Tisztelt Jogi Fórum!
A kérdésem a következő lenne.
17 év együttélés amelyből 9 év házasság volt, válunk.
Férjem elképzelése szerint mindennek járna neki a fele, ami véleményem szerint a külön vagyonunk miatt nem reális.
Édesapám kivitelezéssel foglalkozott évekig, és segített nekünk is igen sok pénzzel, hogy mi is építhessünk és eladjunk ahogyan ő tette.
Az első közös ingatlanunk megvételekor(amin a férjem is vevőként szerepelt) a férjemnek nemhogy pénze de még munkaviszonya sem volt. Ekkor nekem már 7 éve stabil jövedelmem volt,(és saját külön vagyonom) abból vettük a telket. A felépítményt az általam felvett hitelből és édesapámtól kapott pénzből valósítottuk meg. Ezen ingatlan értékesítése után építettük fel a közös házunkat, amiből őt az ő elképzelése szerint 50%-os tulajdonjoga miatt ki kéne fizetnem. Nagyon szeretne közös megegyezéssel válni, én nem biztos, hogy szívesen kiadnék 20M Ft-ot...és édesapám sem. Az lenne a kérdésem, hogy ha lemegy a válás első része ahol megtárgyaljuk a gyerekelhelyezés/gyerektartás kérdését, és nem megyek bele az általa igényelt felezésnek, tegyük fel azt megtehetem-e, hogy ezek lezárása után nem adom be a vagyoni részt, hanem megvárom, hogy ő adja be? Ugye nekem nem sürgős...neki kellene a pénz de nagyon. Második kérdésem, hogy ha ő adja be a keresetet akkor ugye neki igazolnia kellene, hogy miből építette fel a házat? Ha én tudom igazolni, hogy a hitelemből és az apám pénzéből épült akkor is feleznem kellen vele? Házasságkötésünk előtt apám épített a nevemre egy másik ingatlant is, ami csak a nevemen volt, azt eladtam, és épült belőle egy másik ház. Sajnos itt is felkerült valahogy a tulajdoni lapra a férjem 10%-os tulajdonviszonya. Természetesen erről sem akar lemondani csak pénzért. Milyen összeget kellene fizetni a bíróságnak ha 3 ház tulajdonviszonyában nem értünk egyet? Lehetséges-e ,hogy nem nyújtom be a vagyonmegosztást hanem kivárom, hogy nyújtsa be ő? Van -e arra lehetőség, hogy bebizonyítsam, hogy a kivitelezések ideje alatt nem rendelkezett annyi pénzzel,hogy felépítsen akár egy házat? Várom Válaszát!
Válás - Különvagyon kérdése
„Az lenne a kérdésem, hogy ha lemegy a válás első része ahol megtárgyaljuk a gyerekelhelyezés/gyerektartás kérdését, és nem megyek bele az általa igényelt felezésnek, tegyük fel azt megtehetem-e, hogy ezek lezárása után nem adom be a vagyoni részt, hanem megvárom, hogy ő adja be?”
Igen.
„Második kérdésem, hogy ha ő adja be a keresetet akkor ugye neki igazolnia kellene, hogy miből építette fel a házat?”
Nem. HA már együtt éltetek, neked kell igazolni a különvagyoni hozzájárulásodat. Az egy más kérdés, hogy az is egyfajta bizonyíték, ha igazolható, hogy akkoriban nem volt ekkora jövedelmetek és neki megtakarítása sem volt. Viszont csak erre, mint bizonyítékra nem jó építeni.
„ Ha én tudom igazolni, hogy a hitelemből és az apám pénzéből épült akkor is feleznem kellen vele? ”
Édesapád pénze az különvagyonod. A hitel, ha az együttélés alatt vettétek fel, közös vagyon, ha korábban vetted fel, különvagyon. De ez utóbbi esetben az együttélés alatt fizettétek vissza, ami azt jelenti, hogy kötelmi jogi igénye lehet, ha nem tudod igazolni, hogy a különvagyonodból fizetted vissza.
„Milyen összeget kellene fizetni a bíróságnak ha 3 ház tulajdonviszonyában nem értünk egyet? ”
Amilyen vagyont magadnak kérsz, annak az értéknek a 6%-a lesz az illeték. Nyilván érdemes illeték-feljegyzési jogot kérni.
Először is köszönöm a gyors választ.
További kérdésem a bizonyítási eljárás lenne. Nyilvánvalóan bizonyítanom kell, az építkezés ideje alatti vagyoni helyzetünket, amit adóbevallással meg is tehetek, de az a kérdésem, hogy az édesapám által beleinvesztált összeget mivel bizonyítsam? Esetleg adásvételi szerződés megfelel-e, ami a felépítmény értékét fedezte? Milyen bizonyítékra jó építeni???
Ha ő adja be a vagyonmegosztást akkor neki kell fizetnie a megszerezni kívánt összeg 6%-át?
Van e törvény arra vonatkozólag, hogy mennyi idő telhet el a gyerekelhelyezés és a vagyonmegosztás között?
A hitelre visszatérve.Felvettem, 1 évig fizettem, majd édesapám 1 összegben visszafizette.
Mint családtag egymás között nem készült semmilyen szerződés, hanem rendszerint ő fizette a tüzépes kiszállítókat illetve a munkásokat.Ezt így hogyan lehet bizonyítani?Elég az ő szava? Mint ugye szó volt róla, hogy nem volt annyi jövedelmünk amibe ez került, a volt férjemet senki se támogatta csak az apám...
Önmagában egy olyan szerződés, ami azt igazolja, hogy volt neki miből finanszíroznia, nem igazolja, hogy ezt meg is tette. Tanúvallomások, ha vannak, akkor esetleg banki bizonylatok szükségesek lehetnek.
Az illetéket a felperes előlegezi, kivéve, ha kap költségkedvezményt. De a per végén a bíróság felosztja a felek között.
Nincs szabály arra, hogy mennyi idő telhet el. Ha vannak kötelmi igények, akkor ott az elévülés, a tulajdoni igények esetén pedig az esetleges rosszhiszemű értékesítés lehet sürgető.
Egyetlen közeli hozzátartozó tanúvallomására építeni azért kockázatos, még ha nem is zárható ki, hogy bejön.
Köszönöm a választ!
Természetesen édesapám mint kivitelező minden nap kint volt az építkezéseken, ő hozta-vitte a munkásokat. Ahol generál kivitelező dolgozott ott a generál kivitelező valamint az alkalmazottai is bizonyítani tudják, hogy ő vezényelte le az építkezéseket. Természetesen a banki pénzfelvételeket azokat nehéz lenne igazolni, hogy amit felvett oda hozta, de a férjem biztosan nem rendelkezett önerővel.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02