Kedves Derill, nekem nagyon összetett és sürgős problémám van kiváncsi lennék tudsz-e nekem segíteni?
Édesapám nevén van egy ingatlan, 3 lennénk örökösök (testvérek).
Édesapám jelenleg olyan állapotban van, hogy gondnokság alá helyezési eljárás folyik hogy utánna szoc. otthonba kerüljön.
Az ingatlanon mi testvérek társasházat épitenénk (az engedély már a kezünkben van) , édesapám hozzájárulásával (a szükséges papirokat már aláirta) A probléma az hogy az társasházi ingatlan osztatlan közös tulajdon lenne 3-unk között édesapám halála után és az egyik hugom az életvitele és jogi helyzete miatt nem szabad hogy ott tulajdonrészt szerezzen öröklés utján. Milyen lehetőség van arra hogy én és a másik hugom szerezzünk tulajdonjogot édesapám halála után az ingatlanon (vagy esteleg még életében), hogyha a hugom nem egyezik bele hogy megváltsuk az örökrészét (másik ingatlannal vagy pénzzel) ?
válaszodat előre is köszönöm
Aki tud segitsen!
Én csupán azt a szerény kérdést teszem fel neked, hogy az édesapátoknak az ő vagyoni értékéből (= telkén) építtendő társasházban ti hárman testvérek nem tudtok a papának egy kis zugot biztosíttani?!
És élete végéig egymást váltva gondoskodni róla.
A szeretet, a becsület, a tisztesség...
Ha édesapátok a gondnokság alá helyezés után korlátozottan cselekvőképes lesz, akkor végrendelkezhet - közvégrendeleti formában. Ha cselekvőképtelen, akkor nem végrendelkezhet, és ha a várt örökségről nem tudtok megegyezni, akkor 1/3-1/3 arányban fogtok örökölni. Ezek után azonban a tulajdonközösség megszüntetése iránt pert lehet indítani, ahol magatokhoz válthatjátok az ő részét, ha ki tudjátok fizetni.
Obsitos: féreérted a helyzetet...
Obuda Fan: köszönöm
Obsitos: sajnos az emberek egy része általában azért kerül gondnokság alá, mert képtelenség vele élni, agressziv, feledékeny (felgyujtja a házat, vagy legalább is fennáll a veszélye stb.), elkóborol stb. Ilyen esetben nincs más megoldás, akármennyire is szeretik, kénytelenek elhelyezni pszichiátriai betegek otthonában, ahol folyamatos orvosi felügyelet alatt áll.
jaded28: ha gondnokság alá helyezik, Ti ketten kössetek vele életjáradéki szerződést. Ily módon az ő helyzete is jobb lesz, mert több zsebpénze marad (a gondozási dij a jövedelme 80 százaléka, 20 százalék zsebpénz), másrészt ily módon a hugotok nem örököl, mert nem lesz mit örökölni, hisz a tulajdonjog a gyámhivatali jóváhagyást követően átmegy.
Természetesen a szerződést majd a gondnokkal kell megkötni, és a gyámhivatal jóváhagyása is szükséges.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Derill,
elfogadom, hogy vannak olyan embertársaink, akiknek, sajnos, betegségük okán pszichiátriai otthon nyújt biztonságot.
Meg olyanról is tudunk mindnyájan, ahol éppen az agresszív, összeférhetetlen családtag akarná otthonba dugni a hozzátartozóját.
A topícnyitó jaded28 a leendő örökség felől érdeklődött - mint vagyoni érték -, és én sehol sem "látom" az írásában azt, hogy azért bármiféle ellenszolgáltatást (pl. járadékot) fizetni "óhajtana".
Oké, kerüljön be a bácsi mielőbb az otthonba, ott bizonyára nyugta- biztonsága lesz majd.
Azonban, szerintem a gyerekei anyagi áldozatot is hozhatnának - ha már egy többlakásos társasház építtési telkének örökségi várományosai -, hogy egy viszonylag nagyobb összeg befizetése ellenében akár "nívós" ideggyógyászati
intézménybe kerüljön az édesapjuk.
