Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága május 21-én bejelentette: tárgyalni fogja annak az 1998-as törvénynek az ügyét, amely szerint bűncselekmény a felnőtteknek szánt, pornográf online tartalmat oly módon elhelyezni a világhálón, hogy ahhoz gyermekek is hozzáférhessenek.

A bírák egy másik bíróság döntését készülnek felülvizsgálni, mely szerint a gyermekeket az interneten védő törvény (Child Online Protection Act, avagy röviden COPA) nem alkalmazható.

Az American Civil Liberties Union és más, a szabad véleménnyilvánítás mellett elkötelezett szervezetek szerint a törvény korlátozza a szólásszabadságot. Az igazságügyminisztérium ezzel szemben azt állítja, hogy a törvény korrekt módon kizárólag azokra az anyagokra fókuszál, amelyek a gyermekek számára károsak lehetnek. A pereskedés jelenlegi állása szerint a szólásszabadság mellett kardoskodóknak van igaza. Ezt a döntés fordíthatja visszájára vagy hagyhatja helyben a legfelsőbb bíróság.

A bírák várhatóan a novemberben kezdődő következő ülésszakuk alatt hallgatják meg az érintetteket, és ekkor fognak döntést is hozni az ügyben. Addig is az 1998-ban született törvény nem alkalmazható.