Ha 40-ből elvont előbb 30-at, majd 10-et, akkor az nulla, amit nem lehet késedelmesen megfizetetned. Szerintem fuss neki a kérdésnek újból. Magyarul.
Elmaradt tartásdíj behajtása?
Jó napot kívánok!
Nekem illetve a páromnak,akinek két gyermeke van a volt férjétől,hogy a bírósági határozat ellenére(40ezer Ft havonta)levont a gyermektartás díjból,elöször 30ezer Ft,majd 10ezer Ft mert nála volt az egyik gyerek.
Többször mondtuk neki,hogy ezt nem teheti meg,és adja ide az összeget,erre ő nem hajlandó.
Ráadásul rendszeresen későn adja a gyerektartást.
Ezt nem teheti meg,ha jól tudom.
Nincs bejelentett munkahelye.
Végrehajtást kérhetünk ellene?
Segítségét előre is köszönöm.
Üdvözlettel:Mészáros Ernő
Végrehajtás az, csak nem a végrehajtó foganatosítja. Költségkímélőbb mint a végrehajtó eljárása, viszont csak addig működik, amíg az adósnak van munkahelye.
Igen.
Köszönöm a gyors választ. Ugye közvetlen bírósági letiltást kell kérjek, ami nem végrehajtás. Csak sima letiltás. Köszönöm KBS ügyvéd!
Az attól is függ, mikor van fizetésnapja az adósnak. Jó esetben a következő, rosszabb esetben az az utáni kifizetésből már vonnak.
Tehát,ha bírósági közvetlen letiltást kezdeményezek, mikor lesz abból valami, kb.hány napig ügyintézik? Melyik a legeslegjobb a bírósági közvetlen felhívás vagy bírósági letiltó végzés? Mikor érem el a célom, hogy a végzésben leírt összeget fizesse az apuka? Köszönöm a választ!
Semennyit. Még illetéket se kell előlegezni.
kÖzvetlen bírósági letiltásnál a bíróság mennyi összeget von le ügyintézési díjként/behajtási díjként? Nem vagyok a fogalomban biztos, de itt nem ez a lényeg, hanem mennyit vonnak le,mikor elkezdődik az ügy? Ha beadom a bírósághoz mennyi idő alatt történik ebből valami? Az egyezségben foglaltaknak nem megfelelően fizet az apuka gyerektartást.Levitte az összeget kevesebbre saját feje szerint.Hiába a szép szó, nem érti. Ezért kezdeményeznék letiltást. Köszönöm a megtisztelő választ és segítséget!
Január: édesanya beadja a végrehajtási lapot, mely a 'lejárt' tartásdíjakra vonatkozik, tehát nem folyamatos végrehajtást kért a jövőbeli pénzre. Április: bírósági végzés, mely azt mondja, részben volt megalapozott a kérelem. Az édesanya követelései közül egyet sem hagyott jóvá, és annyit mond, áprilistól fizessem meg folyamatosan a gyerektartást (tehát gyakorlatilag arra utasít, amit amúgy is tennem kell). Akkor mitől lett volna részben megalapozott a kérelem? Egyébként ezek szerint akkor bármelyik együtt élő szülő végrehajtást kérhet csak úgy, bármilyen következmény nélkül? Június: a végrehajtó kopogtatott nálam, majd miután bemutattam a befizetési igazolásokat, elment. Július 13.: édesanya értesíti a végrehajtót, miszerint nem fizettem 10-ig. Végrehajtó ismét megkeres, befizetési igazolást megmutattam, tudomásul vette. Majd én indítottam pert, hogy szüntessék meg a végrehajtást, amiben közölte a bíró, hogy nem tudja kideríteni az igazat (magyarul nem tud összeadni pár összeget), így nem szünteti meg, és fizessem ki én a végrehajtót, meg az édesanya ügyvédi költségeit. Tehát az édesanya teljesen alaptalanul végrehajtást kezdeményez, gyakorlatilag hazudik, melyet megalapozottnak talál a bíróság, majd nem is hajlandó megszüntetni a végrehajtást, és még én fizessem a költségeket is. Ez így jogszerű és normális? Egyébként igazán elnézést, ha túl hosszadalmasan írok, de szerintem mindennek relevanciája van/lehet.
Lehet. Nem írja a kérdező, milyen módon rendelték el, ugyanakkor a kötelező(en felesleges) karakterszámot simán hozta. Végrehajtás esetén én alapból vh-lapos végrehajtásra gondolok, de amit te írsz KBS, az is lehetséges. Ebben az esetben nincs vh-költség, úgyhogy akár ennyiben is maradhat a dolog - nyugodjon bele a kérdező.
Pont a gyerektartás közvetlen letiltását akkor is kérheti a jogosult, ha nincs hátralék. Fogadjunk, hogy ennyi történt, erre állította ki a bíróság a végrehajtható okiratot.
A Vht. 17. § (1) szeirnt, tartásdíj behajtása érdekében a végrehajtási lapot a jövőben lejáró tartásdíjrészletekre nézve is ki lehet állítani. Ilyenkor csak a végrehajtási eljárás befejezéséig lejárt tartásdíjrészleteknek megfelelő összeget lehet behajtani és a végrehajtást kérőnek kifizetni.
Ha valóban alaptalan volt a végrehajtás elrendeltetése, mert nem volt elmaradásod, a Vht. 41. § szerint kérhetsz orvoslást. Ehelyett én inkább azt javasolnám, fizess meg annyit a végrehajtónál (vh-költségekkel együtt), hogy ő meg tudja állapítani a jövőben lejáró tartásdíj megfizetését is, és befejezhesse a végrehajtást. Ha esetleg így nem volt érthető, akkor másként: Fizesd meg most a novembert (de ne az asszonynak, hanem a végrehajtónak!) + a végrehajtási költségeket, és kérd a végrehajtót, hogy fejezze be a végrehajtást, és a továbbiakban közvetlenül az asszonynak teljesítesz.
