Kitagadás

Fauv # 2018.02.16. 16:53

Tiszteletem !

A nővérem / apai ágon fél testvér / 30 évvel ezelőtt megszakította és nem tartotta apámmal a kapcsolatot semmilyen formában.

Apám emiatt szeretné kitagadni. Ez elég indok a kitagadáshoz? Ehhez, ügyvéd vagy közjegyzői okirat kell?

Köszi előre is

ObudaFan # 2018.02.17. 08:01

Az új Ptk. tartalmaz néhány, még nem kellő bírói gyakorlattal alátámasztott kitagadási okot, ilyen pl. a durva hálátlanság, ami alá ez esetleg bevonható. De azért nem egy sziklaszilárd kitagadási ok, illetve jó lenne pontosabban tudni annak a hátterét, hogy miért nem valósult meg a kapcsolattartás, édesapád próbálkozott-e egyáltalán a kapcsolatfelvétellel.A végrendelet írásához nem törvényi feltétel az ügyvéd, vagy közjegyző, de azért a laikusok által írt végrendeletek közül elég sok érvénytelent láttam már, így ajánlanám.

Fauv # 2018.02.17. 09:57

köszönöm a válaszát !

A nővérem szakított meg minden kapcsolatot sajnos a férje miatt. próbáltunk többször is , de ő kijelentette, hogy nem kívánja tartani velünk a kapcsolatot, utána pedig ez így is maradt.

Apám súlyos beteg is volt, egy ritka betegségben szenvedett sokáig, akkor se jött segíteni neki, csak én voltam, ezért mondta apám, hogy ha életében nem volt kíváncsi ő rá, akkor halála után se akarjon semmit. Úgy gondolom ez apám részéről megérthető, ezért is szeretné az első részben említett jogi ügyet így megoldani.

ObudaFan # 2018.02.17. 18:49

Ha értesítve lett erről a betegségről és úgy sem jött kapcsolatot tartani, az talán elég lehet.

Bence1245 # 2018.02.20. 08:32

Azt szeretnèm kèrdezni , h hogyan lehet mentesülni a szûlötartàsi kötelezetsèg alol illetve megtagadni az öröksèget, jogilag teljesen függetlennè válni a csáldtol ?

ObudaFan # 2018.02.20. 16:28

Az oroklest bárki visszautasithatja a hagyateki eljarasban, illetve az örökhagyó életében az örökhagyóval kötött szerződésben előre is lemondhat róla.
A szulotartas már nem olyan egyszerű. Viszont ez eleve csak akkor jár, ha a szülő önhibáján kívül rászorul, és a gyermeke teljesítőképes. És ebben az esetben sem jár a szülő erdemtelensege esetén, ez utóbbi azonban abban az esetben, ha a szülő annak idején a tartási kötelezettségenek eleget tett, csak kivételes esetben állapítható meg.