Hogyan állapítják meg a gyermektartásdíjat? Van-e alsó határa? Ha nem váltunk el, de külön élünk, mennyit vagyok köteles fizetni (ha egyáltalán...)? Köszönöm a válaszokat!
Gyermektartás mértéke
Elvileg a jövedelem 15-25 százaléka gyerekenként, de maximum 50 százalék, akárhány gyerek van. Alsó határ nincs, mert a 15 százalék alá is mehetnek rendkivüli esetben, ezt nyilván meg kell indokolni, de azt is meg kell, hogy pl. a biróság miért állapit meg 15 vagy 20 százalékot. Köteles vagy fizetni, ha a gyermek részére Te vagy apaként bejegyezve.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Köszönöm a választ! :) Most azzal állt elö a feleségem, hogy a gyermektartás a nettó kereset 20%-a, VAGY MINIMUM 18000 Ft. Ezért kérdeztem, hogy van-e minimum összege a gyermektartásnak.
Kedves styx!
Amikor a bíróság megállapítja a gyermetartás %-os mértékét, akkor megállapítja a gyermektartás minimum összegét is forintban, azért ha másik munkahelyre mész, és az új helyen a jövedelmed alacsonyabb lenne az ítélet meghozatalinál, akkor a gyermekek ne kerüljenek hátrányba, és ne kelljen újra bíróságra menni.
ildiko31
Az, hogy a feleséged mit szeretne, az egy dolog. Ha ugy érzed, hogy nem tudsz ennyit fizetni, vagy ez jóval meghaladná a gyermek szükségleteit (nem tudom mennyi a jövedelmed), akkor nyilvánvalóan igazolnod kell, hogy milyen jövedelmed van, milyen fix kiadásaid vannak, hány gyermek tartásáról gondoskodsz stb. A biróság az összes információ birtokában fogja eldönteni, hogy mennyi tartásdijat állapit meg, ahol mindkét szülő jövedelmi viszonyait, életkörülményeit, és a gyermek szükségleteit is vizsgálja.
Amennyiben persze a feleséged követelését elismered, és ebben egyezséget köttök, a biróság nagy valószinüséggel azt hagyja jóvá.
Tehát ha nem értesz egyet a követeléssel, akkor terjessz elő egy saját ajánlatot, hogy mennyit szeretnél fizetni (persze a realitásokat vedd figyelembe).
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Tehát: még nem váltunk el, de már jóval több, mint egy éve külön élünk. Eddig megállapodás alapján a netto fizetésem 20%-át (14-20e) adtam gyermektartás címén, ez lett most "kevés". A válaszokat köszönöm! :)
nekem is lenne egy kérdésem bár lehet hogy uj forumtémát kellene ehhez nyitni..
sajnos 3 hónapja megismerkedtem egy lánnyal, akivel közelebb kerültünk egymáshoz.. a lány terhes lett (mielött valaki megszólna igen elismerem hogy hülye voltam, mert a lány erőltette a gumi használatának a mellőzését és bizonyította hogy szed gyógyszert, receptet is mutatott meg elöttem vett is be fogamzásgátlót. De kiderült hogy csak akkor szedte amikor láttam, különben nem...)
A helyzet úgy áll hogy kb 4 hetes terhes a lány de mi már egy ideje nem vagyunk együtt (kb az utolsó vagy utolsó elötti együttlétünkkor "sikerült" teherbe ejtetnie magát)
Jelen pillanatban megszállottan bizonygatja hogy nekünk együtt kell élnünk, és ő velem akar élni mert nálam jók az életkörülmények. megjegyezném hogy jelen pillanatban uj saját házban élek melynek 15 évig fizetem a részleteit mely jelen esetben a részlet a havonta bejövő pénzeim 90%-át teszi ki, a többit a szüleim adják a nyugdíjukból a megélhetésemre.. De ugye a látvány nagy úr, mint kiderült innen jött az ötlet a lánynál hogy megfogja az isten lábát ezzel a pasival..
