örökölt tulajdonrész ajándékozása

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.12. 10:49

Azt nemigen tudod elkerülni, csak ha figyelmetlen a hitelező.

Kisdi # 2011.12.12. 08:35

Neeeem....

Élettárs van, jól elvagyunk.

Egyszerűen, nem szeretném, ha az örökölt részre "átcsúszna" valami végrehajtás...

Tudom, tudom...veszélyes vizeken evezek:)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.12. 05:58

Egy esetleges válástól tartasz? Attól nem kell, az örökölt dolog különvagyon.

Kisdi # 2011.12.12. 05:31

Kedves Ügyvédurak !

Köszönöm a válaszokat, "megvilágosodtam" és "kbs" majdnem lényegre tapintásával a járható utat fogom választani:)

ObudaFan # 2011.12.11. 21:25

Illetékmentes. A gyámhatóságnak akkor lesz szerepe, ha később mégis értékesíteni kell az ingatlant, mert nélkülük nem fog menni, ha a tulajdonos kiskorú. Most, ebben az ügyletben nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.11. 19:52

Miért kellene gyám annak a gyereknek, akinek él a szüleje? (És nincs is megszüntetve a felügyeleti joga.)

A vagyonnal viszont valóban körülményes lesz rendelkezni.

Tényleg, mi értelme is lenne ennek a húzásnak? Ha adósságot szertél így elsumákolni, az nem fog menni.

Kisdi # 2011.12.11. 18:39

.

Kisdi # 2011.12.11. 13:50

Még annyit szeretnék kérdezni, hogy visszautasítom az öröklést, így két kiskorú (3 és 9 ) gyermekem örököl....

Itt lesz szerepe a gyámhatóságnak ?
Ez illetékmentes ?
Kit jelölnek ki gyámnak ?

ObudaFan # 2011.12.05. 21:57

Nincs mit.

Kisdi # 2011.12.05. 20:47

Köszönöm a választ !

ObudaFan # 2011.12.05. 20:00

A hagyatéki eljárás során az örökséget tudod visszautasítani. Ha nincs más gyermeked rajtuk kívül, és nincs olyan hagyatéki tárgy, amit nem szeretnél nekik adni, akkor ez egyenértékű azzal.

Kisdi # 2011.12.05. 18:21

Szép estét

Kérdésem az lenne, hogy édesapám után örökölt ingatlan rám eső részét odaajándékozhatom-e két kiskorú gyermekemnek? Mindezt a hagyatéki tárgyalás során szeretném megtenni, közjegyző előtt.

Köszönöm

ObudaFan # 2011.10.24. 20:58

nyuszko25

Lehetséges, bár elég szigorú formai követelmények mellett.

Dr.Attika # 2011.10.24. 19:26

Tisztelt Zsolt!
Ki adta ezt a nyilvánvalóan jogilag nem helyt álló tanácsot? A kölcsön közvetítője?

A váás - mint ahogy önis észlelte- nem megoldás.

peszton # 2011.10.24. 17:30

Tisztelt Ügyvédúr!
Én ingatlan fedezetű kölcsönt szeretnék felvenni.
De a bankok nem adnak mert a nejem bárlistás.
Azt a tanácsot adták hogy vájunk el a nejemel és a lakás -ból őrá jutó részt papiron vegyem meg .Igy kapnák kölcsönt.
Azt nem értem hogy ezért mér kell elválni,mért nem lehet csak simán a nevemre irni. a banknak nem mindegy?
Előre is köszönöm a válaszát
Üdvözlettel Zsolt!

nyuszko25 # 2011.10.24. 14:48

Tisztelt Ügyvédúr!Segítségét szeretném kérni.Férjem nagypapája még él.Anyósom lesz majd az örökös.De anyósom még most le szeretne mondani a ház öröklési jogáról a férjem javára.fel szeretnénk újítani,mielőtt beköltöznénk.De nem akarjuk hogy fálreértések legyenek.nehogy véletlen belefektessük a pénzünket a felújításba,anyósom meg még is csak igényt tartson majd a házra.Ezt szeretnénk elkerülni.Van e arra lehetőség hogy még ha él a nagypapa,anyósom(a lánya)lemondjon most a ház örökléséről?Csak a probléma az,hogy a nagypapa nem tud beszélni,egy agyi infarktus következtében a beszédközpontja sérült.Mindent megért,a mozgása rendben van,ért mindent.Csak nem tud beszélni.Az írással is gondjai vannak.Alá tudja írni a nevét,de a saját gondolatait nem tudja megfogalmazni.Lehetséges e így is hogy a dolog???Válaszát köszönöm

Szandi 03 # 2011.10.23. 09:11

Kedves Ügyvédúr!
Az ingatlan Debrecenbe található, (Csapó utca) tíz emeletes, 40,éves épület, 2.emeletén van. Eléggé zajos a környezet. Egy lelekott a falról a szomszéd által beázott, patétái mind cserére szorulnak. Nem egy nagy összegről van szó, az egész ingatlant 6.M.ra értékelte a szakértő.
Hogy mit és melyit, fog a biróság nekem megitélni, azt nem tudom.
Plusz még a perköltség.

ObudaFan # 2011.10.23. 08:34

Hát ezért nem ártott volna ügyvéddel beszélni, mielőtt döntéseket hozol. Persze, az is pénzbe kerül, de nem annyiba, amennyit buksz az egészen.

Szandi 03 # 2011.10.22. 20:37

Azért is egyeztem bele a szerződés felbontásába, és annak az idáig nyújtott tartás elszámolásába, mert hivatalosan csak 27000,Ft jövedelmet tudok igazolni.
És a biróság ezzel ugy is elutasított volna, mivel ez az összeg nagyyon kevés arra hogy ebből életjáradékot is fízessek.
Bíztos igy már ügyvédúr is megérti.

