A nemzetközi szankcionálást lehetővé tevő “etikai beavatkozási jog” megteremtését szorgalmazza Bernard Kouchner francia egészségügy-miniszter a szaporítási célzatú emberklónozás meggátlására. A lehető legsürgősebb módon nemzetközi akcióba kell kezdeni az ilyen cselekmények betiltása érdekében, mégpedig az etikai beavatkozás jogának nevében, amelyet meg kell teremteni – mondta a francia miniszter a Le Monde című párizsi lapban csütörtök délután megjelent interjúban. Szerinte “most kell megtiltanunk az emberi lények fénymásolását”.

Kormánya a némettel együtt előző nap kérte fel Kofi Annan ENSZ-főtitkárt, hogy tegyen kezdeményezést a reprodukciós célú emberklónozás tilalmát kimondó nemzetközi egyezmény kidolgozására. Kouchner – mint a Le Monde-nak kifejtette – a nemzetközi tilalmat a konvenciót megszegő országgal szemben foganatosítandó gazdasági büntetőintézkedéssel tartaná érvényesíthetőnek. Ahogyan létezik kereskedelmi világszervezet, miért ne lehetne létrehozni etikai világszervezetet is? – ajánlja a miniszter.

Kouchner egyébiránt elképedve vette azt, hogy nem reagáltak a washingtoni tudósok, akik előtt Severino Antinori olasz nőgyógyász kedden bejelentette, hogy elindítja szaporító emberklónozási programját. A francia politikus helyesnek tartaná, ha az olasz orvosi szakma Antinorit azonnal eltiltaná szakmája gyakorlásától az országban.