Egy szó mint száz, úgy néz ki gyerekem lesz akaratomon kívül.
Azt sejtem hogy gyerektartást kell majd fizetnem mindenféleképpen, hisz a gyerekszülés is a pénzről szól a lánynál de kérdés hogy abban az esetben ha minimálbéren dolgozom és a többi fizetésemet zsebbe adják akkor mit állapítanak meg gyerektartás címen ? a fizetés alapján, vagy a látható ingatlan tulajdonom alapján amire persze óriási hitel van felvéve de mégiscsak egy látványos és értékes dolog..
Látod épp erre találták ki azt, hogy a biróság a körülmények alapján is dönthet. Nagyon sokan élnek "fekete" jövedelemből. A biróság tehát azt fogja figyelembe venni, milyen életszinvonalon élsz és az alapján állapitja meg, hogy ehhez körülbelül milen jövedelemmel rendelkezel.
Javaslom, hogy vedd fel a kapcsolatot a lánnyal és meséld el neki mindezt. Ha a pénz motiválta, és rájön, hogy nincs, akkor lehet, hogy elmegy a kedve a szüléstől, de ez egyáltalán nem biztos. Lehet, hogy mégiscsak gyereket akart.
Sajnos ez esetben kénytelen leszel viselni a következméneket és fizetni a tartásdijat, sőt a gyermekszülés költségeit és esetleg asszonytartást is. Viszont lesz egy csodálatos gyermeked, kapcsolattartási jogod.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Egyelőre még megpróbálom a lánnya szép szóvalrendezni a dolgot, de egre nehezebb mert olyan mintha a falnak beszélnék, teljesen megszállott, ha nem megy akkor megkeresek egy ügyvédet.. bevallom egy gyereknek se kívánok ilyen anyát.... :(
Jjanos
Olvastam a leveled.Igaz en nem vagyok jogasz,de ez egy olcso trukk sajna a nok oldaraol.Ha a helyedbe lennek eloszor is mielott ebbe belebonyoludjal deritsed ki hogy a lany tenyleg terhes.Menjel el vele az orvoshoz stb stb..Azt hiszem nem nagyon lehet benne bizni a leveledbol itelve.Ha igen csinaltassal apai vizsgalatot nem tudom hogy lehet e ilyen koran.
Drukkolok neked.
Ilyen korán nem. Ahhoz a gyereknek meg kell születnie. Egyébiránt ilyen korán követelni sem tud ténylegesen. Ez most még az ijesztgetés, és felkészülés korszaka. Sok nő ugy gondolja, hogy ha terhes lesz a pasitól, akkor az elveszi feleségül. Egyáltalán nem biztos, hogy Tőled terhes, mint ahogy az sem, hogy tényleg terhes. De jobb az óvatosság, mint később a pánik - ha kiderül, hogy tényleg terhes volt és tényleg tőled. Tehát érdemes ügyvédhez fordulni - inkább hiába, mint későn.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Egy kérdés egy ismerősömtől a férje elnyerte a gyerekeit (és büszkén
mondja mindenkinek hogy lefizette a bíróságot, amit nem is von kétségbe
senki mert első fokon elvesztette a pert.), de ez még esetleg
rendben is van. Viszont ez a hölgy elvesztette a munkáját és újmunkát
találni ebben a városban nem egy egyszerű dolog vagy csak olyat talál
ahol a gyerekek láthatási idejében is dolgozni kell. Na most a kérdés
az rendben hogy fizessen 18000 forintot de miből albérletben lakik
eladóként majdnem minimálbért (55000) keresett egy kis maszek boltban.
Számoljunk egy kicsit az albérlet 25000 a rezsi 10000 a gyerektartás
18000 ez ugye 53000 még 2000 marad kajára és ruhára. Azért nem rossz ez a magyar törvénykezés.
Ebben nem tudom mi a logika.
