Okosabbak lettünk. A kötelesrész kérdése számomra is egyértelmű volt. Az, hogy a Kúria ajándékozási szerződésnek tekinti az nem. Ezek szerint ajándékozási illetéket kell fizetni, illetve nem kell fizetni, ha közeli hozzátartozó.
Köszönjük KBS kolléga .
pénz öröklése
Ha esetleg valakinek a logikus, okadatolt érvelés kevés, és igényli a tekintély megerősítését is, annak ott van pl. a BH49/2009.: „Az ítélkezési gyakorlat a betevőnek az általa elhelyezett összegre vonatkozó rendelkezését ingyenes juttatásnak, tartalma szerint ajándékozásnak tekinti (BH 1978/3/120., PJD VIII. 241. sz. jogeset) és ezt irányadónak tekinti az elhalálozási rendelkezéssel kötött számlaszerződések különböző típusaira is (P. törv. I. 21.022/1991., BH 1992/3/174., P. törv. II. 20.272/1991., BH 1992/1/26. sz. jogesetek).
[...]
A folyószámlán elhelyezett pénzösszegre vonatkozó örökhagyói rendelkezés tartalmát tekintve ajándékozásnak minősül, amelyet az örökhagyó a jogszabályban biztosított módon és feltételekkel valósított meg és ebből következően az, mint ingyenes juttatás a Ptk. 666. § (1) bekezdés értelmében a kötelesrész alapjánál jöhet szóba.
”
„TÉNYEKET írtam!”
Szerintem meg a véleményedet. Ami téves.
A bankszámla feletti, ún. haláleseti rendelkezés ingyenes juttatás. A Ptk. 7:80. § (1) szerint „a kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke”
(Ez is csak vélemény. Viszont helyes.)
"A szabály az szabály!:))"
A múlt rendszerben hazamegy a tanácselnök és nagyon el van szomorodva. Kérdezi az anyósa: Mi baj van fiam?
Anyuka! Hoztak egy törvényt, hogy havonta egyszer minden tanácselnöknek az anyósával kell hálnia.
Erre az anyós!
Szabály az szabály, törvény az törvény.
Dr. Attika!
"Azért nem tudja a NAV, hogy mi a teendő, mert nem szokták ezt a bevételt bevallani. Felveszik kp-ben és kész. Nagyon lebukni sem lehet vele.Hogy önálló tevékenységből származó adóköteles jövedelem az fix."
:))
Fején találtad a szöget:)
Mondjuk..az, hogy "nem szokták"..nem jogi kategória!:) A szabály az szabály!:))
T! Kovácy Béla Sándor!
Nem hiszem, hogy bármit is terjesztettem volna a fórumon!
TÉNYEKET írtam!
Te viszont - jogász létedre- nem tudtál egyértelmű, egzakt választ adni!.( Lehet, hogy olyan doktorid van, mint dr smicipalinak?)
Egyéb kérdésed van Béla?
Comenius, higgy, amit akarsz - de nem kellene a tévedéseidet fórumon terjeszteni.
Azért nem tudja a NAV, hogy mi a teendő, mert nem szokták ezt a bevételt bevallani. Felveszik kp-ben és kész. Nagyon lebukni sem lehet vele.Hogy önálló tevékenységből származó adóköteles jövedelem az fix.
"De a köteles rész alapjába beleszámít az összeg, és végső soron a hagyatéki hitelezők kielégítésébe is bevonható." Igen..ez így LENNE..ha a kedvezményezett is az örökösök ( akár végrendeleti..akár törvényes) körébe tartozna! De nem tartozik oda! A bankszámla tulajdonosa ( az elhunyt) még életében rendelkezett arról, hogy halála esetén ki rendelkezhet az összeggel! ( Ahogy egy topictárs mondta.."kiállított egy csekket" tehát szabadon rendelkezett a vagyonáról! ( "A tulajdonával mindenki szabadon rendelkezhet!") Egy példa: ha van egy fűnyíró gépem..és azt mondom, hogy ennek a tulajdonjogát halálom esetén átruházom a szomszédomra..ehhez senkinek semmi köze..ez az én döntésem! ( A tulajdonommal szabadon rendelkezem! Főleg, amíg élek!)
Az üggyel kapcsolatban felhívtam a NAV Ügyfélszolgálatát.. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy:
- "Ők még nem találkoztak ilyen esettel.."(???!!)