Szandi 03 # 2011.10.22. 20:25

Tisztelt Ügyvédúr!
A fiamról hogy miért kevertem bele, azt( adósság öröklése)részébe tettem fel a kérdésemet.
Kérem hogy ott válaszolja már meg legyen kedves.
Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.22. 16:52

Már hogyne szerepelne. Amit te ajándéknak nevezel, az egy kívülállónak, jogásznak inkább tűnik a tartás ellenértékének (pontosabban az ellenérték egy részének), mint ingyenes juttatásnak. Megjegyzem ezzel nem kellene vitatkoznod, mert az adott helyzetben ez a körülmény éppenséggel neked kedvez.

Azt pedig már a legeslegején mondta a kolléga, hogy az elhunyt eltartott megörökölt hagyatékát a nem örökös özvegy aligha tudja sikeresen visszakövetelni. Azt is mondtuk, hogy ha nem egyezel bele a felbontásba, akkor a bíróság nemigen fogja felbontani a szerződést, legfeljebb életjáradékivá alakítja. Ehhez képest azt mondod, hogy beleegyeztél.

Tulajdonképpen mire vagy még kíváncsi? (Én mondjuk arra, miért keverted bele a tényállásba a meghalt fiadat is?)

Szandi 03 # 2011.10.22. 14:38

Tartás ellenértéke egyik papiron sem szerepel.
Ilyen papirt soha nem csináltunk.
Az öröklési szerződés tartalmazza, hogy a megkötése előtt én már nyolc éve hogy eltartom öket.
Ezt a nyilatkozatott saját kezüleg is alá irták,mégpediglen ügyvéd elött, ezzel elismerték. Akkor most mit akar a másik fél?
A kapcsolatunk az elhunyt után romlott meg, mert hogy én követelöztem, ezt vallja a bírósági tárgyaláson saját maga.
Mit javasol Tisztelt ügyvédúr, mit irjak a bíróság felé? hogy magamat kivédjem.
A tanúi is részben igazolták, hogy eleget tettem a tartásnak. Mi kell még a biróságnak? Mivel bizonyitsam még? Hogy nem én miattam szünt meg a felperes további tartása.

Szandi 03 # 2011.10.22. 14:27

Tisztelt ügyvédúr!
Ha valaki elzárkozik az eltartójától, akkor csak is az ő hibájából tud megszünni a tartási kötelezettsége. Ez történt velem is. A felperes egyértelműen kijelentette hogy nem enged be a lakásába, a további tartásra nem tart igényt.
Ezt a bíróságon kijelentette.
Akkor én nem törhetek be hozzá.
Ilyen esetbe kinek a hibájából szünik meg a tartás?
Bíztosan ért engem ügyvédúr?

ObudaFan # 2011.10.22. 12:48

Pedig az a várakozás valóban meghiúsultnak látszik, leginkább az marad a kérdés, hogy kinek a hibájából. Ráadásul ebből a szövegből, amit ráírtak arra a papírra, nem is túl egyértelmű, hogy valóban ajándékozásról volt-e szó, hanem ez is a tartás ellenértéke volt, és így azzal is el kell számolni a tartási szerződés megszüntetésekor.

Szandi 03 # 2011.10.22. 11:43

Tisztelt ügyvédúr!
Ezt az egészet szóban jobban eltudnám mondani, mint itt leirva. Tehát arról van szó, hogy egy idős házaspárral, öröklési szerződést kötöttünk.
Közben, az egyik fél elhunyt.
Én becsatoltam a hagyatéki osztályra az elhunytal való szerződésemet az ingalanának,az 1/2, részét. Ezért a másik fél megharagudott rám. És megakadályozta az ő iránta való természetbeli eltartást. A lakásba már nem engedet be.
Birósághoz fordult, az ő részére való ingatlan 1/2,részének az öröklési szerződés felbontása iránt.
Én ugy gondoltam, hogyha, már ennyire megromlott a viszonyunk, akkor bele egyezem a felbontásba, az eddigi tartás megfizetése fejében.
Tehát számoljon el felém.
Korábban adtak ajándékba, még mind két örökhagyó, xx,ezer Ft-ot. A papira rá irták hogy ajándékba, a sok gondoskodádunk,Feléjek való törödésünk és szeretettünkért.
Amit most vissza akar kérni tölünk, és ezzel akar minket,az eltartásból kifizetni. Én ugy tudom hogy az ajándékot, nem lehet vissza követelni, egy az hogy az már nincs is meg.
A másik pedig hogy mi semmilyen büncselekményt nem követtünk el egyikük sérelmére sem.
A bíróságot meg a szavahihetőségemmel akarja befolyásolni, hogy én korábban az ( iwiw ismerkedési) oldalon más névvel jelenkeztem be, nem a sajátommal. Én ezzel senkinek nem ártottam, nem csaltam, oda mindenki azt ir amit akar.
Ezt a jog nem tiltja.
Az elhunyt után ideglenesen a hagyatékot átadta a kőzjegyző, de a felperes ezt is az ajéndék utáni összegben vissza szeretné venni. ( 500.ezer Ft ) Tízévig tartott ez a tartás. Ügyvédet sajnos az anyagiak miatt nem tudok fogadni, költségmentességet meg nem kaptam. A tanúi is részben, mind engem igazolnak, hogy igen is a tartást nyújtottam.
Az lenne a kérésem hogy az ajándékot, ilyen esetben vissza kérheti? Beszél itt, meghiúsulásról, meg várakozásról, de ezekről semmit bemutatni nem tud.
Tisztelt ügyvédúr, mire számithatók?
Remélem sikerült valahogy értelmesen leirnom a problémámat.
Válaszát előre is köszönöm.