Az, hogy valaki első fokon elvesziti, másodfokon megnyeri, egyáltalán nem áll logikus kapcsolatban azzal, hogy ha lefizeti a biróságot. A biróság sokszor hoz első fokon valamilyen döntést, másodfokon meg esetleg az ellenkezőjét. Ennek nem a lefizetés-le nem fizetés az oka, hanem az, hogy az objektiv tényeken felül rengeteg szubjektiv elem (a biró nézőpontja, neveltetése, beállitottsága, logikai készsége, jogszabályismerete, tapasztalatai) is közrejátszanak egy döntésben. Ráadásul II. fokon általában tanácsban itélkeznek, tehát több embere együttes döntéséről van szó, I. fokon egyes biró jár el, tehát egyedül kell észrevennie mindent, és vagy sikerül vagy nem. Ettől persze még lehet, hogy az I. foku döntés volt a jó, de a felek általában azt tartják jogszerü és jó döntésnek, ami számukra kedvezőbb, holott ez egyáltalán nem biztos, hogy jogszerübb is.
A magyar törvénykezés néha hibás, viszont a hölgy jelentse be a biróságra, hogy ennyi a jövedelme, és kérje, hogy a tartásdijat ennek megfelelően csökkentsék. A biróság viszont sajnos a kiadásokat nem tudja figyelembe venni, tehát ha ő ennyit fizet albérletre, akkor nyilván olyan állást kell keresnie, ahol többet fog keresni. Ha abban a városban ilyet nem talál, kénytelen máshol keresni, albérlet ott is van. A kapcsolattartást pedig próbálja ehhez igazittatni - nyilván utaznia kell.
Esetleg próbáljon abban a városban, de nem eladói, hanem más állást, esetleg fizikai munkát, azt ugyanis jobban megfizetik.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Kedves deril!
Részben egyetértek veled, de ez a mondat elgondolkoztatott
"Esetleg próbáljon abban a városban, de nem eladói, hanem más
állást, esetleg fizikai munkát, azt ugyanis jobban megfizetik."
szerintem te nem Csongrád megyében élsz de lehet hogy nem is
Magyarországon. Nálunk egy nő jó ha a minimálbért megkeresi, tudom itt
van előttem 30 asszony bérlapja a cégtől ahol dolgozom.
Épp ezért mondtam, hogy menjen el onnan máshova. Tényleg nem Csongrádban élek, de ezek után nem is akarnék ott élni. Ezért irtam, hogy menjen el más városba. Én nyilvánvalóan nem engedhetném meg magamnak azt, hogy annyit keressek, ezért mindent megtennék, hogy több legyen a jövedelmem. Azok, akik ott laknak, ott van a családjuk, nem mehetnek el csak ugy. Õ viszont igen, mivel albérlet mindenhol van, és láthatóan ha ott marad, nem fog tudni megélni, mivel albérletet is kell fizetnie.
Attól, hogy marad, nem lesz jobb, mert a biróság akkor sem fogja tudni figyelembe venni a kiadásait, ha éhenhal miatta. Kizárólag a jövedelmét fogja vizsgálni. A körülményeit is figyelembe veheti, de ettől még a gyerek részére mindenképpen fog tartásdijat megállapitani, és ettől még a tartásdij mellett a minimálbérből nem fog tudni megélni, és uj életet kezdeni.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Derill, mint szakértő rendes választ kérek.
Na most még egy kérdés az üggyel kapcsolatban.
Ha az illető hölgy elvesztette az állását nem tudja fizetni az
albérletet, vagyis hajléktalan munkanélküli lett ( most lehet azt
mondani hogy keressen munkát máshol de hogy szed össze 2 havi kaukciót
előre)tehát nem tudja fizetni a gyerektartást akkor lecsukják? Bár
mondjuk jobban jár mintha megfagy az utcán. Ezek után már azt lehet
mondani hogy a legfelsőbb bíróságra anno kár volt fellebbezni mert már esélye sincs hogy a gyerekeit visszakapja, mert mégis hova. Természetesen a fellebbezést az ügyvéd intézte magától és ingyen mert nem ment el a
másodfokú tárgyalásra mivel biztos volt a győzelemben.
