Az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma pénteken harmadik, utolsó olvasatban is elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely 5 évre megtiltja az emberi embrió klónozását Oroszországban.

A kormány által még tavaly nyáron előterjesztett jogszabály értelmében tilos lesz a klónozott embriók behozatala és kivitele is. A honatyák nyitva hagyták ugyanakkor a kaput, hogy mi történjen a most elfogadott határidő lejárta után: a törvény szövege értelmében az elkövetkező időszak tudományos fejleményeitől függ majd, hogy 5 esztendő elteltével meghosszabbítják, vagy eltörlik a tiltást. A klónozás tilalmát a törvény nem terjeszti ki a növényekre és az állatokra.
Az orosz tudományos élet megosztott ebben a kérdésben: több kutató felhívta a figyelmet, hogy a tiltás miatt a nagy múltú, világszínvonalú orosz génkutatás lemaradhat a világ más részei mögött. A tudósok egyébként nem embereket akarnak “előállítani”, hanem arra figyelmeztetnek, hogy a klónozott embriókból 5 nap után kivehető sejteken folytatott kísérletekkel áttörést lehet elérni olyan betegségek gyógyítása területén, mint a rák, a Parkinson-kór vagy a cukorbetegség.
A klónozás egyik legmerevebb ellenzője az orosz ortodox egyház, amely attól is tart, hogy az embriókísérletek tömeges volta valóságos “abortusz-businesst” indíthatna el egy olyan országban, ahol amúgy is a terhesség-megszakítás a születésszabályozás egyik bevett módszere.