kötelesrész kiadása

csutak2 # 2015.03.25. 18:33

Hu!Már teljesen összezavarodtam.Szóval van a telek,amit 50 %-ban örököltem.És van a lakás amit meg nem ,mert elajándékozta Apám.Annak szeretném a köteles részét.De a testvérem azt mondja nem fizeti ki a köteles rész,hanem legyen enyém a telek 100 %ban.Ez kb.lehet,hogy összegében meg is egyezne,de nem jó nekem,mert a telek értékesíthetetlen.De neki jó,pont ezért,mert így nem kell kifizetnie!Szerinte ezt Én köteles vagyok elfogadni,mert a köteles részt így is kiadhatja!remélem így jobban érthető!Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.25. 18:02

Ez nem kérdés.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.25. 17:01

Kevered a dolgokat, így nem egyértelmű, hogy miről beszélsz.

Azt, amit örököltél, természetesen hozzá kell számítani a köteles rész alapjába, és be kell számítani a köteles részedbe. Ez egy dolog.
A köteles részt (vagy a még ki nem elégített részét) pénzben kell kifizetni. Ez meg egy másik dolog.

csutak2 # 2015.03.25. 15:24

Tisztelt Ügyvédek!Apám még életében/ 3 éve/ odaajándékozta lakását testvéremnek.Most meghalt.A közjegyzőnél be kívánom nyújtani kötelesrész iránti igényemet.Azonban van egy értéktelen telek amit közösen örököltünk/1/2-1/2 arányban/amit nem ajándékozott el.Testvérem bekívánja tudni a köteles részbe ezt a telket amivel különben sem tud mit kezdeni és nem akarja kifizetni a köteles részt .A telek viszont értékesíthetetlen.Mondhatom-e a közjegyző előtt,hogy nem fogadom el a betudást a köteles részbe/vagyis lemondását a telekről/hanem a lakásból származó köteles részt kérem?A telekkel meg majd lesz valami.Ami így közös tulajdon maradna!
Még egy kérdés:kellene egy ügyvédnek képviselni ebben az esetben a hagyatéki tárgyaláson engem és annak kb. mennyi a költsége?Vagy csak egy esetlege per esetén?Köszönettel:.Csutak2