gyerektartás összege, de mi alapján?

evettke # 2005.01.11. 13:17

Sziasztok!
Már több mint egy éve tart a válóperem, mert se a gyerektartáson, se a lakáson nem tudunk megegyezni. A bíróság kikérte a munkáltatómtól a fizetési papíromat, de az személyeségi adatvédelemre hivatkozva megtagadta és csak az én beleegyezésemmel adja ki. Mi történik, ha én nem egyezem bele, mi alapján ítélik meg a gyerektartás összegét? Mi ez ügyben a bírói gyakorlat?

Köszönöm előre is a választ!

ciceroka # 2005.01.11. 18:59

Ezzel szerintem eléggé bakot fogtok lőni, a jogszabály kimondja, hogy a munkáltató köteles az adatokat kiadni jövedelmedről.
Tudod van az, hogy a peres eljárásban a jóhiszeműség és tisztesség elve... ráadásul ha a saját gyerekedről van szó...na de ugyebár ez most jogi kérdés lenne.

Ez szerintem a bírót nem fogja akadályozni a tartásdíj megállapításában.

Üdv,

evettke # 2005.01.11. 21:49

Kedves Ciceróka!
Te jogász vagy? Nem hiszem! Ugyanis egy multicégnél dolgozom és ezt szerintem ők jobban tudják, különben nem engedhetné meg magának a valótlan kijelentéseket! Másodszor: te NE ALKOSS OLYANRÓL VÉLEMÉNYT AMINEK NEM ISMERED A KÖRÜLMÉNYEIT! Semmit nem tudsz az ügyről és az ügy hátteréről! Rólam meg még kevesebbet, ezért Te nem ítélhetsz meg egy kérdés alapján!!!!!!!!
Megdöbbennél, ha tudnál mindent, hidd el!!

Kála # 2005.01.12. 06:56

Evettke, a bíróság nemcsak a jövedelmedet nézi, hanem egyéb vagyoni viszonyaidat is figyelembe veszi a gyermektartásdíj összege megállapításakor. Megjegyzem, azzal hogy nem járulsz hozzá a jövedelmed közléséhez biztos nem fogsz bevágódni a bírónál...
Cicerókával egyébként egyet tudok érteni (bár én nem a jóhiszeműség és tisztesség elvét hoztam volna fel az alapelvek közül, hanem az együttműködési kötelezettséget). Attól, hogy a pároddal megromlott a viszonyotok és váltok, az nem jelenti, hogy a gyereknek kellene meginnia ennek az egésznek a levét. Megjegyzem, nekem ez általános véleményem, tehát nem csak a te esetedre irányadó!

evettke # 2005.01.12. 13:31

Kála! Az egyéb vagyoni viszonyaimat nézheti nyugodtan! a feleségem a lakásunkban lakik 70m2-en a gyerekkel. Én tisztességben akartam elválni. Egyetértek veled abban, hogy nem a gyereknek kell a válás levét meginnia, de ez két emberen áll. Ez esetben nem rajtam! nem láthatom a gyereket rendesen, nem beszélhetek vele telefonon, hiába vettem neki mobilt, az asszony használja és nem adja a telefonhoz. Ha nagy ritkán nálam van zaklatja a gyereket, megsiratja. Legutóbb mikor hazavittem, a gyerek előtt fenyegettetett meg egy izomagyúval, hogy ha nem hagyok ott neki mindent, megöl! A gyerek ott zokogott, hogy ne bántsák az apját! Milyen anya az ilyen? Ez csak egy eset és töredéke a dolgoknak. Vannak még megdöbbentőbbek is! de ezt itt a nyilvánosság előtt inkább nem részletezném!Ezért írtam, hogy ne ítélkezzen senki egy kérdés láttán!én nem a gyerektől sajnálom a pénzt! Eddig is mindig elvittem mindenhova, megvettem neki mindent! Sőt a gyerek hozzám szeretne költözni, de persze az anyja hallani sem akar róla! inkább tovább kínozza és ha rossz azzal fenyegeti, hogy beadja intézetbe!

Szóval a "kis" kitérő után még mindig szeretném tudni, hogy mi a bírói gyakorlat, ha nem járulok hozzá a fizetésem kiadásához.
Mert ha az életkörülményeimet nézik, akkor az asszony fog nekem fizetni.

