Válófélben lévő feleségemmel és kiskorú gyermekemmel abban a lakásban lakunk ami az én különvagyonom (házasság előtt már megvolt). A házasság alatt vettünk a közös vagyonból a feleségem nevére egy lakást. A válás kimondása után kérheti-e a feleség, hogy a jelenlegi lakást közösen használjuk tovább (ameddig a vagyonmegosztási vita tart), vagy én kérhetem, hogy a válás kimondása után költözzön a nevén lévő lakásba, amellyel kapcsolatban nincs vagyonmegosztási vita, vagyis az az ő külön tulajdona lesz.
köszönöm
házastársi különvagyon
Válás előtt vagyunk. A vagyonmegosztáson megy a vita. A különvagyon meghatározásánál a törvényben csak "vagyontárgy" szerepel. Mi a helyzet a bankbetéttel? Kezelhető e különvagyonként a bankszámlákon lévő összegnek az a része ami igazoltan megvolt -igaz nem ezen a bankszámlán, de egyéb bizonylatokkal igazolhatóan- az egyik félnek a házasság előtt?
Köszönettel: M
Nem.
"ma már nincs ilyen, hogy a közös lakásban maradnak az elvált felek? Egyik szobában a volt férj, a másikban a volt feleség. Hacsak a fél lakás árát nem tudja kifizetni a fél lakás árát, több milliót."
„A bíró emiatt nem dönthet neki inkább? hogy a férjem maradhat az én lakásomban?”
"Ha mindketten meg akarjátok majd váltani a másiknak a hányadát, akkor az is egy szempont lesz, hogy ki lakik bent."
Külön vagyon a lakásom, ismeretségünk előtt örököltem. Ezt a férjem is elismeri. De mivel állandóan cirkuszol, fenyeget, agresszív, stb, kiköltöztem a saját különvagyonú lakásomból, arra az időre, míg kimondják a válást, és reményeim szerint neki kell mennie. Ez volt a kérdésem, h mivel én otthagytam a saját lakásomat, nem dönt-e a bíró úgy, hogy akkor maradhat a férjem benne (akinek semmi köze hozzá)
- Nem
- Nem
Az alábbi ügyben kérem a véleményeket: 2008-ban kötöttem házasságot. Nekem is és férjemnek is felnőtt gyermeke van. Közös nincs. 2009-ben örököltem egy lakást,mely a nevemen van,benne lakom.Férjem önkormányzati bérlakásban lakik. A Ptk 2015-ös változása miatt közjegyző előtt a férjem lemondott a lakásom ráeső részéről esetleges halálom esetére. Kérdésem a következő.1,Az örökölt lakás házastársi közös vagyonnak számít-e? 2, Ha a férjem halálozik el előttem,a lánya támaszthat-e igényt velem szemben a lakásommal kapcsolatban?
Köszönöm a válaszokat.
OK, a házastársa szerint meg nem. Természetesen ha 100% különvagyon, akkor nincs mit megváltani. Ha meg nem 100% különvagyon, de ahhoz közeli, akkor hangsúlyos körülmény abban a kérdésben, hogy ki válthatja meg a másikét, hogy kinek van nagyobb hányada eleve.
Obudafan : nina a sajat, 1/1 hanyadu, kulonvagyonu lakasabol jott el, legalabbis szerinte.
„A bíró emiatt nem dönthet neki inkább? hogy a férjem maradhat az én lakásomban?”
Ha mindketten meg akarjátok majd váltani a másiknak a hányadát, akkor az is egy szempont lesz, hogy ki lakik bent.
drbjozsef
Tehát: NEM ugyanúgy létezik!
Csak valami kicsit hasonló előállhat.
ma már nincs ilyen, hogy a közös lakásban maradnak az elvált felek? Egyik szobában a volt férj, a másikban a volt feleség. Hacsak a fél lakás árát nem tudja kifizetni a fél lakás árát, több milliót.
Letiltások
Milyen alapon maradhatna a lakásodban?
A bíró biztos nem ítélhet ilyet.
Az más kérdés, hogy hogyan fogod végrehajta(t)ni az ítéletet.
Ez nem érdekel, nem akarok behajtani semmit. Csak hogy takarodjon ki a lakásomból. A bíró emiatt nem dönthet neki inkább? hogy a férjem maradhat az én lakásomban?
Ha lesz költséged a lakhatással, akkor azt igen nehezen fogod tudni behajtani, igen nehéz lesz ugyanis bizonyítani, mi történt. Ennyiben kitöltál magaddal.
Akkor most, hogy eljöttem otthonról, és nem is megyek vissza a saját különvagyoni lakásomba, míg a férjemnek ki nem kell költöznie onnan, akkor én így most kitoltam magammal?
nonolet,
ugyanúgy létezik élettársi vagyonközösség is, mint házastársi, úgyhogy, ahogyan ObudaFan írta, harmadik fél felé nem lehet kötelezettsége az élettársnak (ha nem vállalta elve), de egymás között rendszerint keletkezik vagyonközösség.
walowilag
Csak ÉLET társ és nem vagyontárs, mint a házasságban.
Helyesbítek: "nyugdíjas", ill. ma már járadékos rendőr. 10 éve nyugdíjba jött. De a kollégái, akik még ott vannak, összezárnak. De tegnap este eljöttem otthonról, mert megint nekiállt szétverni a konyhabútort, és hiába hívtam a 112t, azt mondták, nem tudnak mit csinálni, mert nem engem bánt, ez csak rongálás. Így inkább eljöttem, akár jó, akár nem. De nem is akarok hazamenni, amíg ki nem mondják a válást. Tulajdonképp ez a válóok is, az italozás, agresszió.
Külső jogviszonyban az élettárs nem felel. Egymás közti jogviszonyban már lehet, hogy igen, jobban kellene ehhez ismerni a tényállást.
Ha jól sejtem, te nem vagy se nav, se bank. Mi is a konkrét problémád?
Élettársak!
Élettársak több évi együttélés után felelnek-e egymás tartozásaiért?
Vagy az (egyik) élettárs -mosom kezeimet címmel- adósságmentesen áll az Úr- jelen esetben a Nav és bankok hitelezői előtt?
Az adósság az a másik élettársé, és kész? Ő nem felelős?
Letiltások
"Rendőr."
Akkor megemlíteném, hogy
ha az is akar maradni...
Akkor mérsékelje magát!
Vagy az ügyészséghez fordulok
a rendőrhöz
méltatlan viselkedése miatt.
Lakashasznalati jog ellenértékét alighanem kell majd fizetned. Egyebkent önmagában az hátrány, hogy kikoltozol és semmilyen kompenzáció nem jár neked erre az időszakra (hacsak nem tudod igazolni, hogy az ő magatartása miatt volt erre szükség, de az nem egyszerű). Viszont kirakni meg megintcsak nem könnyű. Ha az erőszakos magatartása igazolható, akkor lehet erre ideiglenes intézkedést kérni a bíróságtól. Ha nem, akkor marad az, hogy az ítéletet megvárod.
Rendőr. Ezért nem tudtam kirakni eddig sem. Összezárnak a kollégák.
A közművek kikötését nem ajánlom. A gázóra visszaköttetése 60 ezer forintnál kezdődik...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02