Ajándék forgalmi értékének számítása

nyuszt # 2005.08.14. 12:21

Férjem édesanyja az osztatlan közös tulajdoni házuk 1/4 tulajdoni hányadát ajándékozza a férjemnek.
A szerződésben szerepeltetni kell a felek által megállapított forgalmi értéket.
De:

• A házra a férjem jelzálog kölcsönt vett fel (felújításra), amit természetesen ő (azaz mi) fizet(ünk).

A forgalmi érték kiszámításánál hova kell ezt beszámítani?

1. Először az ingatlan forgalmi értékéből lejön a kölcsön, és a maradék 1/4-e ami ajándékozásra kerül, vagy
  2. Az ingatlan forgalmi értékének 1/4-éből kerüljön levonásra a jelzálog összege?

Sürgős választ kérnék, jövő héten szerződéskötés!Köszönöm!

derill # 2005.08.15. 07:51

Beleirod a szerződésbe, hogy ennyi és ennyi a forgalmi érték, de ebből ennyi kölcsönt vettetek fel, tehát a forgalmi érték a kölcsön összegével csökken. Ez illeték miatt nem mindegy.

Értem a gondodat. Nyilvánvalóan én a második verziót választanám, hiszen számodra a forgalmi érték az, amit a férjed ajándékozással megkap. Mivel csak egynegyedet ajándékoz az anyós, az illetéket is ezután kell megfizetni, és mivel a kölcsönt nyilvánvalóan a saját egynegyed rész felujitására vettétek fel, nyilvánvalóan abból kivánjátok levonni (igy jártok jobban). Természetesen ha a kölcsönt az egész ház felujitására vettétek fel, akkor más a helyzet, de én a helyetekben a második verzióval próbálkoznék, ezt irnám a szerződésbe is.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu