Az emberi klónozás kivitelezésével foglalkozó, az Egyesült Államokban tevékenykedő intézetnek el kell hagynia az országot – áll egy hivatalos amerikai felszólításban.

Az amerikai Food and Drug Administration (FDA) hivatalos úton kérte a Clonaidet, hogy fejezze be tevékenységét az Egyesült Államokban. Az intézet egyébként az állítólag 55 ezer tagot számláló, úgynevezett Realian vallás erős befolyása alatt áll, amely elképzelése szerint a földi életet a földönkívüliek hozták létre géntechnológiai eljárásokkal.

A FDA indoklásában az szerepel, hogy a kutatóintézet addig nem folytathatja tevékenységét, amíg az USA-ban meg nem születnek az erre vonatkozó rendelkezések. “Nagy kár, hogy pont abban az országban nem lehet a klónozással kísérletezni, ahol a legfejlettebb szinten áll a tudomány” – kommentálja a döntést Brigitte Boisselier, a cég tudományos igazgatója, aki két kémiai doktorátussal rendelkezik, és a Plattsburgh State University és a Hamilton College (New York) amerikai tanintézményekben is tanított.

A Clonaid – amelynek fő pénzügyi támogatója egy olyan házaspár, amelynek gyermeke tíz hónapos korában meghalt – tevékenységét cseppet sem gátolja a hivatal felszólítása. Boisselier elmondása szerint az országon kívül folytatják majd erőfeszítéseiket abból a célból, hogy klónozással hozzanak létre egy egészséges csecsemőt. Az amerikai kutatóbázis hollétét mindazonáltal még mindig homály fedi.

Az Egyesült Államok jogalkotása elé összesen két klónozással kapcsolatos törvénytervezet került, egyik egy általános tiltó, a másik egy szintén tiltó, ám a tudományos kísérleteket kivételként kezelő törvény. Kanadában és az Európa Parlamentben már megszületett az efféle kísérleteket tiltó törvény.

Biosselier szerint az ember klónozása már a tudomány ajtaján kopogtat, bár mások kétkedve fogadják e kijelentést. Philip Reilly, ügyvéd, orvos és genetikus, az Interleukin Genetics vezérigazgatója szerint a klónozott kísérleti állatok körülbelül egy százaléka éli túl a genetikai eljárást. “Azt kell, hogy mondjam, hogy még jelentős akadályokat kell elgördíteni az emberi klónozás biztonságos kivitelezése elől” – véli a szakember.