Sziasztok!
Több megjelent könyv szerzőjének halála után az örökös(ök)nek mi a tennivalójuk, ha e könyvek (vagy csak néhány könyv) esetében örökösként kíván(nak) megjelenni? Milyen illeték terheli ezt a jogot?
Üdvözlettel,
petern
szerzői jog és örökösödési illeték
Két megoldás van arra, hogy az örökösök e minőségüket igazoják. Ha nincs más vagyon és egyéb feltételek is fennálnak akkor Öröklési Bizonyítvánnyal tanusítja a közjeygző az örökösi minőséget, de szerencsésebb ha Hagyatékátadó Végzést hoz a közjegyző, mert akkor meg lehet keresni az illetékes jogvédő hivatalt (ArtisJus, Filmjus, stb) és ők is nyilatkozni tudnak a szellemi alkotásokról.
Illetékköteles a szerzői jog, hogy ponotsan mennyit ér azt az Illetékhivataltól kéne m,egkérdezni, eszmei forintértéke van. Ha van haszonélvező akkor ő örökli a jogdíjakat (haszonélvezeti jog) és az örökösök a jogosulságokat.
Sziasztok!!
A következő égető problémám merült fel: a szüleim eladják a házukat azért, hogy vásároljanak egy nagyobbat, hogy a bátyámék jobban elférjenek. Én nem szeretnék velük menni, így felmerült, hogy kifizetnek engem. Ez nekem jó lenne! Kérdésem a következő, a ház kb. 23-24 milliót ér. Jelenleg a nagymamám és a két szülőm a tulajdonos. Mennyi járhat nekem ebből, és mennyi illetéket kell fizetnem majd " megelőlegezett" örökségemre?
Válaszotokat előre isköszönöm!!!Üdv...
Neked semennyi nem jár egyenlőre. Akkor jár majd, ha a szüleid elhaláloznak egyszer, és lesz hagyaték. Ha ők ennek ellenére ugy döntenek, hgoy neked bármennyit is adnak, ez az ő döntésük, és örülj neki. Olyan kategória, hogy megelőlegezett örökség, nincs. Ajándékként adhatják, ez esetben ajándékozási illetéket kell fizetned, attól függően, hogy mennyi pénzt kapsz.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Úgy ahogy derill mondja, "ajándék lónak ne nézd a fogát" nem tudom mennyit adnak, amennyit tudnak. Lehet, hogy ha nagyon fairek akarnak lenni, akkor Lemondási Szerződést kötenke veled szüleid, amiben lemondasz az öröklésről (ezzel a kötelesrészről is) és kapsz 10.000.000 Ft-ot. (de utána semmit), kérdezd meg szüleid mennyit adnak!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02