„És hogy mit tudnék tenni, hogy megszüntessem a végrehajtást?”
Úgy érted, a letiltást? (Mert más végrehajtási cselekmény nem lesz, amíg a fizetésed elegendő.)
Semmit.
Tisztelt Fórumozók!
A problémám a következő: minden hónap 10. napjáig kell megfizetnem a gyermektartásdíjat. Több év alatt kialakult az a rendszer, hogy egy alkalommal két havi tartásdíjat fizetek be, a tárgyhót megelőző hó végén (egyszer előbb fizettem neki a karácsony miatt, és meghagytam ezt a rendszert), tehát, hogy érthető legyen, pl. november végén befizettem a december-januárt. A gyermekem édesanyja január közepén végrehajtást kérelmezett a bíróságtól a január havi és még 3 havi, több éve lejárt állítólagos gyerektartásdíjra (ez egyébként teljesen alaptalan volt, visszamenőleg megvannak a fizetési igazolások, maradéktalanul, sőt, eleinte még plusz pénzeket is kapott szülinapra, karácsonyra). A bíróság részben alaptalannak ítélte a kérvényt, a 6 hónál régebbi állítólagos tartozásokra vonatkozó igényt elutasította, a januári fizetést is tisztáztam a végrehajtó előtt, ám folyamatos végrehajtást rendelt el a jövőre nézve. A kérdés az, hogy megtehette-e ezt a bíróság, hiszen nem volt tartozásom, akkor milyen alapon? A másik kérdés az, hogy az édesanya a végrehajtási lapon január 10-t jelölt meg a tartozás lejártának, és a bíróság húzta át, és javította ki folyamatosra. Mennyiben jogszerű ez? Tehát az édesanya teljesen alaptalanul kérvényezte a végrehajtást, amit mégis elrendeltek folyamatosra, úgy, hogy az édesanya nem is folyamatosat kért. Próbáltam megszüntetni a végrehajtást, de mivel úgy szoktam befizetni, hogy a közlemény rovatban csak a gyerektartás szó szerepel, a tárgyhó nem, így a bíróság szerint nem beazonosíthatóak a fizetések (persze, ha összeadnánk az összegeket, ami kb. 1 percet vesz igénybe, akkor teljesen egyértelmű, hogy nincs tartozás), ezért nem szünteti meg, az egyébként teljesen alaptalanul elrendelt végrehajtást, és mindennek a tetejébe velem kívánja megfizettetni a költségeket.Szóval abban kérek segítséget, hogy egyáltalán a végrehajtás elrendelése jogszerű volt-e? És hogy mit tudnék tenni, hogy megszüntessem a végrehajtást? Előre is köszönöm a válaszokat.
Ezzel megyek valamire?
Szerintem csak ez a járható út.
„A volt férj munkahelye mennyire fogja ezt tolerálni?”
Téged érdekel?
A munkáltató kötelessége a letiltás foganatosítása.Ha nem teszi akkor készfizető kezesként felel a le nem tiltott összegekért.
Ugye, csak viccelsz?
Üdvözlöm!Gyerektartásdíjat szeretnék konkrétan időben, a leírt összeget megkapni. Bírósághoz fordulok, bírósági letiltást kezdeményeznék.Ezzel megyek valamire? A volt férj munkahelye mennyire fogja ezt tolerálni?
„A megítélt tartásdíjra végrehajtást kell kérni.”
Úgy, úgy.
„ Mint írtam kérvényeztük a családit de amíg nem írja alá a lemondást így nem tudunk az ügyintéző szerint mit tenni.”
Ez így nem igaz. Felszólítja nyilatkozat tételre, ha a megadott határidőn belül nem érkezik meg a nyilatkozat megszünteti a folyósítást,...
Alfateam
Mivel nem tudjuk a jelenlegi címet így hova irányítanám ? Mint írtam kérvényeztük a családit de amíg nem írja alá a lemondást így nem tudunk az ügyintéző szerint mit tenni. Reméltem hogy valaki tud normális tanácsot adni mert mi eddig mindent megpróbáltunk amit tudtunk.
Vmonika!
Ezek nem jogi problémák hanem megoldandó feladatok.
A posta megoldható egyszerűen, levél-átirányítással.
A családi-pótlékot pedig igényelni kell az annak jár akinek a háztartásában van a gyermek.
A megítélt tartásdíjra végrehajtást kell kérni.
Ennyi!
Tisztelt Viringer Mónika!
Csak van a közelben egy praktizáló ügyvéd.Minden irattal fel kell őt keresni. Ő tud hatékonyan lépni. A problémájuk megoldására ez a fórum nem alkalmas.
Tisztelt Szakértők!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz hogy a páromnak van egy kislánya előző élettársától így kérte a bíróságon a gyermekelhelyezést a mi részünkre. Az anya egyátalán nem tartja fél éve a kapcsolatot a gyermekkel nem is fizet semmit, a családi neki ment eddig de kértük hogy a páromnak utalják viszont az anyának le kéne mondani róla viszont sehogy sem tudjuk elérni ráadásul párom anyukájához szól a lakcíme így oda mennek a hivatalos levelek viszont ő már jó ideje nem ott lakik. Nem tudunk így előre mozdulni sem. A bíróság májusban gyerektartast állapított meg havi 20 ezer forintot viszont azt sem fizeti az első két tárgyalásra sem ment el. A következő viszont csak októberben lesz. A kérdésem az lenne hogy mit tehetnénk a családi es a gyerektartas ügyében. Válaszukat előre is köszönöm.
Viringer Mónika
Tessék?!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02