Szandi, én egyszerűen nem értem a tényállást, és tartok tőle, hogy más sem. Sőt, az is valószínű, hogy Ön maga sem érti. Ilyen körülmények mellett nem lenne szabad egy viszonylag nagy értékű perbe ügyvéd nélkül bocsátkozni.
örökölt tulajdonrész ajándékozása
- 1
- 2
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!
Nagyon Tisztelt ügyvédúr!
Szandi03, vagyok és izgatottan várom a válaszát, kérem hogy egy pár sorban tájékoztason.21,én kérdeztem, csak már irtak utánam mások is igy én lemaradhattam?
Köszönöm.
- Elég.
- Kifejezetten nyilatkozni kell, hogy a haszonélvezetre nem tart igényt.
- Az különvagyon, teljes egészében a hagyatékba tartozik - de az özvegynek ezen is haszonélvezete lesz. Ha arról is le nem mond.
Tisztelt Fórumtagok!
Édesanyánk 2011. szeptemberében hunyt el. Édesapám a közös lakásukból már 7 éve elköltözött, de mivel édesanyám nem tudta volna kifizetni neki a lakás felét, nem váltak el. A kérdéseim a következők:
- Úgy tudom, hogy édesanyám részét a lakásban mi örököljük öcsémmel (1/4 és 1/4 arányban), 50 % édesapámé; valamint a haszonélvezeti jog 30 %-ban (a mi részünk után) is az övé lenne. Ha édesapám szeretné az Ő részét nekünk ajándékozni, azt egy ingatlan-ajándékozási szerződéssel érdemes most megtennie vagy elég a hagyatéki tárgyaláson (ami kb 2 hónap múlva lesz)?
- Az ajándékozási szerződésbe bele kell-e foglalni a haszonélvezeti jogot is, vagy mivel a tulajdonrészét nekünk adja, automatikusan lemond a haszonélvezeti jogáról is?
- Édesanyánk örökölt nagypapánk után egy családi házat 1/4 részben, és a hozzá tartozó kert 1/4 részét is. Édesapámnak jár ebből valami? Ha igen, azt külön ajándékozási szerződésbe kell foglalni, vagy elég egy szerződés, amiben felsoroljuk az ingatlanokat?
Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!
„Az adó a vételár és az illetékalap különbségének”
Itt nem ez az adólap. Az adóalap az illetékmentes ajándékozással szerzett ingatlan esetében az eladásból származó bevétel 75 százaléka, azzal, hogy más kiadás költségként nem vonható le a bevételből.
Ezt az alapot kell százalékosan csökkenti az időmúlással.
Az adó a vételár és az illetékalap különbségének 16%-a lenne, de ennek
- 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
- 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
- 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,
- 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,
- 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.
Köszönöm.
Lenne még valami: a hagyatéki tárgyaláson történő ajándékozás után, ha a ház 5 éven belül eladásra kerül, annak milyen adóvonzata lesz?
Kedves Ügyvédúr!
Érdeklődni szeretnék, hogy eltartási szerződést kötöttünk egy idős házaspárral.
Az eltartás alatt, ajándékba kaptunk 500.e.Ft-ot, mi nem kértük, maguktól adták. Most elhunyt az egyik fél a másikkal, a szerződés felbontásában bele egyeztünk, mert mivel ő ezt már tovább nem kivánja fenntartani. A lakásuk 1/2,-1/2,ed részére szólt a szerződés. a Túélő féltől az elszámolást kértük, semmi többet. ő ebbe nem akar bele menni, és a korábban az elhunyttal adott pénzösszeggel szeretne benünket félre tenni. Kérdésem az hogy ezt megteheti? a bíróság ilyen esetben hely ad a kérelmének?
A másik kérdésem az lenne hogy szavahihetőségemet,azzal szeretné befolyásolni, hogy korábban az internetes oldalon (iwiw ) található ismerkedési lapomon más névem tettem fel magamat, mint ahogyan hivnak. Én ezzel ugy érzem senkinek nem ártottam, és kárt sem okoztam, ugyanis nem ütközik jogi törvénybe. Kérdésem az lenne hogy az ajándékot ebben az esetben vissza kérheti.e, vagy csak annak a felét, mivel a másik fél már elhunyt, aki ez előtt kb. 3,éve volt. Ő nem kérte életében soha vissza. És mi az a várakozás?
Válaszát nagyon szépen köszönöm.
Rendezi.
Köszönöm!
Még egy kérdés: ha a hagyatéki eljárásban bejelentem, hogy odaajándékozom a részem (csak a részem, nem tartozás átvállalással), akkor kell külön ajándékozási szerződés majd, vagy a a közjegyző a hagyatéki végzésben ezt "rendezi".
A banknak nincs adóslistája, de ha csak az a kérdés, akkor igen: az örökös az öröksége erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. Ettől azzal, ha elajándékozza az örökrészét, nem szabadul.
Köszönöm a gyors választ!
Ezek szerint én a banki adóslistára mindenképp felkerülök, és amíg ki nincs fizetve, felelni fogok a "részemért"?
A hagyatéki eljárásban bejelented. De ha kölcsöntartozás átvállalása ellenében adod, akkor az nem ajándékozás. (Ezért illetéke is lesz.) Másrészt egy ilyen megállapodás a bankot nem kötelezi semmire, az, ha akar, továbbra is követelhet tőled is.
Tisztelt Szakértők!
Édesanyám elhunyt és utána fogom megörökölni a házuk 1/4-ét. A máik 1/4-ét testvérem, akivel évek óta nem vagyunk beszélő viszonyban. Édesapámnak szeretném a részem ajándékozni. Mi ennek a módja? A házon van jelzásloghitel (elidegenítési és terhelési tilalommal), amit ő szintén átvállalna. Banki hozzájárulást is kell kérni? Meg szokta a bank adni? Ha esetleg 5 éven elül eladja, milyen adóvonzata lesz rá ill. rám nézve? Vagy ha közben a hitel fizetéssel problémák lesznek, utólagosan én is felelni fogok érte?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Roli
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02