A washingtoni kongresszus egy képviselője törvényjavaslatot nyújtott be az emberi klónozás megtiltására. Kongresszusi vizsgálóbizottság előtt tanúskodott két, erre készülő kutatócsoport vezetője, akik szerint az emberek klónozása rövid időn belül biztonságosan megoldható lesz.

Az Egyesült Államokban jelenleg pusztán azt tiltja törvény, hogy az emberi klónozásra irányuló kutatások szövetségi támogatásban részesüljenek

  • olvasható a CNN honlapján. Mindössze négy állam — Kalifornia, Michigan, Louisiana és Rhode Island — tiltja az akár magánforrásokból finanszírozott kutatást is. Brian Kerns rebublikánus képviselő ezt a szigort szeretné kiterjeszteni az egész országra, sőt, a törvényhozás külügyi bizottságának tagjaként azért is harcba kíván szállni, hogy a kérdésben világméretű konszenzus alakuljon ki.

Kongresszusi vizsgálóbizottság hallgatta meg Brigitte Boisselier-t, a Bahamákon bejegyzett Clonaid nevű cég tudományos igazgatóját, aki egyben egy New York-i állami egyetem kémiaprofesszora. A Clonaid az Egyesült Államokban készül arra, hogy egy amerikai házaspár tíz hónapos korában meghalt kislányát a szülők megbízásából klónozza. Boisselier

  • aki a raelista szekta tagjaként azt vallja, hogy a földi élet ufóktól származik, és az ember klónozással jött létre — a bizottság előtti vallomásában a tudományos kutatás, valamint a szaporodás mikéntjére vonatkozó személyes döntés szabadsága mellett tett hitet.

Panayitos Zavos, a bizottsági meghallgatáson részt vevő másik tudós

  • a Kentuckyi Egyetem egykori professzora — egy-két éven belül tervezi egy ember klónozását. Véleménye szerint a klónozott embriók vizsgálatával elkerülhető, hogy torzszülöttek jöjjenek a világra. A tudósok többsége azonban úgy véli, hogy a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel nem szűrhető ki minden rendellenesség, hiszen az a 30 ezer emberi gén mindegyikének megvizsgálását igényelné — írja a Reuters. Az amerikai egészségügyi hatóságok a biztonsági kérdésekre hivatkozva állítják: emberi klónozásra a hatályos törvények mellett sem fognak engedélyt adni senkinek.