Secret # 2005.01.12. 13:53

Kedves Kála!
Munkáltatód jogszerűtlenül járt el, amikor megtagadta a Te „személyességi adatvédelmedre ”való hivatkozással az adatok közlését. Ugyanis - amint lentebb ciceróka már írta - köteles lett volna adatot szolgáltatni a bíróság felé! (Az ügyintéző még meg is ütheti a bokáját!)
Erről, mint pénzügyi előadó tájékoztatlak.
Üdvözlettel: Secret

Kála # 2005.01.12. 14:08

Kedves Secret!
Gondolom az előző hozzászólásodat evettkének címezted (az ő válásáról van szó) :-)

Secret # 2005.01.12. 14:10

Bocs, igen.

evettke # 2005.01.12. 14:59

Secret!

Köszi! csak azt nem értem ezt Õk nem tudják? Pedig elég nagy cég! Multicég! És nem ügyintéző adta ki ezt a papírt. Egyébként a bíróság se tudott erre mit mondani, mert még nem találkoztak ilyennel!
Az ügyvédem azt mondta, hogy ilyen esetben a feleségem bemond egy összeget és az alapján ítélik meg a gyerektartást. Csak én ezt nem hiszem el! ezért kérdeztem meg itt!

Köszi secret még1x!

azért ha van valaki aki biztosat tud mondani, akkor kérem válaszát!

ciceroka # 2005.01.12. 15:41

Evettke,

kikérem magamnak a minősíthetetlen kifakadásodat, amikor ráadásul az utánam szólók ugyanazt fedték le, amit én is írtam, és ingyen jogi tanácsokat kapsz

egy ajánlatom van: képviseld magad, ha még az ügyvédednek sem hiszel vagy válassz másik ügyvédet.

számodra úgy látom az az ideális ügyvéd, aki azt mondja amit te kizárólag hallani akarsz

evettke # 2005.01.12. 20:11

Ciceróka!
te jogi tanácsot adtál volna?:-) és tudod mit? Én is kikérem magamnak, hogy ismeretlenül minősítesz egy kérdés alapján!

Számomra az az ideális ügyvéd, aki ha kérdezek tőle valamit tud rá válaszolni.
A világ nem hallott még olyat, hogy a másik fél mondja meg, hogy mennyit keres az egyik és ez alapján döntik el mennyi tartásdíjat kell fizetni!
de te úgylátszik még ezt se tudod.

evettke # 2005.01.12. 20:45

Ciceróka!
Még csak annyit, hogy én nem akartam itt vitázni se veled se mással. én csak egy jogi kérdést tettem fel és erre vártam választ. Te ezzel szemben engem minősítettél, hogy"ugyebár az én gyerekem" stb. és még te kéred ki magadnak, hogy kifakadok?

ciceroka # 2005.01.12. 22:53

lemondok a veled való akármilyen kommunikációról, de még csak annyit, hogy NEM ÉN MONDTAM hogy a másik bemondása alapján fogják megállapítani a tartásdíjat, de amúgy a te által feszegetett bírói gyakorlatban így van valóban.

ha meg nem vagy rendben a világgal, de főleg önmagaddal ne itt töltsd ki!

szerintem jógázz!:)

evettke # 2005.01.13. 10:30

Látom másnak is vannak fenntartásai a hozzászólásaiddal kapcsolatban. Pedig Õ már kitanulta e szakma csínját-bínját. Remélem jó ügyvéd mellé kerültél, mert sokat kell még tanulnod! Nem tudom elég lesz-e egy élet?:-)

derill # 2005.01.15. 18:33

Üdvözletem mindenkinek:))

Evetke: ezt bizd a biróra. Most nem férek hozzá a Munka Törvénykönyvéhez, de ugy emlékszem, hogy a 3. § tartalmazza azt, hogy kinek köteles a munkáltató kiadni a jövedelemigazolást. Ha bemész a munkajog témakörben, valaki biztosan szivesen bemásolja neked ezt a részt.

Mindenesetre szerintem nézz utána, vagy kérd meg az ügyvédedet, hogy tájékoztasson. Ettől függetlenül a biróság Téged is felhivhat arra, hogy igazold a jövedelmi és vagyoni viszonyaidat.

Cicerokának és Kálának igaza van a jóhiszemüséggel és az együttmüködési kötelezettséggel kapcsolatban is, a biróság a körülmények alapján is eldöntheti, hogy mennyi tartásdijat állapit meg.

Ez az együttmüködési kötelezettség viszont elvileg kétoldalu. Te ugyanugy felhozhatod, hogy a kapcsolattartással gondok vannak, sőt mivel a szülői felügyelet közös, ha nem történt ideiglenes intézkedés az elhelyezés kérdésében, akkor akár magadnál is tarthatod a gyereket, ha ugy látod, hogy nem megfelelő körülmények közt él az anyjával.

Ha pedig az ügyvédeddel elégedetlen vagy, bármikor kereshetsz másikat.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu