ajandek visszakerese

mazysaffi # 2017.10.28. 10:50

17 evvel ezelott kulfoldre koltoztunk, azota is ott elunk.
13 evvel ezelott teljes koru meghatalmazast adtam edesanyamnak, hogy eladja az otthon levo hazamat ami ket helyrajzi szamon volt.
Az osszes ingosagomat neki adtam, hogy ertekesitse es a befolyt osszeg az ove maradhat.
Azon felul adtam neki az eladas utan 600000 forintot, hogy a fogait megcsinaltassa.
A testveremnek pedig kb 450000-et kolcsonbe.
Ezeken kivul a haz vetelarat banki utalassal elkuldtek.

Ebben az evben hirtelen elhunyt az edesanyam, mielott meghalt egy hettel ugyveddel ajandekozasi szerzodest irtak a korhazban a hugom gyerekere.

Nehany honappal kesobb o elkuldte nekem nehany ott maradt papiromat.

Valoszinu nem neztek at laposan, mert kezembe kerult egy ajandekozasi szerzodes, miszerint en a hazam eladasakor tobb millio forintot a testveremnek adtam lakasvasarlas celjabol, es az anyam a meghatalmazast hasznalta fel amit neki adtam.

Ez a lakas a mai napig megvan.

Valoszinu, hogy ezt az osszeget a vevotol keszpenzben kaptak, es igy kimostak a keszpenzt.

Raadasul en fizettem adot az eladott hazam utan, ok pedig meg vissza is igenyeltek nehany szaz ezer forintot.

A testverem is kulfoldon el mar, de a lakast elakarja most adni, utana gondolom bottal uthetem a nyomat
O azt mondta mindenkinek, hogy hitelre vette a lakasat.

Hogyan tudom ezt az osszeget visszakerni mivel soha nem adtam, es csak megloptak, a johiszemusegemet kihasznalva, es azt, hogy nem voltam itthon es nem tudtam utanajarni.
Beszeltem egy ugyveddel, de o azt mondta, hogy a csalas es az esetleges okirathamisitas 10 ev utan elevult.

Eszerint nem tudok semmit csinalni? Le kell nyelnemaz amugy is erthetetlen gusztustalan tettuket. Hogy az anyam es a testverem meglopott??? Es pofatlanul utana is elfogadtak a rendszeres segitsegemet.

alfateam # 2017.10.28. 14:15

Ezeken kivul a haz vetelarat banki utalassal elkuldtek
És az nem tűnt fel, hogy esetleg kevés az összeg, hiszen lecsíptek belőle egy házra valót.

Beszeltem egy ugyveddel, de o azt mondta, hogy a csalas es az esetleges okirathamisitas 10 ev utan elevult.

Talán nem hiszel az ügyvédnek?

ObudaFan # 2017.10.28. 19:06

Ha nem tudtad, hogy mi történt, akkor az elévülés valószínűleg nem problema, hiszen az elevules nyugszik akkor, ha nem tudod az igenyed ervenyesiteni, például információ hiányában. (Az esetleges büntetőjogi elévülés persze más kérdés, ott könnyen lehet, hogy akkor sincs mit tenni, ha esetleg tortent bűncselekmény.)
Viszont a történet elég zavaros így. Te magad írod, hogy azért csak volt ajandekozasi szándékod. Ha ez így volt, akkor azert a visszakovetelesnek elég szigorúak a feltételei.

mazysaffi # 2017.10.28. 21:10

Nem tudom, hol olvastad, hogy volt ajandekozasi szandek.
Absolute nem volt es nem is tudtam errol.
Az sem tunt fel, hogy keves a penz, mert azt mondtak, hogy az alberlok tonkretettek es igy is alig tudtak eladni. Termeszetesen en biztam bennuk.

De hiszek az ugyvednek, hogy 10 ev utan elevult a csalas, de hogyan lehet visszakerni azt az ajandekot amit nem en adtam, csak elloptak?

En akkor nem tudtam meg hazajonni, mert megkellett varnunk a letelepedesi papirokat, viszont szuksegunk volt a penzre, ezert nem mi inteztuk az eladast.

Es hangsulyozom biztam bennuk.

alfateam # 2017.10.29. 07:34

Valoszinu nem neztek at laposan, mert kezembe kerult egy ajandekozasi szerzodes, miszerint en a hazam eladasakor tobb millio forintot a testveremnek adtam lakasvasarlas celjabol,

Ennek alapján felszólítod az öcsédet fizesse vissza az elcsalt összeget, hátha...

mazysaffi # 2017.10.29. 11:17

Pontosan, de nem az en alairasommal, hanem az en meghatalmazasomat hasznaltak fel, amirol nem tudtam.

Es az egeszrol fogalmam sem volt, csak most derult ki ket hete.

ObudaFan # 2017.10.29. 18:43

Polgári perben lehet követelni.