Mire gondolsz, és ez mitől nem volt szerinted rendes válasz? Kérem a rendes kérdést:)
Amire reagáltam, abban ugyanis nem volt kérdés, ezért nem választ kaptál, hanem reakciót (pszichológiai jellegü tanácsot:), ami ugyebár nem válasz és a legkevésbé rendes.
Nem mindenhol kérnek kaukciót (gondolom az albérletre gondoltál). Sajnos tényleg nem könnyü felkutatni olyan albérletet, amit egyrészt ki is tud fizetni, másrészt nem kell kaukció.
Próbáljon meg segitséget kérni különféle szervezetektől, pl. üdvhadsereg (tudom, hogy a IX. kerületben a Táviró u. 5. szám alatt vannak, és szoktak szállást biztositani nehéz helyzetben lévőknek, de nyilván máshol is vannak ilyenek, pl. vöröskereszt, egyházi intézmények stb.)
Keresse meg a helyi családsegitő szolgálatot, és kérjen ott is segitséget. Ha ugyebár egyedül nem megy, megy segitséggel.
Ezzel egy időben kérje a tartásdij csökkentését a munkanélküli járadékra való tekintettel a biróságtól (igazolnia kell, hogy járadékot kap).
Egyébiránt abban igazad van, hogy a börtönöket fütik, viszont nem lehet csak ugy azonnal bejutni. Hosszu a várakozási idő, és addig már nyár lesz, tehát nem jó megoldás.
Kérjen szociális segélyt a helyi önkormányzattól. Ezzel egyidőben vállaljon el minden létező és nem létező alkalmi munkát.
Tényleg esélye sincs, hogy visszakapja, de nem is értem. Miért is kellene visszakapnia? Jelenleg az apa gondoskodik róluk, tehát megfelelő helyen vannak.
Forditott helyzet milliószor fordul elő, amikor az apa vesziti el a gyerekeit, és ott senki sem szörnyülködik azért, hogy esélyük sincs visszakapni. Ha egy anya jár igy, akkor meg mindenki pánikba esik.
Azt gondolom, hogy a gyerekek jó helyen vannak, mindenképpen jobb helyen, mint az anyánál lennének, hiszen az anya nem képes az elhelyezésükről gondoskodni, mig az apa igen. Ezt szaknyelven ugy mondják, hogy az apa nevelési képességei jobbak, mint az anyáé.
Jelenleg nem a visszakapás a fontos, hanem az, hogy a láthatásokkal tudjon élni.
A visszakapás szerintem nem is áll a gyerekek érdekében, hogy ha az apa neveli éveken keresztül, és megfelelően ellátja őket.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Ja a válaszod az rendes volt, a "rendes" alatt inkább a jogi
lehetőségeket értettem és a teendőket ebben a helyzetben de ezt már
leírtad itt lentebb.
És még egy kérdés a tartásdíj csökkentését hogy kell neki kérni bemegy
a bíróságra és valahol bejelenti vagy ügyvédet kell fogadni?
Köszönöm.
Bemehet, akkor az ügyfélszolgálaton jegyzőkönyvbe veteti. Vagy ir egy keresetlevelet, amiben annyit kell megirnia, hogy milyen ügyiratszámon állapitották meg (rajta van a határozaton), miért kéri, esetleg csatoljon jövedelemigazolást.
Ezt ügyvéd nélkül is lehet, de nyilván egy ügyvéd sokkal jobban meg tud irni egy keresetlevelet. A perben inkább akkor lesz rá szükség, ha problémásnak látszik az ügy, ha az ellenérdekü fél viszontkeresettel él, ellenzi és ésszerü indokát adja, netán a felemelését kéri.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02