- Azt javasolták kérjek hivatalos állásfoglalást a NAV-tól ÍRÁSBAN:)
Nos.. ezt megtettem.. a fejleményekről tájékoztatlak majd benneteket:)
Az mindenesetre MINIMUM "érdekes", hogy a NAV tájékoztatási szolgálata (telefonos ügyintéző) nem tud az állampolgárnak megfelelő tájékoztatást adni..arra hivatkozva, hogy "ilyen ügyük még nem volt" (amit amúgy kétlek..)
Egy jogállamban a jogszabályok egyértelműek , a jogalkalmazó hatóságok pedig egyértelmű tájékpztatást kötelesek adni a törvénytisztelő állampolgárnak! Mondom egy jogállamban..!
Annyit tisztáztunk, hogy ez nem tartozik az öröklési illeték hatálya alá - hiszen NEM része a hagyatéknak!.. Ajándékozás (halálesetre szóló) meg azért nem lehet, mert nincs ajándékozási szerződés.. SZJA kötelezettség meg milyen alapon lehet? ( Milyen jövedelem..??)
„Hogyan..hisz NEM RÉSZE az örökségnek-a”
És?
„ mivel nem egyenesági rokonok).”
Elnézést, ez elkerülte a figyelmemet; úgy értettem a néhainak a kedvezményezett a lánya.
Ez a halál esetére rendelkezés jogilag egy olyan "csekk", amit a jogosult előre állít ki és csak a halála után váltható be.A bank ezt a rendelkezést hajtja végre a kifizetéskor.
Értem, tudom, hogy fura dolog a jog, de ha én rendelkezek arról, hogy a pénzemet valaki megkapja a hagyatéki renden kívül, általában úgy, hogy erre ellenszolgáltatás sincs, akkor ez ezerszer inkább ajándékozás(-féleség), mint "tevékenység".
Kötelmi jog alá tartozik, de a kötelem nem az örökhagyó és a kedvezményezett, hanem a bankés a kedvezményezett között áll fenn. Ajándékozásról nem beszélhetünk. Ez álláspontom szerint a kedvezményezett önálló tevékenységből származó bevétel. Egyszerű a dolog. Kérni kell a NAV-tól adóhatósági adómegállapítást.
Bár én nem vagyok ügyvéd, csak az egyetnem értés okán leírnám, hogy tudomásom szerint a hagyatékba bár valóban nem tartozik bele, így nem öröklési jog, hanem kötelmi jog alapján jut hozzá a szerzője, így adókötelezettség nem terheli, de ajándékozási illeték igen (ebben az esetben, mivel nem egyenesági rokonok).
Valószínűleg arra gondolt kollégám,ha a kedvezményezett köteles részre jogosult, akkor ez, mint ingyenes juttatás beszámítható. Egyébként egyéb jövedelemként adózik.
"De a köteles rész alapjába beleszámít az összeg, és végső soron a hagyatéki hitelezők kielégítésébe is bevonható." Hogyan..hisz NEM RÉSZE az örökségnek-a jogszabály szerint!
(De a köteles rész alapjába beleszámít az összeg, és végső soron a hagyatéki hitelezők kielégítésébe is bevonható.)
Nincs.
Sziasztok!
Nagynéném december elején elhúnyt. Kb. 2 hónapja a számlavezető bankjánál haláleseti rendelkezést tett, amelyben édesanyámat jelölte meg (100%-ban!)mint azt a személyt, aki jogosult rendelkezni a bankszámla felett. Édesanyám a számlát megszüntette, a kifizetendőket ( pl. az utolsó havi nyugdíjat visszautalta) kifizette, az elhúnyt számláján lévő összeget saját számlájára átutalta. Nem egyenesági rokonok ( sógornők voltak)és ez az összeg- ha jól tudom- amúgy sem képezi a hagyaték részét! Kérdésem: SZJA fizetési kötelezettsége van-e édesanyámnak ( vagy ajándékozási illeték fizetési kötelezettsége?) Előre is köszönöm a válaszokat.
Köszönöm a válaszokat!
A számlával igazolt temetési költségek hagyatéki tartozások, az örökösök felelnek értük az örökrészükkel.
Arra gondolok, hogy a bankszámla életben maradt tulajdonosa nem szeretné az örökhagyóra eső pénzösszeget teljes egészében az örökösöknek átengedni, mivel ő egyedül vállalta pl. a temetési költségeket, de utólag szeretné, ha annak összegével csökkentenének az örökösök részére kifizetendő összeget, ezzel kvázi közös költségviselésre késztetni őket.
Az eljárás végéig bármikor be lehet jelenteni. Ha ez az eljárás végéig nem sikerült, és szükség van a közjegyző általi átadásra, póthagyatéki eljárás kérhető.
A csökkentést hogy érted? Az illeték alapja szempontjából?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02