A jövőben a kancelláriaminiszter fog dönteni a regisztrálásra benyújtott magyar .HU TLD alá kerülő domainek bejegyzése vagy elutasítása ügyében, amennyiben az ezt szabályozó tervet elfogadják az illetékesek.

A kancellárián nem tagadják a dokumentum létezését, de szerintük még korai a terv részleteiről nyilatkozni. Egyesek viszont a hazai internet központi szabályozásától, cenzúrától tartanak.

Nagy felháborodást váltott ki a magyar internetezők körében az egyik új törvény tervezetében szereplő új szabály, amely értelmében az eddigi illetékes, az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) helyett a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter döntene valamennyi magyar, a .HU top level domain (TLD) alá igényelt címek sorsáról, az adott internetcím elutasításáról vagy bejegyzéséről.

A feladatot ez idáig ellátó ISZT furcsának találja, hogy az új típusú média, az internet szabályozása ily módon a kormány egyik tagjához kerülne. Az internetszolgáltatókat tömörítő szervezet szerint a nemzetközi gyakorlat is azt mutatja, hogy erre egyáltalán nincs szükség. Az egyetlen példa, ahol a kormány dönt az internetcímek bejegyzését illetően, az Írország – vélekednek az ISZT-ben, és azt is hozzáteszik, hogy szerintük már csak azért is elhibázott az előterjesztés, mert némileg ellentmond az Európai Unió irányelveinek, például az EU 2000. júniusi az elektronikus kereskedelemről szóló direktívájának, mivel az EU az önszabályozást létesíti előnyben.

Az elektronikus kereskedelemről szóló magyar törvénytervezet szerint azonban a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) rendeletben szabályozhatná a magyar internetcímmel kapcsolatos előírásokat.

További részletek a Prim.hu cikkében