Bt-felelősség


Kamacs76 # 2011.09.16. 12:19

Nem okozna vele kárt. Letétbe tenné a pénzt addig, amíg nem sikerül a céget megszüntetni, akkor meg úgyis el kell számolni a tagoknak egymással, nem? Mondhatná, hogy nincs használva, romlik az épületek állaga, stb. Ezért addig értékesítette, amíg még normális értéken lehetett eladni. Pont az lenne a károkozás, ha hagyná teljesen tönkremenni, hogy zuhanjon az értéke, nem? Vagy ez hülyeség?

Mondhatja-e azt a társa, hogy ez a telep nem 30, hanem szte 40 milliót ér, és azzal okozott kárt, hogy olcsóbban adja el, mint amit szerinte ér? Illetve ha ingatlanbecslő állapította meg az értéket, akkor lehet-e sikeres annak az értéknek a megtámadása a társ részéről?

Bocs, ha bugyuta kérdéseket teszek fel, de megtanulni valaminek az elméletét, nem ugyanaz, mint a gyakorlat. És én ezt a gyakorlati oldalt nem látom.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.16. 08:02

Ha nem okoz vele kárt - és milyen kárt okozna egy használaton kívüli ingatlan piaci áron való eladásával -, akkor nincs szankciója. (Erre céloztam.)

ObudaFan # 2011.09.16. 08:01

Ha van kára a cégnek, kártérítési követelése lehet. Csak eben a helyzetben azt érvényesíteni sem olyan egyszerű.

Kamacs76 # 2011.09.16. 07:08

Igen:-))) Itt akadtunk meg mi is:-))) Az előző válaszodra rákérdezve: ha eladja a telepet a társa beleegyezése nélkül, akkor abban ugye megegyeztünk, hogy megsérti a társasági szerződésben foglaltakat. Erre azt mondtad, és akkor mi van. DE tényleg, mi van? Milyen szankciók lehetnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.15. 18:13

Lépjen ki. Bt-ből lehet. És akkor el kell számolni vele. No ehhez jól jöhet, ha előtte eladja az ingatlant, a pénzt meg letétbe helyezi.

Kamacs76 # 2011.09.15. 17:49

az egész céget meg kellene őszintén szólva szüntetni, nincs bevétel, csak minimális ktg., amit lehetett kikapcsoltattak, stb. szóval az egész tök felesleges.

Kamacs76 # 2011.09.15. 17:47

lett volna rá jó áron vevő, és már nem használják:-) csak ennyi.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.15. 14:24

Valószínűleg tényleg szerződést szeg, ha egyedül dönt az eladásról. De pestiesen szólva: "oszt akkor mi van"?

(Mellesleg: miért is lenne az jó neki, ha eladná a cég az ingatlant?)

Kamacs76 # 2011.09.15. 14:18

Sziasztok,

a kérdésem nem kifejezetten a felelősségre vonatkozik, de bt-vel kapcsolatos, és eddig ellentmondó válaszokat kaptam.

Édesapám tizen x évvel ezelőtt egy barátjával bt-t alapított, eleinte kültag volt, pár éve ő a beltag. A Bt. tulajdonában van egy telep, ahol a tevékenységet folytatták. Közben megromlott köztük a viszony, mert apa dolgozott és hozta a kuncsaftokat (ő az autószerelő, és neki van eredetiségvizsgáló végzettsége), a társa pedig csak levette a bevételből a "részét", de egész egyszerű feladatokat sem lehetett rábízni, magyarul használhatatlan volt. Tavaly egész hadjáratot folytattak a papám ellen, ehhez - elnézést - de találtak 3 idióta ügyvédet is, akik mindenképpen be akarták bizonyítani, hogy apát csak úgy ki lehet tenni a Bt-ből, beleegyezés/akarata stb. ellenére. A társa egyszer még majdnem bántalmazta is, a műhelyeket telepakolta kocsival, hogy ne lehessen dolgozni, stb. Szerencsére itt Pesten van egy nagyon tehetséges ügyvéd barátom, aki szépen leállította őket, így most legalább ezen a téren nyugi van.

