor kell kapkodni, ha baj van, hanem megelőzni a bajt. Én inkább felelősségteljesnek érzem a verzió előre gondolását, mintsem hagyjam a férjem bajban, ha baj van.
De majd elcsattogok egy ügyvédhez és pontról-pontra átnézzük a lehetőségeket. Bár talán egy házassági szerződés problémamegoldó lehet.
Köszönöm.
Sajnálom, hogy félreérted a dolgot. Az irónia - pláne bántó szándékkal - más. Szerintem. Azt valóban magad tudod eldönteni, hogy a saját élethelyzetedre – számodra – milyen megoldás (legalábbis tudata) lenne megnyugtató. Egy jó ügyvéd, jó időben, biztosan nem árt.
Márta71
Örökbefogadásra nem gondoltatok?
A közös vagyon rád eső részét - végrendelet hiányában - valóban a gyerek örökli. Ez azért kiskorú gyermek esetén sem azonos helyzet azzal, mint ha az apja örökölné.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02