Megvásárolható-e az örökség?


Nagy Mónika (törölt felhasználó) # 2002.05.13. 11:50

Segítsetek, tanácstalan vagyok!

Apánk halála után a nővérem írásban, ügyvéd jelenlétében lemondott az apai örökség ráeső részéről, mivel anyánk azt neki kifizette egy összegben, hogy tudjanak házat vásárolni. Most azt a házat el akarja adni, és hozzánk költözni, az apai házba, aminek én negyedrészben tulajdonosa vagyok. Anyám úgy akarja, hogy tőlem a nővérem vegye meg a negyedrészemet, vele pedig mintegy eltarási szerződés fejében megállapodást kössön, hogy az anyai részt havi részletekben haláláig fizesse.
Kérdésem a következő: Ha én nem egyezem bele abba, hogy anyám eladja az apai házat a nővéremnek, akkor anya ennek ellenére is megteheti, mint a háromnegyedrész tulajdonosa? Illetve, én kérhetem-e, hogy a rám eső negyedrészen túl az anyai köteles részt is kifizesse a nővérem, aminek fejében lemondanék a további igényeimről a házt illetően?

Hová tudnék fordulni a kérdéseimmel még? Milyen fórumokat ismertek?

Segítségeteket köszönöm!

Béres-Deák Attila # 2002.05.17. 16:21

Kedves Mónika!
Az örökségről csak az örökhagyó életében lehet lemondani. Valószínű, hogy a nővére örökrészét az édesanyja megvásárolta. Igy állhatott elő a 3/4,1/4 arány. Az édesanyja eladhatja tulajdoni illetékességét a nővérének, de Önnek mint tulajdonostársnak elővételi joga van. Az édesanyja után várt örökség tárgyában köthetnek szerződést a nővérével. Azt javaslom, hogy forduljon ügyvédhez minnél hamarabb. De legalábbis akkor, amikor e tárgyban bármit is aláírna.


attika