Mert végül is arról szól a topíc - általam ekként olvasva -, hogy ketten egy ellenében hogyan is tudnának gubanc nélkül idejekorán az örökséghez jutni...
Ez igaz, azonban azt semmiképp sem usszák meg, hogy ne kelljen cserébe az apjukkal szerződést kötniük. Az életjáradékot pedig muszáj fizetniük, ellenkező esetben egyrészt a gondnok kéri a szerződés biróság általi felbontását, másrészt pedig megtámadható a szerződés a halál után azzal, hogy szinlelt szerződés volt. Szerencsére ez az egyetlen módja annak, hogy az ingatlanhoz ők jussanak hozzá.
Ugyanakkor viszont az sem biztos, hogy állnak ugy anyagilag, hogy egy nivós ideggyógyászati intézményt megfizessenek, de mégis valamennyivel hozzá tudnak járulni apjuk jólétéhez. Egyébiránt meg az sem biztos, hogy el tudják hamar helyezni otthonban, hiszen 3-10 év közt van a várakozási idő.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Mindkét véleményedet elfogadom.
Én akkor is sajnálom a bácsit, hogy elmeszociális otthonba jut.
Nekem volt egy szomszédságom, ott is volt egy többé-kevésbé hasonlóan "nehéz" helyzetű beteg családtag, de a hozzátartozóknak eszébe sem jutott soha lerázni magukról a gondozásra szorulót. Igaz, csak egy panellakás-részt örökölhettek volna utána, nem úgy mint jaded28 a háromlakásos társasházra való építési teleknél...
Kedves Obsitos, Te otthon mernél hagyni egy előrehaladott öregkori elbutulásban szenvedő embert 9-10 órára egyedül, amíg elmész megkeresni a kenyérrevalót? Vagy otthon maradsz vele, és éltek ketten a nyugdíjából?
Természetesen nem lehet magára hagyni egy állandó felügyeletre, gondozásra szoruló embert. A magyar családok anyagi helyzet meg nem teszi lehetővé, hogy "dédiszittert" tudjanak fizetni. A szakosított betegotthonban való elhelyezés a megoldás.
Én csak arra próbálok utalni, hogy akiknek kinéz egy háromlakásos társasház épittésére alkalmas telek + bizonyára fel is épül az a ház, akkor legalább valami "jobb" helyre próbálják beszerezni a bácsit. Tehát némi anyagikat álldozzanak az édesapjuk érdekében.
A "rosszabb" helyen azt értem ahol 100 betegre ha jut 3 orvos és műszakonként 2-3 gondozónővér, egy vidéki lepusztult épületben...
Tárgyban két könyvcím: Aranyketrec ill. Száll a kakukk fészkére. "Jó" otthon vagy "rossz" otthon.
obsitos: a rosszabb helyekből 4 van az országban. A jobb helyek viszont elég drágák, nem biztos, hogy épitkezés mellett még erre is futja majd. Be kell látnunk, hogy az uj generáció a saját családja megélhetéséért küzd, és elég valószinü, hogy az a 3 lakásos társasház is 3 családé lesz, akik mindezt kölcsönökből épitik. Persze lehet, hogy nem, akkor tényleg lelkiismeretük rajta. De tartok tőle, hogy a magyar viszonyokat figyelembe véve ez a helyzet.
Az, pedig, hogy a szomszédod milyen állapotban volt, nem releváns. Ismertem olyan gondnokoltat is, aki időnként a gázkonvektorokat egyszerüen átrángatta a másik falra, mert ott jobban tetszett neki, meg olyat is, aki időnként forró vizet öntött a járókelőkre, akik az ablaka alatt mentek el.
Ezzel nem sok mindent lehet kezdeni. Persze ismerek olyan esetet is, amikor a gyerekek bedugták szoc.otthonba az idős tulajt, és a vagyonát lenyulták.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02