A gond az, hogy most már édesapám nyugdíjas,nem dolgozik olyan intenzitással, és feleslegessé vált maga a telep. Gondolta, mi lenne, ha eladná, persze mindent csak szabályosan. A társasági szerződésükben viszont az szerepel, hogy minden, a bt-t érintő fontos ügyben (nem szó szerint idézve) közösen döntenek. Az ügyvéd barátom azt mondta, hogy emiatt a társ beleegyezése nélkül nem adhatja el az ingatlant, de megkérdezi egy ismerősét, aki társasági joggal foglalkozik. Az az illető viszont azt mondta, nyugodtan adja el, nem kell a társ beleegyezése.

Őszintén szólva én is az ügyvéd barátommal értettem egyet, és ő sem jutott dűlőre a kollégával, hogy miért is lehet eladni beleegyezés nélkül.

Van valakinek ötlete? Véleménye?

Hálás köszönetem!!!

ObudaFan # 2011.09.15. 13:30

Nem.

Mandry # 2011.09.15. 12:05

Üdvözlök mindenkit!
Segítséget-választ szeretnék kapni a következő kérdésemre.
Adott egy bt,egy kültaggal és egy beltaggal.A kültagnak is aláírási joga van.A bt-nek elég jelentős tartozása van az apeh felé.Kérdésem az lenne,a kültagnak van-e felelőssége ilyen esetben a tartozást illetően?Foglalhatnak,levonhatnak a fizetéséből?
A választ előre is köszönöm!

level07 # 2011.09.12. 14:06

Szép napot Mindenkinek!
Fontos lenne a következő kérdésemre választ kapnom:
Egy Bt ebben az évben semmilyen munkára nem tudott szerződést kötni, nincs bevétele. A Bt beltagja személyesen közreműködő a bt tevékenységében, havonta megy a bevallás a járulékokról, de fizetni nem tud már néhány hónapja a bt semmit. A Bt beltagja ezért külföldre megy mint magánszemély dolgozni (még nem tudni, hogy milyen jogviszonyban lesz ez). Mi a teendő ilyenkor, hová kell jelenteni, milyen bevallást kell beadni, hogyan kell a járulékot fizetni?
Nagyon sürgős lenne a válasz!! Köszönöm!

ObudaFan # 2011.09.05. 08:22

Behajtható.

Diana78 # 2011.09.05. 06:55

Kedves hozzáértők kérlek segítsetek. Bt beltag vagyok. A Bt-nek van kb 1.000.000 Ft adótartozása. Találtam vevőt a Bt-re aki az üzletrész átruházó okiratban átvállalja a tartozásomat. Kérdésem, hogy amennyiben ő mégsem fizeti ki úgy visszanyúlhatnak-e hozzám? Tehát a felelősségem megszűnik-e az adásvétellel, vagy mivel az "én időmben" halmoztuk fel a tartozást továbbra is behajtható a magánvagyonomból a tartozás? Köszönöm

ObudaFan # 2010.12.31. 09:07

Általában nem, de itt házastársakról lévén szó, a közös vagyon ráeső részével a beltag házastársa is felel, aki egyébként épp a kültag.

végrehajtó1 # 2010.12.30. 20:26

nem felel

alma1 # 2010.12.30. 19:57

Kérdésem:
Bt. kültag vagyok és a házastársam a beltag. Az lenne a kérdésem, hogy APEH tartozásnál a kültag felel-e bármilyen vagyonnal és rendszeres havi jövedelmemből (nem a Bt.-ben dolgozom)vonhatnak-e le?

