Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfő reggelre magához kérette a hat parlamenti párt képviselőjét, hogy megbeszéljék Berki Ádám adatvédelmi biztossá választását.

Az 55 éves jelöltet – kormánypárti és MIÉP-es szavazatokkal – a héten már támogatta az alkotmányügyi és emberjogi bizottság, mégsem számíthat megválasztására, mert a szocialisták és a szabad demokraták nem fogadják el, és így nem lesz meg a kétharmados szavazattöbbség. A házelnök elmondta, ha mégis megállapodnának, a keddi ülés napirendjének kiegészítéseként még tárgyalhatják a kérdést. Tegnapi sajtóértekezletén Áder János úgy ítélte meg, hogy még ezzel együtt is elegendő lesz négy nap a munka elvégzésére. Az igazán nagy vitát kiváltó kérdések ugyanis csak a szeptember végi ülésen kerülnek napirendre.

A házelnök a következő házbizottsági ülésre várja a frakciók személyi javaslatait abba a nyolctagú jelölőbizottságba, amelynek feladata megválasztani az Állami Számvevőszék új alelnökeit. Novemberig ugyanis két poszt ürül meg. E tisztségek betöltéséhez is a képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Áder János szólt arról is, hogy a házbizottság továbbra is a háromhetes ülésezési rendet javasolja a parlamentnek, de e kérdésben az ellenzék és a kormánypártok álláspontjai továbbra sem közeledtek egymáshoz.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint mielőbb új adatvédelmi biztost kellene választania a parlamentnek. Lenkovics Barnabás úgy látja, a feladatok maradéktalan ellátásához ez elengedhetetlen. Jelenleg ő gyakorolja a biztos jogkörét, és – mint mondta – zavartalanul együttműködik az adatvédelmi biztos hivatali apparátusával. Elmondta azt is, hogy nyáron viszonylag kevés új beadvány érkezett, így az ombudsmanok feladata jelenleg elsősorban az elmúlt két év ügyhátralékának feldolgozása.