áttételesen öröklődnek-e személyiségi jogok?

kispali2 # 2005.05.10. 17:23

Ha örököse vagyok vkinek, aki az előzőleg elhúnyt saját házastársa örököse (volt), úgy ~rám szállnak-e az előzőleg elhúnyt házastárs ~személyiségi jogai?
(Pl. ha a megelőzően elhúnyt házastárs speciálisnak mondható helyeken dolgozott, megillet-e az őreá vonatkozó személyi(ségi?) adatok megismerésének, feltárásának a joga?)

ildikó31 # 2005.05.11. 07:31

Kedves kispali2!

Ha bővebben kifejtenéd, hogy miről van szó, akkor esetleg használható tanáccsal tudnánk szolgálni.
mire gondolsz, amikor személyiségi jogot írsz?
Vannak személyhez fűződő jogok, amelyeket a Ptk. szabályoz, nevéből adódóan, személyhez fűződnek.
Vannak alapvető jogok, amelykről az Alkotmány rendelkezik, és vannak a személyes adatok, amelyek védelméről az adatvédelmi törvény rendelkezik.
Mit szeretnél megtudni az örökhagyó elhúnyt házastársáról?
Amennyiben ez valamilyen államtitok, üzleti titok, akkor ezt nem hiszem, hogy a rendelkezésedre fogják bocsátani.
Pontosabban fogalmazd meg a kérdést!

ildiko31

kispali2 # 2005.05.11. 10:25

Kedves Ildikó31 !

Valójában a kérdés fölvetődésekor csak az egykoron viselt munkakörök részletesebb megismer(het)ésére gondoltam, és ... igen ... ha valaki - főleg a háboru útán - speciálisnak mondható helyeken volt fölvetődhet az ~államtitok-féleség, de én mindössze a különféle ügynök-féle, s híreket megszerző, továbbító, vagy éppen ezek folyását gátoló szervezetekkel való esetleges kapcsolatra gondoltam, s hogy - elvben - ennek a megismerésének a joga megillethet-e, mint nem saját leszármazó örököst.
(Az illető elhúnytnak az örököse a felesége volt, akinek vagyok én a - ~ nem 'vér-szerinti' - örököse.)

Az említett lehetőségvariációk kapcsán viszont elvben fölvetődik számomra a kérdés, hogy, ha pl. fölmerül/felbukkan valahol az elhúnyt valamiféle vagyona, vagyontárgya, (ami azért elképzelhető, vagy elvben talán nem kizárt,) akkor én, mint az elhúnyt örököse örököse arra ~formálhatok-e jogot, ill. az megillet(het)-e?
(pl. háború alatti-utáni határváltozások folytán meg-megszakadt családi kapcsolatok okán szinte nem is észlelt rászállt ingatlan, vagy ingatlanrész)

De az alap-kérdés főképpen a különféle szolgálatokkal való esetléeges kapcsolatra, ill. annak ~föltárására/megismerésére irányult.
~Ezügyben egyélbként éles a különbségtétel a leszármazó/felmenő; az egyéb rokon; és a csak ~lelkiekben rokon (esetleg örökös) érdeklődő között?

ildikó31 # 2005.05.11. 11:07

Kedves kispali2!

Majd a készülő ügynöktörvény erről pontos tájékoztat bennünket (reméljük).
Viccet félretéve, ha valakinek az ügynök múltjában akarsz kutatni, vagy azt akarod megtudni, hogy ügynök volt, akkor a jelenleg nyilvános ügynöklistákat kell átnézed, hónapokat eltöltened levéltárakban, és erre - feltehetően - választ fogsz kapni.
Ennek, amit te kérdeztél semmi köze nincs a személyhez fűződő jogokhoz, de még az öröklés rendjéhez sincs. Ami nyilvános azt megnézheted, ami nem az, teljesen mindegy, hogy ki vagy, NEM!!! addig, amig jogszabály meg nem változik, és megengedik!!

ildiko31

kispali2 # 2005.05.11. 12:53

Kedves ildikó31 !

Értem, s köszöm, még ha botorság is volt a kérdés.
Azt hittem, hogy a ~ családtagok esetleg többet megtudhatnak, esetleg úm. 'kikérhetnek' aktákat, ~ célzottan, s azt reméltem, esteleg az örökös is élvezheti ezeket a jogokat, illetve azt feltételeztem ezek - esetleg - öröklődő jogok.
De ... ezek szerint egyáltalán enm, s ez téves gondolat részemről.

alorinc # 2005.05.12. 07:40

Nem teljesen téves!

Ha esetleg Rólad is küldött jelentéseket, akkor ohne zsinór megnézheted a jelentéseit. Kérdezd meg a levéltárban, h. írtak-e rólad.

ildikó31 # 2005.05.12. 10:31

Kedves alorinc!

kispali2 az egykoron viselt munkaköröket akarja részletesen megismerni, valamint az elhúnyt munkásságába betekinteni.

ildiko31

kispali2 # 2005.05.12. 12:49

Kedves ildikó31 !

De hát ez akkora bűn, vagy annyira szégyellnivaló dolog?
Végülis a történelem is vhol egyéni sorsok, tevékenységek összessége (is), nem?
És ... akár egyfajta családtörténeti, vagy egyéb ~vonulat megismerhetése, feltárása okulást jelenthet a jövőre.

Ennek pusztán a jogi keretei felől érdeklődtem - mégha tévhitekkel tűzdelten is.
Az erre indító körülmények meg elég szerteágazóak lehetnek.