old-guy # 2005.06.26. 17:45

Kérdésem: kötelező minden évben benyújtani az éves mérleget a Cégbíróság felé?”Igen, a szabályok szerint kötelező.
Ellenőrzik hivatalból, ha valaki azt elmulasztotta vagy csak probléma esetén - ” Elvileg észlelik, kapacitástól függően.
Na, most mit csináljak?!? ”Már korábban is ajánlottam a Cégbírósághoz való fordulást, most sem tudok jobbat ajánlani.

svejk # 2005.06.24. 09:54

Még mindig az én bt felmondásom... Tegnap elmentem a Cégbíróságra és újból meggyőződtem arról, hogy 99-ben adta le a beltag az utolsó mérleget, azóta semmi újabb irat nincs a bt aktái között. Kérdésem: kötelező minden évben benyújtani az éves mérleget a Cégbíróság felé? Ellenőrzik hivatalból, ha valaki azt elmulasztotta vagy csak probléma esetén - lásd az én ügyem- foglalkoznak a társasággal? Na, most mit csináljak?!?


Svejk

svejk # 2005.06.22. 12:10

Tisztelt old-guy, nagyon köszönöm a segítséged, sokkal tisztább már a kép!


Svejk

old-guy # 2005.06.21. 19:25

Nagyon hézagos a leírt történet.

Egy bt-nek vagyok a kültagja, (a beltag a volt feleségem). Kültagsági viszonyomat az év elején írásban felmondtam 90 napos felmondási idővel. A mai napig nem érkezett írásos válasz felmondásomra.
A társas vállalkozás tagsági jogviszonya nem egy előfizetés, amelyet fel lehet mondani. A társasági tv. szerint bármelyik tag bejelentheti kilépési szándékát, amely miatt taggyűlést kell összehívni.
A társaságnak döntenie kell, hogy:

  • a kilépő tag helyett másik tag belép vagy
  • a társaság átalakul (beolvad, összeolvad stb) vagy
  • jogutód nélkül megszűnik.

A bt vagyoni helyzetéről közel 4 éve nem tudok semmit, hiába kértem több alkalommal -írásban- is a tájékoztatást.
A kültag is részt vesz az éves beszámoló taggyűlési jóváhagyásában, ennek első elmaradásakor máris a Cégbírósághoz lehet fordulni.

Kérdésem: van-e jogom arra, hogy a beltag elszámoljon velem, kell-e tájékoztatni engem a bt jelenlegi vagyonmérlegéről?
Ez nem csak jog, hanem kötelesség is.

Ezekhez ugyanis ragaszkodnék, de a beltag közölte velem, hogy felmondásommal automatikusan kizártam magam a bt-ből és ezáltal neki nincs semmiféle elszámolási kötelezettsége velem szemben. Hogy is van ez?!?
Ez olyannyira törvényellenes, hogy kültagként már rég a Cégbírósághoz kellett volna fordulni a törvényes működés helyreállíttatása érdekében.

Üdv.

svejk # 2005.06.21. 17:17

Kérlek benneteket kedves hozzáértők, segítsetek válaszolni június 15-i kérdésemre! (Bt kültag felmondása, elszámolás, stb.) Nagyon megköszönném!


Svejk

hercseg # 2005.06.20. 08:07

szia svejk!

köszönöm a választ!a kérdéseidre sajnos nem tudok válaszolni, még igencsak kezdő vagyok e téren.

további minden jót!

szia

clarissa # 2005.06.19. 07:34

Szia Sejk!
Hát ha tényleg 2000 az utolsó mérlégkészítés dátuma, az elég durva!!!!!

svejk # 2005.06.18. 20:06

Szia Clarissa!
Természetesen bejelentettem a cégbíróságnak_mivel a 90 napos felmondási idö alatt_ érdemi választ nem kaptam a Bt. beltagjától.Nem beszélve arról, hogy nem csak a betéti összegről van szó, hanem a tevékenységből származó nyereség osztalék.Jelenleg nincs infom a Bt-ről.
Az utolsó mérleg dátuma 2000.
Durva !?!


Svejk